Spaghetti z boczkiem i pikantnym sosem pomidorowym
- 180 g boczku, pokrojonego w kostkę
- olej do smażenia
- 1 cebula, pokrojona
- 2 puszki pomidorów
- niepełna łyżeczka płatków chilli
- sól i pieprz do smaku
- 500 g makaronu spaghetti
- 1/2 szklanki startego sera(najlepiej parmesanu lub pecorino)
Boczek podsmażamy kilka minut na rozgrzanym oleju, dodajemy pokrojoną cebulę i podsmażamy, aż cebula będzie miękka. Dodajemy pomidory i chilli. Doprawiamy solą i pieprzem i dusimy na małym ogniu ok 20 minut. Makaron gotujemy al dente w garnku osolonej wody. Odcedzamy, przekładamy z powrotem do garnka, dodajemy gorący sos pomidorowy, dobrze mieszamy (najlepiej potrząsając gankiem) posypujemy serem i podajemy.
Przepis na podstawie przepisu z 'Kuchni włoskiej" Bellony
Proste i boskie - czego wiecej chciec? :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, dla mnie połączenie rewelacyjne!
OdpowiedzUsuńMNIAM!
OdpowiedzUsuńtak smakowicie wyglada, ze chetnie bym spalaszowala ten makaron:)
OdpowiedzUsuńPysznie i sycąco. Mniam!
OdpowiedzUsuńMolto belli, brava ! ciao
OdpowiedzUsuńszybko i przepysznie, czyli tak jak lubię :)
OdpowiedzUsuńAleż pyyyysznie wygląda ten makaronik!:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie chyba dlatego tak uwielbiam makarony. Nie dość że pyszne, to jeszcze gotowe w kilkanaście minut!
OdpowiedzUsuń