Przejdź do głównej zawartości

Muffiny z jagodami

Zachciało mi się jagód. Świeżych jagód. A właściwie to zachciało mi się muffin z jagodami, a że z zakupem takowych nie ma w Anglii problemów niezależnie od pory roku(hmm, może to tak nie do końca jagody, ale w smaku i wyglądzie podobne, choć większe;)) kupiłam więc 2 pojemniczki. Jeden poszedł w całości na muffinki z jagodami, a właściwie to niewielkie babeczki z jagodami. Słodkie, maślane i...ach, przypominające lato! Przepis ten ma też tę zaletę, że wychłodzonym przez noc ciastem możemy rano wypełnić foremkę i po 20 minutach cieszyć się aromatem i smakiem świeżo upieczonych babeczek.



Muffiny z jagodami

  • 110 g mąki
  • 110 g masła
  • 65 g drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g jagód(świeżych lub mrożonych)
  • szczypta gałki muszkatołowej

Ucieramy masło z cukrem, dodajemy stopniowo jajka i dobrze ucieramy(ok 3 minut). Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, gałkę muszkatołową mieszamy aż składniki się połączą i wstawiamy do lodówki na godzinę a najlepiej na noc. Ciasto przekładamy łyżką do foremki na 12 muffin(wyjdą wtedy niewielkie muffinki, można wiec rozłożyć ciasto na mniejszą ilość muffin, wtedy muffiny będą większe) do mniej więcej połowy pojemności. Na wierzch każdej muffiny nakładamy około 8 jagód(w zależności od wielkości jagód) Pieczemy w rozgrzanym do temp 200 st piekarniku, około 20 minut.
Przepis z tej strony.

Komentarze

  1. rozmarzyłam się, tak letnio-jesiennie się zrobiło z tymi jagodowymi muffinami, cudnie

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaka szkoda, że już nie mam jagód:(

    OdpowiedzUsuń
  3. Świeże jagódki, zjadłabym,mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. pysznie dużo w nich jagód!

    OdpowiedzUsuń
  5. Oh Muffiny i do tego z jagodami, pyszne!!
    Kaja tak uwielbia muffiny,że jak tylko może robi je do szkoły :)
    Zawsze niezawodne.
    pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  6. Zazdroszczę jagód! Jeśli tylko choć trochę przypominają smakiem lato, to warto. A takie śniadanie o poranku to istne marzenie...

    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. a ja tak ostatnio myślałam, że czas na wyjęcie jagód z zamrażarki. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Tyle pyszności u Ciebie, mniam..:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Już nie mogę się doczekać sezonu jagodowego :) Pysznie!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)