Muffiny z jagodami
- 110 g mąki
- 110 g masła
- 65 g drobnego cukru
- 2 jajka
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 g jagód(świeżych lub mrożonych)
- szczypta gałki muszkatołowej
Ucieramy masło z cukrem, dodajemy stopniowo jajka i dobrze ucieramy(ok 3 minut). Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, gałkę muszkatołową mieszamy aż składniki się połączą i wstawiamy do lodówki na godzinę a najlepiej na noc. Ciasto przekładamy łyżką do foremki na 12 muffin(wyjdą wtedy niewielkie muffinki, można wiec rozłożyć ciasto na mniejszą ilość muffin, wtedy muffiny będą większe) do mniej więcej połowy pojemności. Na wierzch każdej muffiny nakładamy około 8 jagód(w zależności od wielkości jagód) Pieczemy w rozgrzanym do temp 200 st piekarniku, około 20 minut.
Przepis z tej strony.
rozmarzyłam się, tak letnio-jesiennie się zrobiło z tymi jagodowymi muffinami, cudnie
OdpowiedzUsuńJaka szkoda, że już nie mam jagód:(
OdpowiedzUsuńŚwieże jagódki, zjadłabym,mniam:)
OdpowiedzUsuńpysznie dużo w nich jagód!
OdpowiedzUsuńprawie jak w lecie :)
OdpowiedzUsuńOh Muffiny i do tego z jagodami, pyszne!!
OdpowiedzUsuńKaja tak uwielbia muffiny,że jak tylko może robi je do szkoły :)
Zawsze niezawodne.
pozdrawiamy
mniam !!
OdpowiedzUsuńPyszniutka muffinka
OdpowiedzUsuńZazdroszczę jagód! Jeśli tylko choć trochę przypominają smakiem lato, to warto. A takie śniadanie o poranku to istne marzenie...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! :)
a ja tak ostatnio myślałam, że czas na wyjęcie jagód z zamrażarki. :)
OdpowiedzUsuńTyle pyszności u Ciebie, mniam..:)
OdpowiedzUsuńJuż nie mogę się doczekać sezonu jagodowego :) Pysznie!
OdpowiedzUsuń