piątek, 17 grudnia 2010

Niesamowicie łatwe ciasto czekoladowe z bakaliami

To w zasadzie angielskie ciasto na święta, przynajmniej z wyglądu. Podejrzewam, że również podobne w smaku. Chociaż nieco różni się od typowego "christmas cake", nie jest bowiem stopniowo nasączane brandy, ale jest w nim również sporo alkoholu i bardzo dużo bakalii. Ciasta jeszcze nie próbowałam, postanowiłam, że poczekam cierpliwie do świąt, aż przejdzie smakiem. Nigella zapewnia, bo to z jej książki "Nigella Christams" pochodzi ten przepis, że ciasto można jeść od razu, ale tego rodzaju ciasta są najlepsze, gdy trochę poleżą. Wrażenia po degustacji na pewno opiszę:)

Ciasto było smaczne i bardzo podobne w smaku do tradycyjnego christmas cake
Niesamowicie łatwe ciasto czekoladowe z bakaliami



Niesamowicie łatwe ciasto czekoladowe z bakaliami


  • 350 g śliwek kalifornijskich, pokrojonych
  • 250 g rodzynek
  • 175 g koryntek(rodzaj ciemnych, małych rodzynek)
  • 175 g miękkiego masła
  • 175 g ciemnego cukru muscovado
  • 225 g(175 ml) miodu
  • 125 g Tia Maria lub innego likieru kawowego
  • sok i drobno starta skórka z 2 pomarańczy
  • 1 łyżeczka przyprawy do pierników(mixed spice)
  • 2 łyżki kakao
  • 3 jajka, ubite
  • 150 g mąki
  • 75 g mielonych migdałów
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody

Ciasto można udekorować, ziarnami kawy w czekoladzie, srebrnymi drobnymi kulkami i złotymi gwiazdkami, lub dowolnie:)

Piekarnik nastawiamy na 150 st C i przygotowujemy tortownicę o wymiarach 20 cm, wykładając boki i dno podwójnie złożonym papierem do pieczenia.
Wszystkie bakalie, masło, cukier, miód likier kawowy, sok i skórkę z pomarańcz, przyprawę do pierników, kakao umieszczamy w szerokim rondlu i powoli doprowadzamy do wrzenia, mieszają aż do rozpuszczenia masła. Podgrzewamy przez 10 minut, po czym zdejmujemy z ognia i pozostawiamy na 30 minut.
Po 30 minutach, gdy lekko wystygnie, dodajemy ubite jajka, mąkę, mielone migdały, proszek do pieczenia i sodę, mieszamy drewnianą łyżką lub szpatułą do połączenia składników.

Wlewamy ciasto do przygotowanej foremki. Umieszczamy w piekarniku i pieczemy prze 1 3/4 - 2 godziny. Gdy sprawdzimy patyczkiem, odrobina ciasta na nim jest w porządku.
Umieszczamy ciast, wciąż w foremce na kratkę i pozostawiamy. Gdy wystygnie wyjmujemy z foremki. Można je jeść od razu, lub zapakowane w papier do pieczenia i w folię przechować w odpowiednim naczyniu nawet kilka tygodni.

15 komentarzy:

  1. Jestem pewna, że smakuje rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, fajne - ja tam uwielbiam wszystko, co zawiera dużo bakalii i kakao :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z takimi składnikami na pewno bedzie wyśmienite !
    POzdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Znam je z przepisów Nigelli. Jest bardzo pyszne, bakaliowe i wilgotne.
    Pięknie je pokazałaś.

    OdpowiedzUsuń
  5. ach, wyglada niesamowicie pieknie:) na pewno jest pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  6. hmm... rzeczywiście łatwe.
    założę się, że przepyszne ;] w końcu Nigelli.

    OdpowiedzUsuń
  7. Jestem pewna, że w smaku okaże się przepyszne. :)
    Ja w zeszłym roku właśnie po raz pierwszy zdecydowałam się na wypiek takiego "dojrzewającego" ciasta i byłam bardzo zadowolona z efektów, zwłaszcza smakowych. :)
    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. pysznie wygląda ! Robie do niego podchody już drugi rok, i drugi rok rezygnuje, choć sama nie wiem dlaczego;)

    OdpowiedzUsuń
  9. widać, że mocno czekoladowe :)

    OdpowiedzUsuń
  10. My również z chęcią skosztujemy :)
    Wygląda na bardzo łatwe jak wszystkie przepisy Nigelli.
    Jesteśmy ciekawe drugiej odsłony :)
    pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  11. z ciekawością czekam na wrażenia :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam ciasto czekoladowe. bardzo ładne wygląda. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. jak dużej formy użyłaś - mam w planie je jutro upiec :-) ciekawie się zapowiada

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)