czwartek, 30 grudnia 2010

Pizza - ciasto bez zagniatania

Ostatnio, czyli od wielu miesięcy robię ciasto na pizze praktycznie z jednego przepisu. I jest to własnie ten przepis na ciasto bez zagniatania. Bardzo prosty, a przede wszystkim ciasto wychodzi rewelacyjnie. Stwierdzam, że jest to najlepsze ciasto na pizzę jakie robiłam. Cienkie, lekko chrupiące, pyszne w smaku. Pizza staje się u nas w domu chlebem powszednim, bo przygotowuję ją minimum raz w tygodniu i pomimo tego, że farsze na nią robię dość podobne, to jeszcze się nam nie znudziła i z nieustannym zachwytem wchłaniamy kolejne porcje tego ulubionego dania. Ciasto na pizzę bez zagniatania polecam zarówno początkującym jak i bardziej zaawansowanym smakoszom pizzy.
Pizza - ciasto bez zagniatania


Przepis na ciasto na pizze bez zagniatania
  • 500 g (3 3/4 szklanki) mąki
  • 7 g ( 1 opakowanie lub 2 łyżeczki) drożdży instant
  • 5 g (3/4 łyżeczki ) soli
  • 3 g (3/4 łyżeczki ) cukru
  • 300 g (1 1/3 szklanki) wody w temperaturze pokojowej

Składniki umieszczamy w misce. Mieszamy łyżką lub ręką przez około pół minuty. Przykrywamy folią lub ściereczką i zostawiamy na ok 2 godzin aż do wyrośnięcia ciasta(powinno więcej niż podwoić swoją objętość, czasami gdy zależy mi na czasie wstawiam ciasto do bardzo lekko nagrzanego piekarnika, co zmniejsza czas wyrastania do 1 godziny)Po wyrośnięciu dzielimy ciasto na pół i każdą połówkę rozciągamy lub wałkujemy na kształt okręgu o średnicy 30 cm(wielkość kamienia do pizzy). Ciasto przekładamy na rozgrzany kamień, smarujemy sosem i nakładamy dowolny farsz. Pieczemy w najwyższej temperaturze ok 10 minut.
Przepis na podstawie przepisu Asi z Kwestii Smaku

15 komentarzy:

  1. Uwielbiam buszować po necie i szukać kulinarnych przysmaków, które chciałbym sam zrobić. Ta pizza, jako jedno z moich ulubionych dań, wyląduje wysoko na mojej liście i wkrótce pzretestuję ten przepis :)

    A miłośników chleba (i nie tylko) zapraszam do siebie: www.chleby.info

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm... pizza... ale narobilas mi ochoty na kawalek:) wyglada pysznie:)

    a przepis na ciasto sobie spisuje i chetnie wyprobuje:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam pizze:) Szczęśliwego Nowego Roku!

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę sprobować kiedyś takiej wersji. Pysznie wygląda,a ja bardzo lubię pizzę:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mało pracy a dużo smaku, tak lubię najbardziej:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Happy New Year ♥
    Moltissimi Auguri
    per uno splendido 2011

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj, był taki okres - ponadroczny chyba, kiedy to pizzę piekliśmy właśnie raz w tygodniu; w sobotę. Ostatnio jednak jakoś tak... przejadła się nam i pojawia się średnio raz na miesiąc. Zawsze pieczemy ją bez przepisu, na oko - bo lubimy się bawić ciastem, ale taki przepis bez wątpienia jest świetną sprawą dla osób, które tego nie lubią. :)

    Szczęśliwego Nowego!

    OdpowiedzUsuń
  8. Kiedyś zrobię, pyszne! Szczęśliwego Nowego Roku!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Szczęsliwego Nowego Roku!:))

    OdpowiedzUsuń
  10. Naprawdę nakładasz farsz mając już ciasto na gorącym kamieniu?
    Ul.

    OdpowiedzUsuń
  11. Ul., tak, naprawdę:)) Oczywiście kamień wyjmuję z piekarnika, przekładam na niego ciasto(które w międzyczasie zaczyna fajnie się podnosić, smaruję sosem, a farsz mam przygotowany, więc nałożenie zajmuje chwilę. Pizza wychodzi rewelacyjna!

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam,
    mam pytanie - czy pizzę można upiec na blaszce z piekarnika zamiast na kamieniu?

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  13. Tak, oczywiście! Trzeba ją tylko uprzednio posmarować olejem, a ciasto rozciągnąć palcami bezpośrednio na blaszce(w razie problemów z rozciąganiem można ręce oprószyć mąką lub nasmarować olejem;). Pozdrawiam i życzę smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  14. hmm, ciasto, owszem wyszło fajne, ale z zagniataniem, jeszcze nie upiekłam, czy coś zrobiłam żle, jest sprężyste,odchodzi od ręki i nie dało się nie zagnieść

    OdpowiedzUsuń
  15. Alicjo, mam nadzieję, że pizza się udała! To oczywiście nie przeszkadza, że zagniotłaś, ja robię to ciasto bardzo często i nigdy nie zagniatam. Mieszam je tylko tak, żeby mniej więcej połączyc składniki. Nie jest gładki, są w nim grudki, ale to absolutnie nie przeszkadza. Upieczone ciasto jest wyśmienite. My za nim przepadamy(jak i za pizzami w całości;))

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)