Makaron z dynią i boczkiem
- 3 łyżki oleju
- 140 g pancetty lub boczku, pokrojonego w kostkę
- 1 mała cebula, pokrojona w cienkie plastry
- 25 g masła
- 500 g dyni, obranej, pozbawionej gniazd nasiennych i pokrojonej w kostkę
- 20 g szałwi(dałam zamiennie pietruszkę)
- 400 g makaronu
- 25 g startego parmezanu, plus dodatkowo do posypania( u mnie mature cheddar)
Do rondla o grubym dnie wlewamy 1 łyżkę oliwy, dodajemy pancettę lub boczek i smażymy przez kilka minut, dodajemy pozostałą oliwę i cebulę. Smażymy 5 minut aż cebula będzie miękka a boczek chrupiący.
Mieszamy z masłem i dodajemy dynię i szałwię. Dobrze mieszamy i przyprawiamy. Przykrywamy i dusimy prze 6-8 minut od czasu do czasu mieszając, aż dynia będzie miękka, ale nie rozgotowana.
W międzyczasie gotujemy makaron wg instrukcji na opakowania. Odcedzamy i dodajemy dyniową miksturę. Mieszamy z parmezanem i przyprawiamy. Podajemy posypane dodatkową ilością parmezanu.
Przepis ze strony BBC
niedawno sprawdziłam, że dynia i boczek to świetne połączenie nie tylko smakowe, ale również zapachowe :) Twoja propozycja bardzo mi się podoba
OdpowiedzUsuńJak pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńMusi pięknie pachnieć i świetnie smakować:)
Pozdrowienia:)
brzmi doskonale, makaron i dynia, czysta rozpusta, a ja lubię rozpustę :)
OdpowiedzUsuńMmm, zapowiada się świetnie :)
OdpowiedzUsuńSmakowitości nam tutaj serwujesz! :)
OdpowiedzUsuńale bym zjadla taki obiadek:) wyglada bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńpodoba mi się połączenie dyni i boczku ;]
OdpowiedzUsuńdośc nietypowe.
Pyszność !!
OdpowiedzUsuń