Przejdź do głównej zawartości

Surówka z kiszonej kapusty z papryką

Nigdy nie przypuszczałam, że będę tęsknić za zwykłą kapustą kiszoną. Takiej kapusty, której zjadałam niemal połowę w czasie drogi z targu, niestety tutaj nie mam. Ale mogę się zadowolić kapustą ze słoika, mniej smaczną co prawda, ale która po odpowiednim doprawieniu i "przerobieniu" jej na surówkę, w niczym nie ustępuje kapuście "od baby". Surówkę z kapusty kiszonej robię teraz bardzo rzadko, ale za to z jak wielkim smakiem wszyscy ją zjadamy. Jako coś wyjątkowego, wyczekiwanego i smacznego. Zazwyczaj robię ją w tradycyjny sposób, z marchewką, cebulą i jabłkiem, cukrem i pieprzem do smaku. Dzisiaj również z dodatkiem papryki, co nieco zmieniło jej smak.
Surówka z kiszonej kapusty z papryką

Surówka z kiszonej kapusty z papryką

300-500 g kapusty kiszonej
1 cebula, pokrojona w kostkę
2 marchewki, starte na grubej tarce
1 jabłko, starte na tarce
1/2 czerwonej papryki, pokrojona w kostkę
1/2 żółtej papryki, pokrojona w kostkę
3 łyżki oleju
1-2 łyżeczki cukru
świeżo zmielony pieprz
2-3 łyżki zielonej pietruszki

Kapustę wkładamy do dużej miski (jeśli bardzo kwaśna, można troszkę odsączyć, ale ja lubię jak surówka ma trochę kapuścianego soku). Dodajemy wszystkie pozostałe warzywa. Doprawiamy cukrem i pieprzem. Dodajemy olej i dokładnie mieszamy. Posypujemy siekaną zieloną pietruszką.

Komentarze

  1. Bardzo lubię kiszoną kapustę. Narobiłaś mi na nią smaku :) Z papryką nie próbowałam jeszcze,ale wiem,ze by mi smakowała:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ty to nawet kapuste potrafisz sfotografowac tak, ze slinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. lubie kiszona kapuste, a Twoja surowka wyglada smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. kiszoną mogę jeść kilogramami;)

    OdpowiedzUsuń
  5. O, takiej surówki jeszcze nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
  6. z papryką świetnie smakują takie surówki :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …