Zupy bardzo lubię. Gotuję je od czasu do czasu i zazwyczaj są to zupy tradycyjne, które gotuję od lat. Czasami pozwalam sobie na eksperymenty, jak dzisiejsza zupa porowo-ziemniaczana. Jest prosta w przygotowaniu, delikatna, z wyraźnym maślanych akcentem. W tej wersji ziemniaki i pory pływają, ale można je oczywiście zmiksować, jeśli ktoś woli zupy kremy. Amatorom zup cebulowych na pewno posmakuje.
Zupa z porów i ziemniaków
- 50 g (4 łyżki) masła
- 2 pory, pokrojone na plastry
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 350 g ziemniaków, pokrojonych
- 900 ml (3 3/4 szklanki) rosołu lub wywaru warzywnego z kostki
- sól i pieprz
Rozpuszczamy 2 łyżki masła i dodajemy pokrojony por i cebulę. Podgrzewamy od czasu do czasu mieszając około 7 minut do momentu aż warzywa zmiękną(ale nie zbrązowieją.
Dodajemy ziemniaki i podgrzewamy 2, 3 minuty, mieszając. Dodajemy wywar, zagotowujemy po czym przykrywamy, zmniejszamy gaz i gotujemy 30, 35 minut, do momentu aż warzywa będą bardzo miękkie. Przyprawiamy do smaku, zdejmujemy z ognia i dodajemy pozostałe 2 łyżki masła.
Podajemy z chlebem.
Przepis z książki A. Barker "Potato"
ciekawa, niezwykle rozgrzewająca.
OdpowiedzUsuńpyszna!
pory i ziemniaki to fajne połączenie. Jednak w zupie jeszcze go nie poznałam :)
OdpowiedzUsuńJa za zupami średnio przepadam ale od czasu doczasu trzeba jakąś zjeśc wtedy właśnie lubię taką mniej typową. Twoja bardzo mi się podoba:)
OdpowiedzUsuńJaka fajna ta zupka! Podoba mi się takie połączenie. Ziemniaków jadam mało,ale w zupce.. czemu nie?:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)
chetnie bym zjadla taka zupke:) w takie jesienne dni uwelbiam wszelkie zupy:)
OdpowiedzUsuńja dziś jadłam na śniadanie zupę, ale dyniową ;)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł! Nawet mam w lodówce dwa pory :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam taka, dobrze doprawiona pieprzem :) z grzankami, na rozgrzanie :) az mi zapachnialo! czasem robie zupe-krem, ale kolor raczej sredni :)
OdpowiedzUsuńA w przepisie , na liście składników , nie ma ziemniaków:P
OdpowiedzUsuńIle tych ziemniaków należy dodać?
Już dodałam ilość ziemniaków(350 g), przepraszam:)
OdpowiedzUsuń