czwartek, 21 października 2010

Jim jams czyli krajanka z płatkami owsianymi

Kolejny mój wypiek z płatkami owsianymi, to nic innego jak wersja popularnej tutaj w Anglii krajanki flapjacks. I choć zapewne zdrowe, bo z owsianymi płatkami, to jednocześnie bardzo słodkie ciastko i jeden kawałek w zupełności wystarcza na jednodniowe zapotrzebowanie na "coś słodkiego".
Jim jams czyli krajanka z płatkami owsianymi


 Jim jams czyli krajanka z płatkami owsianymi

  • 125 g masła
  • 125 złotego syropu
  • 125 g jasnego cukru muscovado
  • 125 g płatków owsianych
  • 125 g mąki pszennej pełnoziarnistej ze środkiem spulchniającym(dałam zwykłą self-rising)
  • 25 g wiórek kokosowych

  • 3 łyżki dżemu truskawkowego( u mnie z czarnej porzeczki)
  • 2 łyżki wiórek kokosowych

Masło, złoty syrop i cukier umieszczamy w rondelku i podgrzewamy aż do rozpuszczenia składników.
Zdejmujemy z ognia i mieszamy z płatkami owsianymi, mąką i wiórkami kokosowymi. Masę wylewamy do foremki o wymiarach 18 cm uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Dociskamy i wyrównujemy.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st C ok 15-20 minut.
Pozostawiamy do ostudzenia w foremce i zaznaczamy nożem 9 kwadratów. Smarujemy dżemem i posypujemy do wiórkami.
Gdy ciasto całkowicie wystygnie wyjmujemy je razem z papierem i kroimy na kwadraty.
Przepis z książki S. Lewis "200 cakes and bakes"

Jim jams czyli krajanka z płatkami owsianymi

9 komentarzy:

  1. truskawki i kokosy to bardzo udane połączenie. no i te płatki owsiane, które uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Obawiam się, że w moim przypadku nie skończyłoby się na jednym kawałku... )

    OdpowiedzUsuń
  3. fajne ciacho do schrupania:) bardzo smakowicie wyglada:)

    OdpowiedzUsuń
  4. u mnie zniknęłyby w mgnieniu oka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ojejku! Cudowna jest! I z wiórkami kokosowymi,mniaaam:))

    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda obłędnie!!! w sam raz na ten zimny dzień do herbaty...pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Coś mi się widzi, że jednak w mojej desperacji zjadłabym dwa kawałki. Pyszne, lepkie od cukru i chrupiące od płatków kawałki. Ach! Zamarzyła mi się taka krajanka. ;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak z platkami to biore w ciemno:))

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)