sobota, 30 października 2010

Wątróbka drobiowa z cebulką

Wątróbkę robię raz w tygodniu i wcale by mi nie przeszkadzało, gdybym jadła ją częściej. Czasami zmieniam sposób przyrządzania, najczęściej robię jednak klasycznie, z cebulką i taka najbardziej mi smakuje. Od lat wątróbka drobiowa z cebulką jest moim ulubionym daniem, które chyba nigdy mi się nie znudzi. Pycha.
Przepis dodaję do zabawy "Gotujemy po polsku", pod patronatem serwisu zPierwszegoTloczenia.pl
Wątróbka drobiowa z cebulką

Wątróbka drobiowa z cebulką

  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 2-3 cebule
  • olej do smażenia
  • maka do obtoczenia
  • sól i pieprz

Na patelni rozgrzewamy olej, wątróbkę obtaczamy w mące i smażymy krótko na średnim ogniu. Wyjmujemy i odstawiamy na bok. Cebulę obtaczamy w mące i smażymy na pozostałym po wątróbce oleju, uważając żeby się za bardzo nie zrumieniła. Dodajemy wątróbkę i smażymy razem na małym ogniu jeszcze kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem.

Gotujemy po polsku!

7 komentarzy:

  1. Moze watrobka to nie jest najwdzieczniejszy temat do fotografowania ale bardzo ja lubie, w tej wersji rowniez ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja uwilebiam, nawet ostatnio myslalam o takiej z cebulka..

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja raczej przyrządzam niż zjadam...ale jedyna rzecz, którą w takim daniu uwielbiam i zjadam bezwarunkowo to cebula - taka przyduszona jednak coś tam w sobie ma ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. domowa wątróbka.
    tylko jabłka mi tu brak.
    ale taka... też jest wyborna.

    OdpowiedzUsuń
  5. to najlepszy sposób na wątróbkę chyba :) od czasu do czasu bardzo lubię

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja wczoraj robilam wątróbkę indyczą z cebulką i jabłuszkiem:) Szkoda,że nie zrobilam jej zdjęcia :)
    Pysznie u Ciebie wygląda Eweno:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Tak dawno nie jadłam watróbki. W końcu ją zrobię

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)