Przejdź do głównej zawartości

Sałatka makaronowa ze słonecznikiem

Bardzo prosta, szybka i smaczna sałatka makaronowa ze słonecznikiem. Mało składników, nieskomplikowane przygotowanie. To właściwie makaron z jajkami i kukurydzą, ale dodatek ziaren słonecznika sprawia, że sałatka staje się bardziej wyrafinowana. Idealna do zrobienia "na szybko", dla gości i jako przekąska do pracy.




Przepis na sałatkę makaronową ze słonecznikiem

  • 1 szklanka drobnego makaronu ( u mnie małe muszelki)
  • 3 jajka, ugotowane na twardo
  • 1 puszka kukurydzy, odsączonej
  • 100 g pestek słonecznika
  • kilka łyżek majonezu
  • sól i pieprz

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, na al dente, odsączamy i studzimy. Ugotowane jajka kroimy w drobną kostkę. Słonecznik prażymy na suchej patelni. Wszystkie składniki mieszamy razem w jednej misce, dodajemy majonez i doprawiamy do smaku.
Na podstawie przepisu z

Komentarze

  1. Kukurydza! Oj tak, ta sałatka to zdecydowanie coś dla mnie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię z ziarnami:)
    A u mnie też dzisiaj sałatka ze słonecznikiem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. z prażonym słonecznikiem musi być pysznie;) uwielbiam sałatki z makaronem o tej porze roku

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetna!
    A ja jestem gloooodna Ewenko ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. zobaczylam przepis kwadrans temu i... salatka juz sie chlodzi w lodowce :) naprawde blyskawiczna!
    oczywiscie nie bylabym soba, gdybym juz jej nie skosztowala -calkiem calkiem!

    OdpowiedzUsuń
  6. robie taka, ale bez slonecznika, a wiec nastepnym razem dorzuce pestek, zeby bylo co chrupac:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaka pyszna ta salatka, a ja akurat glodna jestem..uhh nie moge patrzec ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. szybko i pysznie, na zimę idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobiłaś mi smaka na tą sałatkę. I zgadnij co dziś zaserwuję ? Hę ?

    Buźki ślę :DDD

    OdpowiedzUsuń
  10. Podoba mi się. Dawno nie robiłam sałatki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziękuję dziewczyny, że Wam się sałatka podoba:))

    OdpowiedzUsuń
  12. Wlasnie zrobilam, wyszla mega pyszna :)
    Dodalam tylko do siebie troche cebuli, bo byla troche za mdla ;]

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)