Przejdź do głównej zawartości

Filety z kurczaka w mleczku kokosowym

Kuchnia indyjska to kuchnia bardzo aromatyczna. Ale z przyprawami, tak jak z perfumami, można przedobrzyć i na długo zrazić się tak, jak to było w moim przypadku. Moja przygoda z kuchnią indyjską zaczęła się od dań z za dużą ilością przypraw, co na jakiś czas oddaliło mnie od tych bardzo popularnych tutaj w Anglii potraw. Ostatnio uprzedzenia zostawiłam na boku i zaczęłam nieco intensywniejsze eksperymenty, czego przykładem dzisiejszy pyszny sos. Filety z kurczaka w mleczku kokosowym to potrawa bardzo "inna" niż to, czego moje kubki smakowe dotychczas próbowały, ale moim zdaniem bardzo dobra równowaga w ilości i doborze przypraw sprawiła, że nie skończy się na tym jednym razie. Przepis na stałe wchodzi do mojej kuchni, tym bardziej że przygotowanie jest błyskawiczne(jeśli oczywiście przygotujemy sobie wcześniej wszystkie "biorące udział" w potrawie składniki). Dwa zdecydowanie wybijające się smaki. Kokos i chilli. Smakuje przednie! Polecam.
Filety z kurczaka w mleczku kokosowym


Filety z kurczaka w mleczku kokosowym

  • 15 ml(1 łyżka) mielonych migdałów
  • 15 ml(1 łyżka) wiórek kokosowych
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 7,5 ml(1 1/2 łyżeczki) mielonej kolendry
  • 5 ml(1 łyżeczka) sproszkowanego chilli
  • 5 ml(1 łyżeczka) zmiażdżonego czosnku
  • 1,5 ml(1 1/2 łyżeczki) startego korzenia imbiru(dałam tą samą ilość sproszkowanego)
  • 5 ml(1 łyżeczka) soli
  • 30 ml(2 łyżki) oleju roślinnego
  • 450 g filetów z piersi kurczaka, bez skórki, pokrojonego w kostkę
  • 3 strąki zielonego kardamonu
  • 1 liść laurowy
  • 1 suszona papryczka chilli, zmiażdżona
  • 2 łyżki świeżej kolendry(zastępczo używam pietruszki, jakoś kolendra nam nie pasuje)

Migdały i wiórki kokosowe podgrzewamy na suchej patelni aż lekko ściemnieją. Przenosimy do dużej szklanej miski. Dodajemy mleczko kokosowe, mieloną kolendrę, sproszkowane chilli, imbir i sól. Dobrze mieszamy.
Podgrzewamy olej, dodajemy kurczaka, strąki kardamonu i liść laurowy. Smażymy mieszając ok 2 minut. Wlewamy kokosową miksturę i dobrze mieszamy. Zmniejszamy gaz, przykrywamy i dusimy ok 10-12 minut od czasu do czasu mieszając. Zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze 2 minuty.
Przepis z książki Mridula Baljekar "Curry lover's cookbook"

Komentarze

  1. Piękne połączenie smaków. ; )
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja z kuchnią indyjską niewiele miałam do czynienia, ale też nie przepadam za przesadną ilością przypraw - choć aromatyczne dania lubię bardzo.

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja lubnie kokosowego kurczaka, pysznie wyglada, jestem pewna, ze wspanaile smakuje;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny pomysł:) Łączyłam już kurczaka z kokosem, smakował wspaniale :)
    Podoba mi się Twoja propozycja Eweno:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kurczak i kokos sprawdza się chyba w każdej wersji :) Bardzo mi się podoba!

    OdpowiedzUsuń
  6. w mleczku kokosowym? jak takowe dostanę, zaraz kupuję kurę i robię to danie!
    wspaniałe!

    OdpowiedzUsuń
  7. a jadłam całkiem niedano podobne danie, ale z całymi migdałami i z pieczarkami :)

    OdpowiedzUsuń
  8. delikatne mięso i taki pyszny sos... mniam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)