Przejdź do głównej zawartości

Bakewell tart - przepis

Długo się zbierałam do upieczenia tej słynnej bakewell tart, na którą przepis można znaleźć w niemalże każdej angielskiej książce kucharskiej. W końcu upiekłam i wiem, że będę szukała różnych wariacji na jej temat, bo tarta okazało się być pyszna, choć na pewno nie tak szybka do zrobienia jak muffiny;) Kruchy, maślany spód z pyszną migdałową "masą" na wierzchu, a to wszystko przeplecione malinowym dżemem. Pycha. Do ciasta dobrała się nawet moja "nieciastowa" córka. Polecam.
Bakewell tart



 Bakewell tart - przepis

  • 125 g mąki
  • 90 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżeczki drobnego cukru
  • 2 łyżki zimnej wody

Nadzienie:
  • 90 g masła
  • 80 g drobnego cukru
  • 2 jajka, roztrzepane
  • 3 krople naturalnego ekstraktu z migdałów
  • 70 g mielonych migdałów
  • 40 g mąki ze środkiem spulchniającym, przesianej
  • 160 g dżemu malinowego
  • cukier puder do posypania

Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Lekko natłuszczamy foremkę do tart o średnicy 20 cm. Przesianą mąkę umieszczamy w misce, dodajemy masło i łączymy składniki za pomocą palców aż powstanie drobna kruszonka. Mieszamy z cukrem. Robimy zagłębienie i dodajemy prawie całą wodę. mieszamy za pomocą noża aż do połączenia składników. Gdy ciasto będzie za suche dodajemy resztę wody. Ciasto wałkujemy pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia, tak aby pokryło dno i boki foremki. Foremkę wykładamy ciastem i wstawiamy na 20 minut do lodówki. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia i posypujemy suchym ryżem lub fasolką. Pieczemy przez 10 minut, usuwamy papier i ryż a ciasto dopiekamy w piekarniku jeszcze 7 minut. Wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Masło ubijamy z cukrem w małej misce do białości. Dodajemy stopniowo po jajku, dokładnie ubijając po każdym dodaniu. Dodajemy ekstrakt z migdałów. Przenosimy do większej miski i mieszamy z mielonymi migdałami i mąką za pomocą łyżki. Upieczone ciasto smarujemy dżemem a na dżem wykładamy migdałową miksturę wygładzając wierzch. Pieczemy przez 35 minut. Posypujemy cukrem pudrem.
Przepis z książki "Sweet and savoury bites" Jane Price.

Bakewell tart
Bakewell tart

Komentarze

  1. Też jeszcze nie miałam przyjemności upieczenia tej tarty, ale widzę, że trzeba to zmienić, bo wygląda i brzmi bardzo zachęcająco :) Pozdrawiam jesiennie!

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda obłędnie!
    muszę ją upiec ;]
    ach, taka puszysta i odpowiednio wilgotna.
    musi smakowac wybornie.

    OdpowiedzUsuń
  3. ojej , jaka apetyczna , ja też jeszcze nie piekłam ,ale chyba i na mnie nadchodzi czas

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakiś wirus bakewellowy w blogosferze krąży, Dorota z Moich wypieków też dziś taką tartę prezentowała :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ach, ale pyszna:) wyglada rewelacyjnie, taka wilgotna, puszysta, mniam...:)

    tylko nie moge dopatrzec sie ilosci mielonych migdalow?, czy gdzies sie schowaly?

    OdpowiedzUsuń
  6. Komarko, polecam, bo jest jest naprawdę pyszna...jak wszystkie wypieki z mielonymi migdałami:)
    Pozdrawiam również!

    Olciaky, możesz się spokojenie poczęstować, bez obawy nadmiar kalorii;)

    Karmelitko, polecam, bo rzeczywiście jest wyborna:)

    Margot, koniecznie upiecz, fajna rzecz!:)

    Caracordata, taki wirus niegroźny, co najwyżej nasza linia będzie lekko zachwiana;)

    Wiosenka, rzeczywiście - pycha!:)

    Aga, w biegu ostatnio bloguję, ale od czego spostrzegawczy komentatorzy;)) Już poprawiłam, dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kusząca jest ta tarta! Nigdy o niej nie słyszałam, chętnie bym spróbowała:)
    mniam,musi być pyszna:)
    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  8. Robiłam też kiedyś - pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepiękna! Bez wątpienia smakuje doskonale!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wlasnie upieklam, moj smak, pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  11. To cieszę się, że smakowało i że przepis się przydał:))

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)