Przejdź do głównej zawartości

Ciasto z ananasami i wiórkami kokosowymi

 Na to ciasto z ananasami i wiórkami kokosowymi zamierzałam się długi czas. Zdjęcie w książce, z której wzięłam przepis wyglądało tak apetycznie, że w zasadzie tylko brak pod ręką puszki z ananasami powodował, że zwlekałam tak długo.
Ciasto jest z rodzaju "suchych mokrych" jak to ja je nazywam, z bardzo delikatnym posmakiem kokosowym i dużymi kawałkami ananasa w środku, który mocno to ciasto nawilża. Do popołudniowej kawy lub herbaty - idealne.




Ciasto z ananasami i wiórkami kokosowymi

  • 125 g masła, niesolonego, plus dodatkowo do posmarowania
  • 150 g mąki pełnoziarnistej, przesianej(dałam zwykłą)
  • 125 g ciemnego cukru muscovado
  • 2 średnie jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki przyprawy do pierników(mixed spice)
  • 50 g wiórek kokosowych, plus dodatkowo do dekoracji
  • 400 g ananasów w puszce, odcedzonych i grubo pokrojonych
  • cukier puder do dekoracji
Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia małą foremkę keksową.
Mąkę i cukier umieszczamy  w misce i dobrze mieszamy, tak aby cukier z mąką dobrze się połączyły. Dodajemy pozostałe składniki i ucieramy do gładkości.
Masę przekładamy do przygotowanej foremki wyrównujemy powierzchnię i lekko nawilżamy 2 łyżkami zimnej wody (pędzelkiem). Pieczemy przez 50 minut. Jeśli to konieczne, przykrywamy folią 10 minut przed końcem pieczenia.
Pozostawiamy w foremce przez 10 minut po czym wyjmujemy na kratkę i studzimy. Dekorujemy odrobiną wiórek i cukrem pudrem.


Przepis z książki "Easy to make! Cakes & Bakes"

Komentarze

  1. Takiego jeszcze nie robiłam, czuję się zachęcona:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi sie podoba! Taka pina colada w wersji ciastowej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapisuje do wypróbowania, i to szybkiego bo akurat puszkę ananasa posiadam, a kokos jest zawsze :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ło jezusicku ;))) Eweno, Ty wiesz, jak ono mi się niesamowicie podoba??:))
    Cuuuudowne ! Kokos i ananas- mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne ciasto, żeby przypomnieć sobie w czasie najkrótszych dni roku o lecie...

    OdpowiedzUsuń
  6. ten ananas...taki letni.
    podoba mi się.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda niesamowicie apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  8. ale pycha!!! ciacho wyglada super:)

    OdpowiedzUsuń
  9. rewelacyjne są takie ananasowe ciacha!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wiosenka, jak nie robiłaś, to koniecznie spróbuj, polecam:))

    Kasandra, to bardzo się cieszę, że się aromat podoba;))

    Maggie, można i tak powiedzieć;))

    Flusso, mam nadzieję, że będzie smakować:))

    Majanko, ja jak je zrobiłam, to sobie pomyślałam, że komu jak komu, ale Tobie to się na pewno spodoba:))

    Arven, ananasy co prawda z puszki, ale kolorystycznie to do lata pasuje;))...a i dni coraz dłuższe;-)

    Karmelitka, kolor rzeczywiście, słoneczny...:))

    Hania-Kasia, i na dodatek smaczne:))

    Dorota, i pyszne jest!...:))

    Aga, polecam do zrobienia:))

    Paula, ja też lubię ciasta z ananasem:))

    OdpowiedzUsuń
  11. szykuję się do tego ciasta i mandarynkowego dzisiaj :) juz sobie listę zakupów zrobiłam
    kesja

    OdpowiedzUsuń
  12. właśnie wyjęłam z piekarnika to z ananasami, z mandarynkowego na razie zrezygnowałam, w środe upieke :)
    zapach niesamowity
    kesja

    OdpowiedzUsuń
  13. Mam nadzieję, że ciasto smakowało:))

    OdpowiedzUsuń
  14. bardzo smakowało, zostało zjedzone na podwieczorek :)
    fajna ilość, w sam raz do herbatki jak szwagrowie przyjdą :)
    kesja

    OdpowiedzUsuń
  15. Kesja, to super! Te małe ilości ja strasznie lubię. Nie ma problemów z wysychaniem i ze zbyt dużą ilością kalorii(...żeby nie wyschło;)) Wszystkie przepisy, które mam z angielskich książek są na małe foremki(czyli prawie wszystkie na blogu). Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  16. moje ciasto się zważyło :(

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)



Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…