Przejdź do głównej zawartości

Niesamowicie łatwe ciasto czekoladowe z bakaliami

To w zasadzie angielskie ciasto na święta, przynajmniej z wyglądu. Podejrzewam, że również podobne w smaku. Chociaż nieco różni się od typowego "christmas cake", nie jest bowiem stopniowo nasączane brandy, ale jest w nim również sporo alkoholu i bardzo dużo bakalii. Ciasta jeszcze nie próbowałam, postanowiłam, że poczekam cierpliwie do świąt, aż przejdzie smakiem. Nigella zapewnia, bo to z jej książki "Nigella Christams" pochodzi ten przepis, że ciasto można jeść od razu, ale tego rodzaju ciasta są najlepsze, gdy trochę poleżą. Wrażenia po degustacji na pewno opiszę:)

Ciasto było smaczne i bardzo podobne w smaku do tradycyjnego christmas cake
Niesamowicie łatwe ciasto czekoladowe z bakaliami



Niesamowicie łatwe ciasto czekoladowe z bakaliami


  • 350 g śliwek kalifornijskich, pokrojonych
  • 250 g rodzynek
  • 175 g koryntek(rodzaj ciemnych, małych rodzynek)
  • 175 g miękkiego masła
  • 175 g ciemnego cukru muscovado
  • 225 g(175 ml) miodu
  • 125 g Tia Maria lub innego likieru kawowego
  • sok i drobno starta skórka z 2 pomarańczy
  • 1 łyżeczka przyprawy do pierników(mixed spice)
  • 2 łyżki kakao
  • 3 jajka, ubite
  • 150 g mąki
  • 75 g mielonych migdałów
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody

Ciasto można udekorować, ziarnami kawy w czekoladzie, srebrnymi drobnymi kulkami i złotymi gwiazdkami, lub dowolnie:)

Piekarnik nastawiamy na 150 st C i przygotowujemy tortownicę o wymiarach 20 cm, wykładając boki i dno podwójnie złożonym papierem do pieczenia.
Wszystkie bakalie, masło, cukier, miód likier kawowy, sok i skórkę z pomarańcz, przyprawę do pierników, kakao umieszczamy w szerokim rondlu i powoli doprowadzamy do wrzenia, mieszają aż do rozpuszczenia masła. Podgrzewamy przez 10 minut, po czym zdejmujemy z ognia i pozostawiamy na 30 minut.
Po 30 minutach, gdy lekko wystygnie, dodajemy ubite jajka, mąkę, mielone migdały, proszek do pieczenia i sodę, mieszamy drewnianą łyżką lub szpatułą do połączenia składników.

Wlewamy ciasto do przygotowanej foremki. Umieszczamy w piekarniku i pieczemy prze 1 3/4 - 2 godziny. Gdy sprawdzimy patyczkiem, odrobina ciasta na nim jest w porządku.
Umieszczamy ciast, wciąż w foremce na kratkę i pozostawiamy. Gdy wystygnie wyjmujemy z foremki. Można je jeść od razu, lub zapakowane w papier do pieczenia i w folię przechować w odpowiednim naczyniu nawet kilka tygodni.

Komentarze

  1. Jestem pewna, że smakuje rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, fajne - ja tam uwielbiam wszystko, co zawiera dużo bakalii i kakao :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z takimi składnikami na pewno bedzie wyśmienite !
    POzdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Znam je z przepisów Nigelli. Jest bardzo pyszne, bakaliowe i wilgotne.
    Pięknie je pokazałaś.

    OdpowiedzUsuń
  5. ach, wyglada niesamowicie pieknie:) na pewno jest pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  6. hmm... rzeczywiście łatwe.
    założę się, że przepyszne ;] w końcu Nigelli.

    OdpowiedzUsuń
  7. Jestem pewna, że w smaku okaże się przepyszne. :)
    Ja w zeszłym roku właśnie po raz pierwszy zdecydowałam się na wypiek takiego "dojrzewającego" ciasta i byłam bardzo zadowolona z efektów, zwłaszcza smakowych. :)
    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. pysznie wygląda ! Robie do niego podchody już drugi rok, i drugi rok rezygnuje, choć sama nie wiem dlaczego;)

    OdpowiedzUsuń
  9. widać, że mocno czekoladowe :)

    OdpowiedzUsuń
  10. My również z chęcią skosztujemy :)
    Wygląda na bardzo łatwe jak wszystkie przepisy Nigelli.
    Jesteśmy ciekawe drugiej odsłony :)
    pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  11. z ciekawością czekam na wrażenia :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam ciasto czekoladowe. bardzo ładne wygląda. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. jak dużej formy użyłaś - mam w planie je jutro upiec :-) ciekawie się zapowiada

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 20 cm średnicy, a ciasto polecam:)

      Usuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…