Filety z kurczaka w mleczku kokosowym
- 15 ml(1 łyżka) mielonych migdałów
- 15 ml(1 łyżka) wiórek kokosowych
- 400 ml mleczka kokosowego
- 7,5 ml(1 1/2 łyżeczki) mielonej kolendry
- 5 ml(1 łyżeczka) sproszkowanego chilli
- 5 ml(1 łyżeczka) zmiażdżonego czosnku
- 1,5 ml(1 1/2 łyżeczki) startego korzenia imbiru(dałam tą samą ilość sproszkowanego)
- 5 ml(1 łyżeczka) soli
- 30 ml(2 łyżki) oleju roślinnego
- 450 g filetów z piersi kurczaka, bez skórki, pokrojonego w kostkę
- 3 strąki zielonego kardamonu
- 1 liść laurowy
- 1 suszona papryczka chilli, zmiażdżona
- 2 łyżki świeżej kolendry(zastępczo używam pietruszki, jakoś kolendra nam nie pasuje)
Migdały i wiórki kokosowe podgrzewamy na suchej patelni aż lekko ściemnieją. Przenosimy do dużej szklanej miski. Dodajemy mleczko kokosowe, mieloną kolendrę, sproszkowane chilli, imbir i sól. Dobrze mieszamy.
Podgrzewamy olej, dodajemy kurczaka, strąki kardamonu i liść laurowy. Smażymy mieszając ok 2 minut. Wlewamy kokosową miksturę i dobrze mieszamy. Zmniejszamy gaz, przykrywamy i dusimy ok 10-12 minut od czasu do czasu mieszając. Zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze 2 minuty.
Przepis z książki Mridula Baljekar "Curry lover's cookbook"
Piękne połączenie smaków. ; )
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Ja z kuchnią indyjską niewiele miałam do czynienia, ale też nie przepadam za przesadną ilością przypraw - choć aromatyczne dania lubię bardzo.
OdpowiedzUsuńA ja lubnie kokosowego kurczaka, pysznie wyglada, jestem pewna, ze wspanaile smakuje;)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł:) Łączyłam już kurczaka z kokosem, smakował wspaniale :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się Twoja propozycja Eweno:)
Kurczak i kokos sprawdza się chyba w każdej wersji :) Bardzo mi się podoba!
OdpowiedzUsuńw mleczku kokosowym? jak takowe dostanę, zaraz kupuję kurę i robię to danie!
OdpowiedzUsuńwspaniałe!
bardzo tu dziś aromatycznie.
OdpowiedzUsuńa jadłam całkiem niedano podobne danie, ale z całymi migdałami i z pieczarkami :)
OdpowiedzUsuńdelikatne mięso i taki pyszny sos... mniam
OdpowiedzUsuń