Przejdź do głównej zawartości

Ciastka szachownice


Ciastka szachownice to proste i atrakcyjnie wyglądające ciasteczka. Ja robiłam swoje ze skórką pomarańczową, ale myślę, że waniliowe będą jeszcze lepsze. Przygotowanie tych ciasteczek, to naprawdę żadna łamigłówka, a takie szachownicowe ciasteczka, połączenie czekoladowego i pomarańczowego smaku zapewnie posmakuję nie tylko najmłodszym.

Ciastka szachownice

Ciastka szachownice

  • 175 g masła, miekkiego
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej lub skórka starta z pół pomarańczy
  • 250 g mąki
  • 25 g czekolady, rozpuszczonej
  • 1 białko, ubite

Lekko smarujemy blachę do pieczenia. Ubijamy masło z cukrem pudrem do białości. Dodajemy esencję lub skórkę. Dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto.
Ciasto dzielimy na pół. Do jednej połowy dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Obie części przykrywamy i pozostawiamy na 30 minut w lodówce.
Oba kawałki rozwałkowujemy na prostokąty o wymiarach 7,5 x 20 cm. Smarujemy jeden kawałek odrobiną białka i umieszczamy na nim drugi kawałek ciasta. Blok z ciasta dzielimy wzdłóż na pół. Jeden z kawałków przekręcamy do góry dnem, tak aby oba kawałki miały różne kolory na wierzchu i sklejamy je, uprzednio smarując białkiem boki. Sklejony kawałek kroimy na plastry i umieszczamy na blasze zostawiając miejsce między ciastkami.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st C około 10 minut. Pozostawiamy do ostygnięcia kilka minut po czym ostrożnie przenosimy na kratką. Pozostawiamy do całowitego ostudzenia.
Ciastka szachownice
Przepis z książki "Chocolate"

Komentarze

  1. Ładne ciasteczka:) Bardzo pomysłowe:))
    Chętnie bym schrupała sobie kilka:)
    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczne są. I napewno przepyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepięknie wyglądają te ciasteczka. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. fajne ciasteczka:) porywam kilka do herbatki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Miałam tę książkę kiedyś i robiłam szachownicę. Spektakularnie mi nie wyszła:) Może się jeszcze kiedyś odważę

    OdpowiedzUsuń
  6. I pomyśleć że nie mam ani kawałka czekolady ani nawet jednego ciastka w domu :(

    OdpowiedzUsuń
  7. Przyszłam zobaczyć, bo Asieja się zainspirowała tym pomysłem. W końcu mam na nie przepis, bo kiedyś miałam książkę o czekoladzie i chciałam je zrobić, a potem straciłam przepis.

    OdpowiedzUsuń
  8. Super pomysł. Muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …