Przejdź do głównej zawartości

Spaghetti z chorizo


Spaghetti z chorizo, to danie idealne na szybki posiłek. Zrobimy je dosłownie w 15 minut(jeśli nie szybciej). Jedyny warunek, to mieć pod ręką tą niewielką ilość składników - kawałek kiełbaski chorizo i marynowaną paprykę ze słoika. Zasada im prościej tym smaczniej doskonale potwierdza się i tym razem. Wielbiciele makaronu na pewno się nie zawiodą.
Spaghetti z chorizo

Spaghetti z chorizo
  • 80 g chorizo
  • garść natki pietruszki
  • 2 czerwone papryki marynowane
  • 300 g spaghetti
  • 2 łyżki oleju
  • 50 g sera parmesan (dałam mature cheddar)

Gotujemy spaghetti wg przepisu na opakowaniu w dobrze osolonej wodzie. W międzyczasie kroimy chorizo na plasterki(jeśli było w jednym kawałku) i ewentualnie na słupki. Siekamy pietruszkę i czerwoną paprykę. W dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy chorizo, paprykę i odrobinę pieprzu. Smażymy około minutę. Odlewamy połowę kubka wody z makaronu, odcedzamy pozostałe spaghetti i dodajemy do usmażonych składników. Dodajemy pietruszkę i ser, dobrze mieszamy i dodajemy wodę z makaronu, by potrawa była bardziej wilgotna. Na talerzach posypujemy dodatkową porcją parmezanu.
Przepis na podstawie przepisu z "GoodFood 500 triple-tested recipes"

Komentarze

  1. U mnie podobne spaghetti było wczoraj ;)
    co nie oznacza, że nie mam na nie teraz ochoty !

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychotka takie spaghetti!:))
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja jestem wielbicielką makaronu i z przyjemnościa patrzę na ten makaron:)

    OdpowiedzUsuń
  4. O! A gdzie kupujesz chorizo? Bo ja namierzyć nie mogę...

    OdpowiedzUsuń
  5. także szukam tej kiełbaski. bo u mnie jej uraczyc nie mogę. nie ma. a szkoda, bo mam na nią taką chrapkę...

    OdpowiedzUsuń
  6. O tak, taki makaron wychodzi, że palce lizać.

    OdpowiedzUsuń
  7. Intryguje mnie smak owej hiszpańskiej kiełbasy... Tylko gdzie ja ją zdobędę?...

    OdpowiedzUsuń
  8. a ja mam chorizo...:)I nie zawaham się go użyć!!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. przepyszne zdjecia:) az slinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Każde danie z chorizo musi być smaczne;-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudowny ten makaron!! Bardzo lubię spaghetti! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)