Przejdź do głównej zawartości

Ciasteczka owsiane z białą czekoladą i żurawiną


To moje kolejne małe wypieki z płatkami owsianymi w tle. Tym razem z dodatkiem białej czekolady i żurawiny. Ciasteczka nie są zbyt słodkie, ale dodatek czekolady dostarcza nam wystarczającą ilość słodkości. W sam raz na coraz chłodniejsze i ciemniejsze wieczory.
Przepis z książki Billa Grangera "Holiday"
Ciasteczka owsiane z białą czekoladą i żurawiną

 Ciasteczka owsiane z białą czekoladą i żurawiną

  • 150 g masła, miękkiego
  • 165 g brązowego cukru
  • 1 jajko, roztrzepane
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 125 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 200 g płatków owsianych
  • 140 g białej czekolady, posiekanej
  • 85 g suszonej żurawiny

Piekarnik nastawiamy na 180 st C i wykładamy papierem do pieczenia 3 blachy.
Masło ucieramy z cukrem do białości(czyli do momentu aż zmieni kolor). Dodajemy jajko i ekstrakt, ubijamy. Przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sól, dodajemy do masy maślanej razem z płatkami, czekoladą i żurawiną. Dokładnie mieszamy.
Z małej łyżki stołowej mikstury lepimy kulki i układamy je na przygotowanych blachach. Spłaszczamy widelcem. Pieczemy ok 12-15 minut. Pozostawiamy przez 5 minut na blaszce po czym przenosimy na kratkę do całkowitego ostygnięcia.

Ciasteczka owsiane z białą czekoladą i żurawiną

Komentarze

  1. Zdrowe, pyszne ciasteczka! Mniam:) Porywam kilka do kawki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje ulubione :) Tj. robię z innego przepisu, ale b. podobne. Daję ciut więcej soli.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasteczka owsiane można mieszać na 100 sposobów - Twój wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ciasteczka smakowicie wygladaja:) porywam kilka do herbatki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam nadzieję, że i w Polsce doczekamy się kolejnych wydawnictw Billa Grangera, wszak bardzo lubię zarówno jego, jak i jego przepisy.

    A ciasteczka wyborne. Chętnie bym je pochrupała...

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam niedawno bardzo podobne ciasteczka :) niestety nie umieściłam ich na blogu, bo nie zdążyłam zrobić zdjęcia - tak szybko zniknęły ;) a żurawina i biała czekolada świetnie się komponują.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)