niedziela, 17 października 2010

Zupa z porów i ziemniaków


Zupy bardzo lubię. Gotuję je od czasu do czasu i zazwyczaj są to zupy tradycyjne, które gotuję od lat. Czasami pozwalam sobie na eksperymenty, jak dzisiejsza zupa porowo-ziemniaczana. Jest prosta w przygotowaniu, delikatna, z wyraźnym maślanych akcentem. W tej wersji ziemniaki i pory pływają, ale można je oczywiście zmiksować, jeśli ktoś woli zupy kremy. Amatorom zup cebulowych na pewno posmakuje.
Zupa z porów i ziemniaków


Zupa z porów i ziemniaków

  • 50 g (4 łyżki) masła
  • 2 pory, pokrojone na plastry
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 350 g ziemniaków, pokrojonych
  • 900 ml (3 3/4 szklanki) rosołu lub wywaru warzywnego z kostki
  • sól i pieprz

Rozpuszczamy 2 łyżki masła i dodajemy pokrojony por i cebulę. Podgrzewamy od czasu do czasu mieszając około 7 minut do momentu aż warzywa zmiękną(ale nie zbrązowieją.
Dodajemy ziemniaki i podgrzewamy 2, 3 minuty, mieszając. Dodajemy wywar, zagotowujemy po czym przykrywamy, zmniejszamy gaz i gotujemy 30, 35 minut, do momentu aż warzywa będą bardzo miękkie. Przyprawiamy do smaku, zdejmujemy z ognia i dodajemy pozostałe 2 łyżki masła.
Podajemy z chlebem.
Przepis z książki A. Barker "Potato"

10 komentarzy:

  1. ciekawa, niezwykle rozgrzewająca.
    pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  2. pory i ziemniaki to fajne połączenie. Jednak w zupie jeszcze go nie poznałam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja za zupami średnio przepadam ale od czasu doczasu trzeba jakąś zjeśc wtedy właśnie lubię taką mniej typową. Twoja bardzo mi się podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaka fajna ta zupka! Podoba mi się takie połączenie. Ziemniaków jadam mało,ale w zupce.. czemu nie?:)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. chetnie bym zjadla taka zupke:) w takie jesienne dni uwelbiam wszelkie zupy:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ja dziś jadłam na śniadanie zupę, ale dyniową ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super pomysł! Nawet mam w lodówce dwa pory :)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam taka, dobrze doprawiona pieprzem :) z grzankami, na rozgrzanie :) az mi zapachnialo! czasem robie zupe-krem, ale kolor raczej sredni :)

    OdpowiedzUsuń
  9. A w przepisie , na liście składników , nie ma ziemniaków:P
    Ile tych ziemniaków należy dodać?

    OdpowiedzUsuń
  10. Już dodałam ilość ziemniaków(350 g), przepraszam:)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)