Przejdź do głównej zawartości

Ciasto czekoladowe ze śliwkami

To czekoladowe ciasto ze śliwkami zaplanowałam sobie już dość dawno, kiedy przeglądałam świeżo zakupioną książkę "Seasonal kitchen" wydawnictwa Marie Claire. Ponieważ bardzo lubię ciasta ze śliwkami nie mogłam nie wypróbować czekoladowej wersji. Ciasto jest świetne! Z dodatkową niespodzianką - pyszną kruszonką z brązowego cukru, która ze swoim karmelowym smakiem wspaniale wzbogaca ten nieskomplikowany wypiek. Polecam.
Ciasto czekoladowe ze śliwkami

Ciasto czekoladowe ze śliwkami

  • 165 g ciemnego brązowego cukru
  • 280 g mąki
  • 185 g zimnego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 230 g drobnego cukru
  • 3 jajka, roztrzepane
  • 185 ml mleka
  • 16 małych śliwek(ok 550 g), bez pestek, przekrojonych na pół

Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Natłuszczamy tortownicę o średnicy 25 cm.
Brązowy cukier umieszczamy w misce razem z 30 g mąki i mieszamy. Dodajemy 3 łyżki zimnego masła(resztę pozostawiamy w temperaturze pokojowej) i za pomocą palców mieszamy aż do uzyskania kruszonki.
Pozostałą mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, kakao i solą. Drobny cukier i miękkie masło umieszczamy w misce i ucieramy do białości. Dodajemy jajka i dobrze ubijamy.
Dodajemy połowę mącznej mikstury i połowę mleka i dokładnie mieszamy. Po czym dodajemy resztę mąki i mleka i również dobrze mieszamy.
Ciasto wykładamy do tortownicy i układamy na nim połówki śliwek przekrojoną częścią do dołu. Posypujemy mieszanką z brązowego cukru i pieczemy 50-60 minut.
Wyjmujemy z piekarnika i studzimy w foremce. Można podawać z lodami lub śmietanką.

Komentarze

  1. tak wspaniale, wilgotno wygląda. i ta kruszonką kusi. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ wspaniale wygląda! Jakie wilgotne, no pyszne ciacho Eweno!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. piękne! nie ma nic lepszego niż mięciutkie, wilgotne ciasto z chrupką skórką:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ciekawie zapowiada się ta kruszonka :)
    a na czekoladowe ciasto każda pora jest dobra :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie ciasto, to ja zawsze i wszędzie z ogromną chęcią. ;))

    OdpowiedzUsuń
  6. Mrauuuu...uwielbiam takie ciasta :) A kruszonka do wykorzystania to tu to tam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kocham kruszonkę z brązowego cukru - ma taki ciepły, nieco piernikowy smak :)
    Chętnie bym zjadła kawałek takiego czekoladowca ze śliwką...

    OdpowiedzUsuń
  8. Dla mnie wspaniałe! Czekolada,śliwki i kruszonka z brązowego cukru.Super!

    OdpowiedzUsuń
  9. ale wyglada smkaowicie:) i wola do mnie: "zjedz mnie"...:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo smakowicie wygląda to ciasto, mimo że nie przepadam za śliwkami ;)

    I takie piękne niebieskie niebo w łyżce, u nas już zimno, szaro i pada :)

    Usagi

    OdpowiedzUsuń
  11. przepyszna propozycja! i czekolada i śliwki... o kruszonce nie wspomnę :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zapisałam przepis bo ciasto zapowiada się wspaniale:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Znam to ciasto, często piekę, jest świetne!

    OdpowiedzUsuń
  14. Hej, ja piekłam tylko 50 minut i wyszło boskie....... mój wybredny mąż był zachwycony; na zewnątrz chrpiące a w środku obok śliweczek super lejące...mniam
    dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)