Bułeczki mleczne łączone (Bridge Rolls)
- 450 g mąki chlebowej
- 50 g masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka drobnego cukru(dałam 1 łyżeczkę, przez pomyłkę)
- 1 łyżeczka drożdży instant
- 300 ml ciepłego mleka
Mąkę umieszczamy w dużej misce i łączymy z masłem. Mieszamy z cukrem, solą, drożdżami, mlekiem. Zwarte ciasto przenosimy na blat bez mąki i zagniatamy gładkie ciasto(10 minut, za mnie robił to hak). Przykrywamy i umieszczamy w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Natłuszczamy blachę(ja wyłożyłam papierem do pieczenia).
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 18 części(na blacie bez mąki) i przykrywamy. Rolujemy kolejno każdą część na 8 cm "kiełbaski". Układamy na blasze w dwóch rzędach tak aby bułeczki prawie się dotykały. Przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia( około pół godziny).
Piekarnik nastawiamy na 200 st C.
Pieczemy bułeczki przez 15 minut. Wyjmujemy z piekarnika na kratkę i przykrywamy czystą ściereczką, by uzyskać tradycyjną delikatną skórkę.
Przepis pochodzi z książki Liz Herbert "Bread"
Uwielbiam takie bułeczki:)
OdpowiedzUsuńAle puszyste:)
OdpowiedzUsuńSą rewelacyjne! Uwielbiam takie bułki!:)
OdpowiedzUsuńCudownie puchate. :)
OdpowiedzUsuńjuż myślę o śniadaniu z nimi :)
OdpowiedzUsuńmleczne. na samą myśl dostaję ślinotoku ;]
OdpowiedzUsuńtaka buleczka z maselkiem smakuje przepysznie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję dziewczyny za komentarze! A bułeczki naprawdę polecam bo są pyszne!...:))
OdpowiedzUsuńJa znam ten przepis z dodatkiem jajek.
OdpowiedzUsuń