Przejdź do głównej zawartości

Makaron z dynią i boczkiem

Już po raz trzeci biorę udział w przygotowywanym przez Beę Festiwalu Dyni. To wtedy, dwa lata temu, gdy po raz pierwszy wzięłam udział w tej zabawie, poznałam jak smakuje dynia. I chociaż dyni nie jadam na co dzień, to z wielką przyjemnością delektuję się nią te kilka dni w roku. Dzisiejsza potrawa, makaron z dynią i boczkiem, to oczywiście jedna z tych najprostszych, z minimalną ilością składników. Przygotowanie tego dyniowego makaronu trwa dosłownie kilka minut. Obecność boczku zaś sprawi, że nawet zatwardziali mięsożercy nie będą marudzić.
Makaron z dynią i boczkiem


 Makaron z dynią i boczkiem

  • 3 łyżki oleju
  • 140 g pancetty lub boczku, pokrojonego w kostkę
  • 1 mała cebula, pokrojona w cienkie plastry
  • 25 g masła
  • 500 g dyni, obranej, pozbawionej gniazd nasiennych i pokrojonej w kostkę
  • 20 g szałwi(dałam zamiennie pietruszkę)
  • 400 g makaronu
  • 25 g startego parmezanu, plus dodatkowo do posypania( u mnie mature cheddar)

Do rondla o grubym dnie wlewamy 1 łyżkę oliwy, dodajemy pancettę lub boczek i smażymy przez kilka minut, dodajemy pozostałą oliwę i cebulę. Smażymy 5 minut aż cebula będzie miękka a boczek chrupiący.
Mieszamy z masłem i dodajemy dynię i szałwię. Dobrze mieszamy i przyprawiamy. Przykrywamy i dusimy prze 6-8 minut od czasu do czasu mieszając, aż dynia będzie miękka, ale nie rozgotowana.
W międzyczasie gotujemy makaron wg instrukcji na opakowania. Odcedzamy i dodajemy dyniową miksturę. Mieszamy z parmezanem i przyprawiamy. Podajemy posypane dodatkową ilością parmezanu.
Przepis ze strony BBC

Komentarze

  1. niedawno sprawdziłam, że dynia i boczek to świetne połączenie nie tylko smakowe, ale również zapachowe :) Twoja propozycja bardzo mi się podoba

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak pysznie wygląda!
    Musi pięknie pachnieć i świetnie smakować:)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. brzmi doskonale, makaron i dynia, czysta rozpusta, a ja lubię rozpustę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, zapowiada się świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowitości nam tutaj serwujesz! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale bym zjadla taki obiadek:) wyglada bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. podoba mi się połączenie dyni i boczku ;]
    dośc nietypowe.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)