Przejdź do głównej zawartości

Ciasteczka owsiane z białą czekoladą i żurawiną


To moje kolejne małe wypieki z płatkami owsianymi w tle. Tym razem z dodatkiem białej czekolady i żurawiny. Ciasteczka nie są zbyt słodkie, ale dodatek czekolady dostarcza nam wystarczającą ilość słodkości. W sam raz na coraz chłodniejsze i ciemniejsze wieczory.
Przepis z książki Billa Grangera "Holiday"
Ciasteczka owsiane z białą czekoladą i żurawiną

 Ciasteczka owsiane z białą czekoladą i żurawiną

  • 150 g masła, miękkiego
  • 165 g brązowego cukru
  • 1 jajko, roztrzepane
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 125 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 200 g płatków owsianych
  • 140 g białej czekolady, posiekanej
  • 85 g suszonej żurawiny

Piekarnik nastawiamy na 180 st C i wykładamy papierem do pieczenia 3 blachy.
Masło ucieramy z cukrem do białości(czyli do momentu aż zmieni kolor). Dodajemy jajko i ekstrakt, ubijamy. Przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sól, dodajemy do masy maślanej razem z płatkami, czekoladą i żurawiną. Dokładnie mieszamy.
Z małej łyżki stołowej mikstury lepimy kulki i układamy je na przygotowanych blachach. Spłaszczamy widelcem. Pieczemy ok 12-15 minut. Pozostawiamy przez 5 minut na blaszce po czym przenosimy na kratkę do całkowitego ostygnięcia.

Ciasteczka owsiane z białą czekoladą i żurawiną

Komentarze

  1. Zdrowe, pyszne ciasteczka! Mniam:) Porywam kilka do kawki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje ulubione :) Tj. robię z innego przepisu, ale b. podobne. Daję ciut więcej soli.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasteczka owsiane można mieszać na 100 sposobów - Twój wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ciasteczka smakowicie wygladaja:) porywam kilka do herbatki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam nadzieję, że i w Polsce doczekamy się kolejnych wydawnictw Billa Grangera, wszak bardzo lubię zarówno jego, jak i jego przepisy.

    A ciasteczka wyborne. Chętnie bym je pochrupała...

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam niedawno bardzo podobne ciasteczka :) niestety nie umieściłam ich na blogu, bo nie zdążyłam zrobić zdjęcia - tak szybko zniknęły ;) a żurawina i biała czekolada świetnie się komponują.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …