Przejdź do głównej zawartości

Spaghetti z kulkami mięsnymi

Spaghetti z kulkami mięsnymi widziałam w niejednej kulinarnej książce. Postanowiłam wypróbować to połączenie klusek z pulpecikami.  Potrawa jest ok, pulpeciki same w sobie smaczne. Mąż trochę grymasił, że jednak makaron podany z pulpetami, to nieco dziwne połączenie. Ci, co bez makaronu żyć nie mogą, na pewno będą zadowoleni. Ja raczej powrócę do tradycyjnego sposobu podania pulpetów. A kolejne przepisy na różnorakie spaghetti już czekają...

Przepis z książki Tessy Kiros "Apples for Jam"





Spaghetti z kulkami mięsnymi



Kulki mięsne:
  • 40-50 g podsuszonej bułki, podzielonej na drobniejsze części
  • 4 łyżki mleka
  • 400 g mielonego mięsa, wieprzowego lub wołowego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/2 małej czerwonej cebuli, startej na tarce
  • około 4 łyżek oleju do smażenia

Sos:

  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku, obrane i lekko zmiażdzone
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 3 lub 4 listki bazylii (dałam 1 łyżeczkę suszonej)
  • 350 g makaronu spaghetti
  • 30 g masłą
  • starty ser Parmesan, do podania

Bułkę namaczamy w mleku umieszczonym w małej miseczce.
Mięso wkładamy do dużej miski. Dodajemy pietruszkę, cynamon, kumin, rozmiękczoną bułkę, cebulę i 1/2 łyżeczki soli. Dokładnie wszystko mieszamy. Formujemy 25 kulek wielkości małego orzecha włoskiego. Podgrzewamy olej i smażymy mięsne kulki na złoty kolor(przewracając je tak, aby były podsmażone ze wszystkich stron).
W międzyczasie robimy sos. Podgrzewamy olej w dużym rondlu, dodajemy czosnek i gdy zaczynamy czuć zapach dodajemy pomidory. Przyprawiamy solą, dodajemy bazylię i podgrzewamy ok 10 minut. Wszystkie usmażone kulki mięsne dodajemy do sosu i podlewamy ok 250 ml wody. Podgrzewamy bez przykrycia ok 20-25 minut. Doprawiamy ewentualnie solą.
Spaghetti gotujemy w osolonej wodzie, wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i przekładamy z powrotem do garnka, w którym się gotowały. Mieszamy z masłem. Porcję makaronu polewamy sosem, układamy na nim kilka kulek mięsnych i posypujemy startym Parmesanem.

Spaghetti gotujemy w osolonej wodzie, wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i przekładamy z powrotem do garnka, w którym się gotowały. Mieszamy z masłem. Porcję makaronu polewamy sosem, układamy na nim kilka kulek mięsnych i posypujemy startym Parmesanem.

Komentarze

  1. Mnie takie połaczenie bardzo odpowiada a makaron typu spagetti jest zdecydowanie moim ulubionym.

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj - ja bardzo lubie pulpeciki z makaronem :))

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja bym chętnie zjadła, bo wygląda bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie i sama się do takiego przymierzam, mój Połówek będzie w niebo wzięty :]

    OdpowiedzUsuń
  5. apetycznie wyglada i chetnie bym poprobowala:)
    a u mnie tez spaghetti...:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię połączenie makaronu z pulpecikami. Nawet pomimo jego pozornej niecodzienności. ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. pyszne i sycące! idealne na zimę

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo sympatyczne danie :) Lubię takie połączenia :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ozzie, ja tak bardzo nie narzekałam na te pulpeciki:)

    Buziaczek, to cieszę się, że są amatorzy takich potraw:)

    Flusso, to się poczęstuj, proszę;)

    Fiolunko, to polecam, bo same pulpeciki mają fajny, lekko cynamonowy smaczek:)

    Beata:))

    Ago, widziałam:))

    Zayton, no tu w Anglii, to one takie niecodzienne nie są. Moi tylko tacy tradycjonaliści;)

    Paula, rzeczywiści na zimę świetne danie!...:)

    Szarlotek, to cieszę się bardzo:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …