Przejdź do głównej zawartości

Szybkie ciasto z bakaliami

To bardzo proste i smaczne ciasto. Idealne do wykorzystania zbywających bakalii, co oczywiście wykorzystałam. Konsystencja ciasta jest co prawda dość sucha, typowa dla ciast z dodatkiem wiórek kokosowych, ale duża ilość bakalii dostatecznie tłumi tą suchość. Chrupiące migdały i trzeszczący cukier demarara, sprawiają, że ciasto fajnie się je i choć słodkie, to chętnie sięgamy po kolejny kawałek.




Szybkie ciasto z bakaliami

  • 125 g masła, miękkiego
  • 125 g jasnego cukru muscovado
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 2 średnie jajka
  • kilka kropel ekstraktu z wanili
  • 150 g mąki samorosnącej, przesianej(lub zwykłej plus 1 łyżeczka proszku do piecznia i szczypta soli)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • odrobina soku z cytryny, gdy ciasto będzie za gęste
  • 50 g czereśni lub wiśni kandyzowanych, pokrojonych
  • 175 g mieszanych bakalii (mixed dried fruit)
  • 25 g wiórek kokosowych
  • 15 g cukru demarara
  • 50 g płatków migdałowych

Piekarnik nagrzewamy do 190 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia foremkę o wymiarach 28 na 18 cm(u mnie 23 na 23cm).
Ubijamy razem masło, cukier muscovado, skórkę z cytryny, jajka, ekstrakt z wanilii, mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy odrobinę soku z cytryny, aby masa miała bardziej płynna konsystencję. Mieszamy z czereśniami bakaliami i wiórkami kokosowymi.
Mieszankę przekładamy do przygotowanej foremki, wyrównujemy powierzchnię i posypujemy cukrem demarara i migdałami. Pieczemy ok 30 minut lub do momentu aż ciasto nabierze złotej barwy.
Studzimy kilka minut w foremce po czym wyjmujemy na kratkę i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Szybkie ciasto z bakaliami
Przepis z książki "Easy to make! Cake and bake"


Komentarze

  1. Ostatnio szukałam przepisu na podobne ciasto. Teraz już mam ;)
    Dzięki i miłego popołudnia ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak zwykle świetna propozycja na ciasto-jak je nazywam-jednomiskowe:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczne (i pieknie sfotografowane), proste, z owocami - czego chciec wiecej? U mnie bakalie wprawdzie rzadko zalegaja po katach, bo jestem strasznym bakaliozerca, ale na to ciacho na pewno sie skusze!

    OdpowiedzUsuń
  4. ciasto wyglada smakowicie:) chetnie bym siegnela po kawaleczek:)

    OdpowiedzUsuń
  5. szybkie i nieskomplikowane ciasta lubię szczególnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wygląda!
    Ale nie jest za suche prawda? Bo naprawdę apetytu mi narobiłaś na nie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Holga, przepis polecam, naprawdę:)

    Wiosenka, dobra nazwa;) a ciasto jest niesamowicie proste:)

    Maggie, dziękuję a ciasto polecam, to prawie sama bakalia;)

    Aga, proszę bardzo:)

    Paula, ja też takie bardzo lubię:)

    Zayton, tak, to bardzo smaczne ciasto:)

    Zauberi :)

    Chantel :)

    Majano, ja wiem, że Ty suchych nie lubisz, ale ta suchość w nim nie jest groźna, bo jest przekładana bakaliami, a do tego ten cukier i migdały fajnie się razem komponują. Na pewno nie jest zapychające, możesz śmiało robić;))

    OdpowiedzUsuń
  8. e' fantastica questa ricetta, ciao

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …