Przejdź do głównej zawartości

Spaghetti z kulkami mięsnymi

Spaghetti z kulkami mięsnymi widziałam w niejednej kulinarnej książce. Postanowiłam wypróbować to połączenie klusek z pulpecikami.  Potrawa jest ok, pulpeciki same w sobie smaczne. Mąż trochę grymasił, że jednak makaron podany z pulpetami, to nieco dziwne połączenie. Ci, co bez makaronu żyć nie mogą, na pewno będą zadowoleni. Ja raczej powrócę do tradycyjnego sposobu podania pulpetów. A kolejne przepisy na różnorakie spaghetti już czekają...

Przepis z książki Tessy Kiros "Apples for Jam"





Spaghetti z kulkami mięsnymi



Kulki mięsne:
  • 40-50 g podsuszonej bułki, podzielonej na drobniejsze części
  • 4 łyżki mleka
  • 400 g mielonego mięsa, wieprzowego lub wołowego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/2 małej czerwonej cebuli, startej na tarce
  • około 4 łyżek oleju do smażenia

Sos:

  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku, obrane i lekko zmiażdzone
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 3 lub 4 listki bazylii (dałam 1 łyżeczkę suszonej)
  • 350 g makaronu spaghetti
  • 30 g masłą
  • starty ser Parmesan, do podania

Bułkę namaczamy w mleku umieszczonym w małej miseczce.
Mięso wkładamy do dużej miski. Dodajemy pietruszkę, cynamon, kumin, rozmiękczoną bułkę, cebulę i 1/2 łyżeczki soli. Dokładnie wszystko mieszamy. Formujemy 25 kulek wielkości małego orzecha włoskiego. Podgrzewamy olej i smażymy mięsne kulki na złoty kolor(przewracając je tak, aby były podsmażone ze wszystkich stron).
W międzyczasie robimy sos. Podgrzewamy olej w dużym rondlu, dodajemy czosnek i gdy zaczynamy czuć zapach dodajemy pomidory. Przyprawiamy solą, dodajemy bazylię i podgrzewamy ok 10 minut. Wszystkie usmażone kulki mięsne dodajemy do sosu i podlewamy ok 250 ml wody. Podgrzewamy bez przykrycia ok 20-25 minut. Doprawiamy ewentualnie solą.
Spaghetti gotujemy w osolonej wodzie, wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i przekładamy z powrotem do garnka, w którym się gotowały. Mieszamy z masłem. Porcję makaronu polewamy sosem, układamy na nim kilka kulek mięsnych i posypujemy startym Parmesanem.

Spaghetti gotujemy w osolonej wodzie, wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i przekładamy z powrotem do garnka, w którym się gotowały. Mieszamy z masłem. Porcję makaronu polewamy sosem, układamy na nim kilka kulek mięsnych i posypujemy startym Parmesanem.

Komentarze

  1. Mnie takie połaczenie bardzo odpowiada a makaron typu spagetti jest zdecydowanie moim ulubionym.

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj - ja bardzo lubie pulpeciki z makaronem :))

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja bym chętnie zjadła, bo wygląda bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie i sama się do takiego przymierzam, mój Połówek będzie w niebo wzięty :]

    OdpowiedzUsuń
  5. apetycznie wyglada i chetnie bym poprobowala:)
    a u mnie tez spaghetti...:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię połączenie makaronu z pulpecikami. Nawet pomimo jego pozornej niecodzienności. ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. pyszne i sycące! idealne na zimę

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo sympatyczne danie :) Lubię takie połączenia :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ozzie, ja tak bardzo nie narzekałam na te pulpeciki:)

    Buziaczek, to cieszę się, że są amatorzy takich potraw:)

    Flusso, to się poczęstuj, proszę;)

    Fiolunko, to polecam, bo same pulpeciki mają fajny, lekko cynamonowy smaczek:)

    Beata:))

    Ago, widziałam:))

    Zayton, no tu w Anglii, to one takie niecodzienne nie są. Moi tylko tacy tradycjonaliści;)

    Paula, rzeczywiści na zimę świetne danie!...:)

    Szarlotek, to cieszę się bardzo:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …