Przejdź do głównej zawartości

Ciasto z nektarynkami

To ciasto w wersji ciemnej już się u mnie pojawiło. A ponieważ potrzebowałam czegoś szybkiego i smacznego sięgnęłam po ten przepis Eli ponownie, tym razem w jego jasnej, równie smacznej odsłonie. Ciasto z nektarynkami robi się błyskawicznie, niestety błyskawicznie też znika. Bardzo słodkie, ale dodatek nektarynek nieco neutralizuje tą słodycz, choć odjęcie dwóch łyżek cukru i posypanie nim wierzchu ciasta, to dobry pomysł i następnym razem na pewno tak zrobię. Oczywiście zamiast nektarynek można użyć innych owoców. Polecam.
Ciasto z nektarynkami

Ciasto z nektarynkami

  • 125 g masła, miękkiego
  • 10 łyżek cukru
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 10 łyżek mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500 g nektarynek

Wszystkie składniki ucieramy mikserem. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia małej tortownicy. Na wierzch układamy pokrojone nektarynki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st C ok 40 minut.

Ciasto z nektarynkami

Komentarze

  1. O jakie fajnie, wilgotne, super ciasto !
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ślicznie wyglądają w nim całe owoce.Bardzo lubię duże kawałki zamiast rozdrobnionych. Pyszna propozycja.

    OdpowiedzUsuń
  3. nektarynki wetknięte w takie mięciutkie ciacho to musi być coś!

    OdpowiedzUsuń
  4. ale bym tak skubnela ten kawalek, tak mnie kusi:) wyglada pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. To ja poprosze kawaleczek tego ciasta do kawki :) Juz czuje jak rozplywa sie w ustach...mniam :))

    Pozdrawiam cieplo.

    OdpowiedzUsuń
  6. Hmm smaczne, szybkie z małą ilością składników i czego chcieć więcej. ; D

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne! Idealne na nagłe słodyczowe napady, które coraz częściej mnie dotykają, niestety...

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudowne! I tak smacznie u Ciebie wygląda:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Urzeka mnogością owoców.
    Zanim nektarynki się skończą chciałabym je wykorzystać, np. do takiego ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  10. cóż za ponętny wypiek!
    jaki puszysty. mmm... skuszę się, jeśli poczęstujesz. oj, z pewnością!

    OdpowiedzUsuń
  11. zdecydowanie mi się podoba. zwłaszcza, że z nektarynkami..

    OdpowiedzUsuń
  12. Z nektarynkami, powiadasz...? Ja jeszcze nic nigdy z nektarynkami.... Tylko dżemik... Przeurocze! Zrobić... - nie zrobić... - zrobić.. - nie zobić... - zrobić...!!!

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam nektarynki, w ciasto je jeszcze nie zdążyłam zapakować. Fajna sprawa :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)