Przejdź do głównej zawartości

Pizza - ciasto bez zagniatania

Ostatnio, czyli od wielu miesięcy robię ciasto na pizze praktycznie z jednego przepisu. I jest to własnie ten przepis na ciasto bez zagniatania. Bardzo prosty, a przede wszystkim ciasto wychodzi rewelacyjnie. Stwierdzam, że jest to najlepsze ciasto na pizzę jakie robiłam. Cienkie, lekko chrupiące, pyszne w smaku. Pizza staje się u nas w domu chlebem powszednim, bo przygotowuję ją minimum raz w tygodniu i pomimo tego, że farsze na nią robię dość podobne, to jeszcze się nam nie znudziła i z nieustannym zachwytem wchłaniamy kolejne porcje tego ulubionego dania. Ciasto na pizzę bez zagniatania polecam zarówno początkującym jak i bardziej zaawansowanym smakoszom pizzy.
Pizza - ciasto bez zagniatania


Przepis na ciasto na pizze bez zagniatania
  • 500 g (3 3/4 szklanki) mąki
  • 7 g ( 1 opakowanie lub 2 łyżeczki) drożdży instant
  • 5 g (3/4 łyżeczki ) soli
  • 3 g (3/4 łyżeczki ) cukru
  • 300 g (1 1/3 szklanki) wody w temperaturze pokojowej

Składniki umieszczamy w misce. Mieszamy łyżką lub ręką przez około pół minuty. Przykrywamy folią lub ściereczką i zostawiamy na ok 2 godzin aż do wyrośnięcia ciasta(powinno więcej niż podwoić swoją objętość, czasami gdy zależy mi na czasie wstawiam ciasto do bardzo lekko nagrzanego piekarnika, co zmniejsza czas wyrastania do 1 godziny)Po wyrośnięciu dzielimy ciasto na pół i każdą połówkę rozciągamy lub wałkujemy na kształt okręgu o średnicy 30 cm(wielkość kamienia do pizzy). Ciasto przekładamy na rozgrzany kamień, smarujemy sosem i nakładamy dowolny farsz. Pieczemy w najwyższej temperaturze ok 10 minut.
Przepis na podstawie przepisu Asi z Kwestii Smaku

Komentarze

  1. Uwielbiam buszować po necie i szukać kulinarnych przysmaków, które chciałbym sam zrobić. Ta pizza, jako jedno z moich ulubionych dań, wyląduje wysoko na mojej liście i wkrótce pzretestuję ten przepis :)

    A miłośników chleba (i nie tylko) zapraszam do siebie: www.chleby.info

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm... pizza... ale narobilas mi ochoty na kawalek:) wyglada pysznie:)

    a przepis na ciasto sobie spisuje i chetnie wyprobuje:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam pizze:) Szczęśliwego Nowego Roku!

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę sprobować kiedyś takiej wersji. Pysznie wygląda,a ja bardzo lubię pizzę:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mało pracy a dużo smaku, tak lubię najbardziej:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Happy New Year ♥
    Moltissimi Auguri
    per uno splendido 2011

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj, był taki okres - ponadroczny chyba, kiedy to pizzę piekliśmy właśnie raz w tygodniu; w sobotę. Ostatnio jednak jakoś tak... przejadła się nam i pojawia się średnio raz na miesiąc. Zawsze pieczemy ją bez przepisu, na oko - bo lubimy się bawić ciastem, ale taki przepis bez wątpienia jest świetną sprawą dla osób, które tego nie lubią. :)

    Szczęśliwego Nowego!

    OdpowiedzUsuń
  8. Kiedyś zrobię, pyszne! Szczęśliwego Nowego Roku!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Szczęsliwego Nowego Roku!:))

    OdpowiedzUsuń
  10. Naprawdę nakładasz farsz mając już ciasto na gorącym kamieniu?
    Ul.

    OdpowiedzUsuń
  11. Ul., tak, naprawdę:)) Oczywiście kamień wyjmuję z piekarnika, przekładam na niego ciasto(które w międzyczasie zaczyna fajnie się podnosić, smaruję sosem, a farsz mam przygotowany, więc nałożenie zajmuje chwilę. Pizza wychodzi rewelacyjna!

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam,
    mam pytanie - czy pizzę można upiec na blaszce z piekarnika zamiast na kamieniu?

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  13. Tak, oczywiście! Trzeba ją tylko uprzednio posmarować olejem, a ciasto rozciągnąć palcami bezpośrednio na blaszce(w razie problemów z rozciąganiem można ręce oprószyć mąką lub nasmarować olejem;). Pozdrawiam i życzę smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  14. hmm, ciasto, owszem wyszło fajne, ale z zagniataniem, jeszcze nie upiekłam, czy coś zrobiłam żle, jest sprężyste,odchodzi od ręki i nie dało się nie zagnieść

    OdpowiedzUsuń
  15. Alicjo, mam nadzieję, że pizza się udała! To oczywiście nie przeszkadza, że zagniotłaś, ja robię to ciasto bardzo często i nigdy nie zagniatam. Mieszam je tylko tak, żeby mniej więcej połączyc składniki. Nie jest gładki, są w nim grudki, ale to absolutnie nie przeszkadza. Upieczone ciasto jest wyśmienite. My za nim przepadamy(jak i za pizzami w całości;))

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …