Przejdź do głównej zawartości

Karkówka w sosie

Nic tak nie wywołuje zadowolenia na twarzy mojego męża jak kawał takiego mięcha na obiad. Nie tylko mąż jest zadowolony, mięso lubimy wszyscy, a już szczególnie mięso z dobrze ugotowanej, miękkiej karkówki(ja zawsze nazywam to karczek...i zawsze muszę sobie długo przypominać jak się takie mięso nazywa;)). Karkówkę w taki sposób robiłam już kilkakrotnie. Z ziemniakami puree i tradycyjną surówką z kiszonej kapusty stanowi wyśmienity obiad.
Karkówka w sosie

Karkówka w sosie
  • 4 plastry średniej grubości karkówki
  • ocet balsamiczny
  • sos sojowo-grzybowy
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • przyprawa w płynie
  • sól i pieprz
  • 1000 ml wody
  • 2 łyżki mąki
  • olej do smażenia

Karkówkę myjemy, skrapiamy octem balsamiczny i sosem sojowo-grzybowym. Odstawiamy na godzinę. Po tym czasie mięso podsmażamy na oleju z obu stron na złoto-brązowy kolor. Do mięsa dodajemy drobno pokrojoną cebulę i chwilę razem podsmażamy. Wszystko podlewamy wodą, dodajemy przyprawy i dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa(około 1 godziny). Doprawiamy do smaku, zagęszczamy mąką rozrobioną z odrobiną wody i zagotowujemy.
Przepis na podstawie tego przepisu.

Komentarze

  1. Uśmiech na twarzy mężą-bezcenne:)
    Zapiszę sobie bo takie mięsko to i u mnie znajdzie amatora:)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie tylko Tato takie mięsko jada ;-)
    Ja jakoś wolę lżejsze klimaty...

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie na pewno też by smakowała :))

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglada bardzo smakowicie:) az slinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo smakowite
    wczoraj była próba generalna
    dzisiaj juz produkcja na dwa dni
    wyszło przepyszne, dodałam więcej cebuli, mieszanej biała i czerwona i swoje ulubione przyprawy - czubryca i płatki pikantnej papryki węgierskiej i surówka buraczkowa
    mąz, ja sama i córka zachwyceni
    kesja

    OdpowiedzUsuń
  6. Cieszę się dziewczyny, że znajdują się amatorzy na takie mięsko i dziękuję Wam bardzo serdecznie za komentarze:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kesja, jest mi niezmiernie miło, że wykorzystałaś przepis i że całej Twojej rodzinie mięsko smakowało. Ja też już kilkakrotnie robiłam w taki sposób karkówkę i też z zachwytem opróżnialiśmy talerze. Niestety czubryca jest u mnie nieosiągalna, ale z płatkami papryki chętnie następnym razem spróbuję. Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam.
    Dla mnie (nie przepadającej za karkówką) pyszne, więc wyobraź sobie jak smakowało mężowi:)
    Dziękuję:))

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …