Szybkie ciasto z bakaliami
- 125 g masła, miękkiego
- 125 g jasnego cukru muscovado
- skórka starta z 1 cytryny
- 2 średnie jajka
- kilka kropel ekstraktu z wanili
- 150 g mąki samorosnącej, przesianej(lub zwykłej plus 1 łyżeczka proszku do piecznia i szczypta soli)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- odrobina soku z cytryny, gdy ciasto będzie za gęste
- 50 g czereśni lub wiśni kandyzowanych, pokrojonych
- 175 g mieszanych bakalii (mixed dried fruit)
- 25 g wiórek kokosowych
- 15 g cukru demarara
- 50 g płatków migdałowych
Piekarnik nagrzewamy do 190 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia foremkę o wymiarach 28 na 18 cm(u mnie 23 na 23cm).
Ubijamy razem masło, cukier muscovado, skórkę z cytryny, jajka, ekstrakt z wanilii, mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy odrobinę soku z cytryny, aby masa miała bardziej płynna konsystencję. Mieszamy z czereśniami bakaliami i wiórkami kokosowymi.
Mieszankę przekładamy do przygotowanej foremki, wyrównujemy powierzchnię i posypujemy cukrem demarara i migdałami. Pieczemy ok 30 minut lub do momentu aż ciasto nabierze złotej barwy.
Studzimy kilka minut w foremce po czym wyjmujemy na kratkę i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Przepis z książki "Easy to make! Cake and bake"
Ostatnio szukałam przepisu na podobne ciasto. Teraz już mam ;)
OdpowiedzUsuńDzięki i miłego popołudnia ;D
Jak zwykle świetna propozycja na ciasto-jak je nazywam-jednomiskowe:)
OdpowiedzUsuńFantastyczne (i pieknie sfotografowane), proste, z owocami - czego chciec wiecej? U mnie bakalie wprawdzie rzadko zalegaja po katach, bo jestem strasznym bakaliozerca, ale na to ciacho na pewno sie skusze!
OdpowiedzUsuńciasto wyglada smakowicie:) chetnie bym siegnela po kawaleczek:)
OdpowiedzUsuńszybkie i nieskomplikowane ciasta lubię szczególnie :)
OdpowiedzUsuńOgromnie smakowite!
OdpowiedzUsuńfajne :)
OdpowiedzUsuńno no smakowicie :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńAle nie jest za suche prawda? Bo naprawdę apetytu mi narobiłaś na nie:)
Holga, przepis polecam, naprawdę:)
OdpowiedzUsuńWiosenka, dobra nazwa;) a ciasto jest niesamowicie proste:)
Maggie, dziękuję a ciasto polecam, to prawie sama bakalia;)
Aga, proszę bardzo:)
Paula, ja też takie bardzo lubię:)
Zayton, tak, to bardzo smaczne ciasto:)
Zauberi :)
Chantel :)
Majano, ja wiem, że Ty suchych nie lubisz, ale ta suchość w nim nie jest groźna, bo jest przekładana bakaliami, a do tego ten cukier i migdały fajnie się razem komponują. Na pewno nie jest zapychające, możesz śmiało robić;))
e' fantastica questa ricetta, ciao
OdpowiedzUsuń