Ciasto czekoladowe ze śliwkami
- 165 g ciemnego brązowego cukru
- 280 g mąki
- 185 g zimnego masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 1/4 łyżeczki soli
- 230 g drobnego cukru
- 3 jajka, roztrzepane
- 185 ml mleka
- 16 małych śliwek(ok 550 g), bez pestek, przekrojonych na pół
Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Natłuszczamy tortownicę o średnicy 25 cm.
Brązowy cukier umieszczamy w misce razem z 30 g mąki i mieszamy. Dodajemy 3 łyżki zimnego masła(resztę pozostawiamy w temperaturze pokojowej) i za pomocą palców mieszamy aż do uzyskania kruszonki.
Pozostałą mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, kakao i solą. Drobny cukier i miękkie masło umieszczamy w misce i ucieramy do białości. Dodajemy jajka i dobrze ubijamy.
Dodajemy połowę mącznej mikstury i połowę mleka i dokładnie mieszamy. Po czym dodajemy resztę mąki i mleka i również dobrze mieszamy.
Ciasto wykładamy do tortownicy i układamy na nim połówki śliwek przekrojoną częścią do dołu. Posypujemy mieszanką z brązowego cukru i pieczemy 50-60 minut.
Wyjmujemy z piekarnika i studzimy w foremce. Można podawać z lodami lub śmietanką.
tak wspaniale, wilgotno wygląda. i ta kruszonką kusi. :)
OdpowiedzUsuńAleż wspaniale wygląda! Jakie wilgotne, no pyszne ciacho Eweno!:)
OdpowiedzUsuńpiękne! nie ma nic lepszego niż mięciutkie, wilgotne ciasto z chrupką skórką:)
OdpowiedzUsuńciekawie zapowiada się ta kruszonka :)
OdpowiedzUsuńa na czekoladowe ciasto każda pora jest dobra :)
Takie ciasto, to ja zawsze i wszędzie z ogromną chęcią. ;))
OdpowiedzUsuńMrauuuu...uwielbiam takie ciasta :) A kruszonka do wykorzystania to tu to tam :)
OdpowiedzUsuńKocham kruszonkę z brązowego cukru - ma taki ciepły, nieco piernikowy smak :)
OdpowiedzUsuńChętnie bym zjadła kawałek takiego czekoladowca ze śliwką...
Dla mnie wspaniałe! Czekolada,śliwki i kruszonka z brązowego cukru.Super!
OdpowiedzUsuńale wyglada smkaowicie:) i wola do mnie: "zjedz mnie"...:)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wygląda to ciasto, mimo że nie przepadam za śliwkami ;)
OdpowiedzUsuńI takie piękne niebieskie niebo w łyżce, u nas już zimno, szaro i pada :)
Usagi
przepyszna propozycja! i czekolada i śliwki... o kruszonce nie wspomnę :)
OdpowiedzUsuńZapisałam przepis bo ciasto zapowiada się wspaniale:)
OdpowiedzUsuńjak mięciutko wygląda!
OdpowiedzUsuńZnam to ciasto, często piekę, jest świetne!
OdpowiedzUsuńHej, ja piekłam tylko 50 minut i wyszło boskie....... mój wybredny mąż był zachwycony; na zewnątrz chrpiące a w środku obok śliweczek super lejące...mniam
OdpowiedzUsuńdzięki za przepis