To moje kolejne małe wypieki z płatkami owsianymi w tle. Tym razem z dodatkiem białej czekolady i żurawiny. Ciasteczka nie są zbyt słodkie, ale dodatek czekolady dostarcza nam wystarczającą ilość słodkości. W sam raz na coraz chłodniejsze i ciemniejsze wieczory.
Przepis z książki Billa Grangera "Holiday"
Ciasteczka owsiane z białą czekoladą i żurawiną
- 150 g masła, miękkiego
- 165 g brązowego cukru
- 1 jajko, roztrzepane
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 125 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 200 g płatków owsianych
- 140 g białej czekolady, posiekanej
- 85 g suszonej żurawiny
Piekarnik nastawiamy na 180 st C i wykładamy papierem do pieczenia 3 blachy.
Masło ucieramy z cukrem do białości(czyli do momentu aż zmieni kolor). Dodajemy jajko i ekstrakt, ubijamy. Przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sól, dodajemy do masy maślanej razem z płatkami, czekoladą i żurawiną. Dokładnie mieszamy.
Z małej łyżki stołowej mikstury lepimy kulki i układamy je na przygotowanych blachach. Spłaszczamy widelcem. Pieczemy ok 12-15 minut. Pozostawiamy przez 5 minut na blaszce po czym przenosimy na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
Zdrowe, pyszne ciasteczka! Mniam:) Porywam kilka do kawki:)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione :) Tj. robię z innego przepisu, ale b. podobne. Daję ciut więcej soli.
OdpowiedzUsuńCiasteczka owsiane można mieszać na 100 sposobów - Twój wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńciasteczka smakowicie wygladaja:) porywam kilka do herbatki:)
OdpowiedzUsuńbrzmia tak jak lubie :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że i w Polsce doczekamy się kolejnych wydawnictw Billa Grangera, wszak bardzo lubię zarówno jego, jak i jego przepisy.
OdpowiedzUsuńA ciasteczka wyborne. Chętnie bym je pochrupała...
Pozdrawiam!
Robiłam niedawno bardzo podobne ciasteczka :) niestety nie umieściłam ich na blogu, bo nie zdążyłam zrobić zdjęcia - tak szybko zniknęły ;) a żurawina i biała czekolada świetnie się komponują.
OdpowiedzUsuń