Przejdź do głównej zawartości

Ryba po grecku

Ryba po grecku, to jedno z bardziej lubianych dań świątecznych. Robię ją bardzo rzadko, bo zazwyczaj tylko raz w roku. A przydałoby się częściej, bo ryba po grecku jest naprawdę bardzo smaczna. Wbrew pozorom nie jest to pracochłonne danie i nawet początkujący kucharz da sobie z nim radę. Smażone filety rybne w połączeniu z duszonymi warzywami korzeniowymi - pyszności!
Przepis na podstawie przepisu z książeczki "Danie i przysmaki świąteczne" A. Stradeckiej

Ryba po grecku

 Przepis na rybę po grecku

  • 1 kg filetów rybnych(użyłam rdzawca)
  • 2 duże marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 seler
  • 2 duże cebule
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki maki
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • pieprz, sól, papryka i cukier do smaku

Filety kroimy na kawałki, solimy, obtaczamy w roztrzepanym jajku i mące, rumienimy na połowie rozgrzanego oleju. Marchewkę, pietruszkę i seler, myjemy, obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce do jarzyn lub kroimy w słupki. Cebulę obieramy, kroimy w słupki lub w kostkę. Rozgrzewamy resztę oleju, wrzucamy przygotowane warzywa i dusimy na małym ogniu, uważając aby się nie przyrumieniły. Gdy zmiękną dodajemy 1/3 szklanki wody, koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą, cukrem, pieprzem i papryką. Dokładnie mieszamy i łączymy z usmażoną rybą. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok 15 minut.

Komentarze

  1. Uwielbiam rybe po grecku. Zamierzam zrobić na święta.
    Najczęściej jem przygotowanego w ten sposób dorsza, a o rdzawcu jeszcze nie slyszałam,ale zaraz sobie wygooglam;)
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  2. Rdzawiec to taki brat dorsza jest;) Bardzo popularny tutaj. Pozdrawiam Cie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. rybka totalnie mi nie znana. po grecku- klasyka świąteczna;)

    OdpowiedzUsuń
  4. ooo...
    ryba po grecku zawsze jest na moim stole.
    dziwne, bo ryba "po grecku", a w wielu domach to tradycyjna potrawa polska xd

    OdpowiedzUsuń
  5. Aaa, brat dorsza !:)) To na pewno przepyszny :))
    Pozdrowienia Ewenko:)

    OdpowiedzUsuń
  6. W mojej rodzinie to przepis baardzo lubiany.
    Ja najbardziej lubię z niego samą rybę, warzywa jednak jakoś tak...hmm, powiedzmy, na boku :P

    OdpowiedzUsuń
  7. to jedno z moich ulubionych rybnych dań :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ryba po grecku to dla mnie typowe swiateczne danie, az mi choinka zapachnialo :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Panna Malwina, tutaj ta rybka to taki mintaj;)

    Karmelitka, zestaw warzyw wybitnie polski, z Grecją to tylko nazwę ma wspólną;)

    Arven, a ja tam i warzywa lubię!...;)

    Paula, bo to dobra ryba:)

    Monikucha, w sumie to i ja najczęściej w okołoświątecznych okresach ją jadam:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Sałatka z jajkami, selerem i ananasem

Sałatki z jajkami na bazie majonezu uwielbiam. Ta sałatka, z dodatkiem selera w zalewie i ananasa jest rewelacyjna. Dobór składników i proporcje są naprawdę doskonałe, przez co sałatka jest niezwykle smaczna. Ząbka czosnku nie czuć, więc 2 będą idealne. Z podanego poniżej przepisu, sałatki wychodzi niewiele(na zdjęciu jest 1/4 całości) więc proponuję składniki podwoić, chyba, że chcecie wypróbować smak. Gwarantuję, że bardzo szybko kupicie kolejny słoik marynowanego selera. Tak jak ja. Nie zapomnijcie o użyciu dobrego majonezu. Niesmaczny majonez potrafi skutecznie zepsuć smak każdej sałatki. Polecam a za przepis dziękuję Tomkowi



Przepis na sałatkę z jajkami, selerem i ananasem
3 jajka, ugotowane na twardo, pokrojone na duże kawałki1 mała puszka kukurydzy, odsączona1 słoik selera w zalewie, odcedzony, pokrojony na mniejsze paski4 plastry ananasa z puszki, pokrojone w kostkę2 ząbki czosnku, starte 2 łyżki dobrego majonezu(u mnie Winiary) sól i pieprz do smaku Kukurydzę, seler, ananasa mi…