poniedziałek, 17 stycznia 2011

Szybkie ciasto z bakaliami

To bardzo proste i smaczne ciasto. Idealne do wykorzystania zbywających bakalii, co oczywiście wykorzystałam. Konsystencja ciasta jest co prawda dość sucha, typowa dla ciast z dodatkiem wiórek kokosowych, ale duża ilość bakalii dostatecznie tłumi tą suchość. Chrupiące migdały i trzeszczący cukier demarara, sprawiają, że ciasto fajnie się je i choć słodkie, to chętnie sięgamy po kolejny kawałek.




Szybkie ciasto z bakaliami

  • 125 g masła, miękkiego
  • 125 g jasnego cukru muscovado
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 2 średnie jajka
  • kilka kropel ekstraktu z wanili
  • 150 g mąki samorosnącej, przesianej(lub zwykłej plus 1 łyżeczka proszku do piecznia i szczypta soli)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • odrobina soku z cytryny, gdy ciasto będzie za gęste
  • 50 g czereśni lub wiśni kandyzowanych, pokrojonych
  • 175 g mieszanych bakalii (mixed dried fruit)
  • 25 g wiórek kokosowych
  • 15 g cukru demarara
  • 50 g płatków migdałowych

Piekarnik nagrzewamy do 190 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia foremkę o wymiarach 28 na 18 cm(u mnie 23 na 23cm).
Ubijamy razem masło, cukier muscovado, skórkę z cytryny, jajka, ekstrakt z wanilii, mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy odrobinę soku z cytryny, aby masa miała bardziej płynna konsystencję. Mieszamy z czereśniami bakaliami i wiórkami kokosowymi.
Mieszankę przekładamy do przygotowanej foremki, wyrównujemy powierzchnię i posypujemy cukrem demarara i migdałami. Pieczemy ok 30 minut lub do momentu aż ciasto nabierze złotej barwy.
Studzimy kilka minut w foremce po czym wyjmujemy na kratkę i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Szybkie ciasto z bakaliami
Przepis z książki "Easy to make! Cake and bake"


11 komentarzy:

  1. Ostatnio szukałam przepisu na podobne ciasto. Teraz już mam ;)
    Dzięki i miłego popołudnia ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak zwykle świetna propozycja na ciasto-jak je nazywam-jednomiskowe:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczne (i pieknie sfotografowane), proste, z owocami - czego chciec wiecej? U mnie bakalie wprawdzie rzadko zalegaja po katach, bo jestem strasznym bakaliozerca, ale na to ciacho na pewno sie skusze!

    OdpowiedzUsuń
  4. ciasto wyglada smakowicie:) chetnie bym siegnela po kawaleczek:)

    OdpowiedzUsuń
  5. szybkie i nieskomplikowane ciasta lubię szczególnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ogromnie smakowite!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie wygląda!
    Ale nie jest za suche prawda? Bo naprawdę apetytu mi narobiłaś na nie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Holga, przepis polecam, naprawdę:)

    Wiosenka, dobra nazwa;) a ciasto jest niesamowicie proste:)

    Maggie, dziękuję a ciasto polecam, to prawie sama bakalia;)

    Aga, proszę bardzo:)

    Paula, ja też takie bardzo lubię:)

    Zayton, tak, to bardzo smaczne ciasto:)

    Zauberi :)

    Chantel :)

    Majano, ja wiem, że Ty suchych nie lubisz, ale ta suchość w nim nie jest groźna, bo jest przekładana bakaliami, a do tego ten cukier i migdały fajnie się razem komponują. Na pewno nie jest zapychające, możesz śmiało robić;))

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)