Jim jams czyli krajanka z płatkami owsianymi
- 125 g masła
- 125 złotego syropu
- 125 g jasnego cukru muscovado
- 125 g płatków owsianych
- 125 g mąki pszennej pełnoziarnistej ze środkiem spulchniającym(dałam zwykłą self-rising)
- 25 g wiórek kokosowych
- 3 łyżki dżemu truskawkowego( u mnie z czarnej porzeczki)
- 2 łyżki wiórek kokosowych
Masło, złoty syrop i cukier umieszczamy w rondelku i podgrzewamy aż do rozpuszczenia składników.
Zdejmujemy z ognia i mieszamy z płatkami owsianymi, mąką i wiórkami kokosowymi. Masę wylewamy do foremki o wymiarach 18 cm uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Dociskamy i wyrównujemy.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st C ok 15-20 minut.
Pozostawiamy do ostudzenia w foremce i zaznaczamy nożem 9 kwadratów. Smarujemy dżemem i posypujemy do wiórkami.
Gdy ciasto całkowicie wystygnie wyjmujemy je razem z papierem i kroimy na kwadraty.
Przepis z książki S. Lewis "200 cakes and bakes"
truskawki i kokosy to bardzo udane połączenie. no i te płatki owsiane, które uwielbiam.
OdpowiedzUsuńObawiam się, że w moim przypadku nie skończyłoby się na jednym kawałku... )
OdpowiedzUsuńfajne ciacho do schrupania:) bardzo smakowicie wyglada:)
OdpowiedzUsuńu mnie zniknęłyby w mgnieniu oka :)
OdpowiedzUsuńCo za pychotka !
OdpowiedzUsuńOjejku! Cudowna jest! I z wiórkami kokosowymi,mniaaam:))
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)
Wygląda obłędnie!!! w sam raz na ten zimny dzień do herbaty...pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńCoś mi się widzi, że jednak w mojej desperacji zjadłabym dwa kawałki. Pyszne, lepkie od cukru i chrupiące od płatków kawałki. Ach! Zamarzyła mi się taka krajanka. ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Jak z platkami to biore w ciemno:))
OdpowiedzUsuń