Przejdź do głównej zawartości

Ryba po grecku

Ryba po grecku, to jedno z bardziej lubianych dań świątecznych. Robię ją bardzo rzadko, bo zazwyczaj tylko raz w roku. A przydałoby się częściej, bo ryba po grecku jest naprawdę bardzo smaczna. Wbrew pozorom nie jest to pracochłonne danie i nawet początkujący kucharz da sobie z nim radę. Smażone filety rybne w połączeniu z duszonymi warzywami korzeniowymi - pyszności!
Przepis na podstawie przepisu z książeczki "Danie i przysmaki świąteczne" A. Stradeckiej

Ryba po grecku

 Przepis na rybę po grecku

  • 1 kg filetów rybnych(użyłam rdzawca)
  • 2 duże marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 seler
  • 2 duże cebule
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki maki
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • pieprz, sól, papryka i cukier do smaku

Filety kroimy na kawałki, solimy, obtaczamy w roztrzepanym jajku i mące, rumienimy na połowie rozgrzanego oleju. Marchewkę, pietruszkę i seler, myjemy, obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce do jarzyn lub kroimy w słupki. Cebulę obieramy, kroimy w słupki lub w kostkę. Rozgrzewamy resztę oleju, wrzucamy przygotowane warzywa i dusimy na małym ogniu, uważając aby się nie przyrumieniły. Gdy zmiękną dodajemy 1/3 szklanki wody, koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą, cukrem, pieprzem i papryką. Dokładnie mieszamy i łączymy z usmażoną rybą. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok 15 minut.

Komentarze

  1. Uwielbiam rybe po grecku. Zamierzam zrobić na święta.
    Najczęściej jem przygotowanego w ten sposób dorsza, a o rdzawcu jeszcze nie slyszałam,ale zaraz sobie wygooglam;)
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  2. Rdzawiec to taki brat dorsza jest;) Bardzo popularny tutaj. Pozdrawiam Cie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. rybka totalnie mi nie znana. po grecku- klasyka świąteczna;)

    OdpowiedzUsuń
  4. ooo...
    ryba po grecku zawsze jest na moim stole.
    dziwne, bo ryba "po grecku", a w wielu domach to tradycyjna potrawa polska xd

    OdpowiedzUsuń
  5. Aaa, brat dorsza !:)) To na pewno przepyszny :))
    Pozdrowienia Ewenko:)

    OdpowiedzUsuń
  6. W mojej rodzinie to przepis baardzo lubiany.
    Ja najbardziej lubię z niego samą rybę, warzywa jednak jakoś tak...hmm, powiedzmy, na boku :P

    OdpowiedzUsuń
  7. to jedno z moich ulubionych rybnych dań :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ryba po grecku to dla mnie typowe swiateczne danie, az mi choinka zapachnialo :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Panna Malwina, tutaj ta rybka to taki mintaj;)

    Karmelitka, zestaw warzyw wybitnie polski, z Grecją to tylko nazwę ma wspólną;)

    Arven, a ja tam i warzywa lubię!...;)

    Paula, bo to dobra ryba:)

    Monikucha, w sumie to i ja najczęściej w okołoświątecznych okresach ją jadam:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…