Przejdź do głównej zawartości

Spaghetti z boczkiem i pikantnym sosem pomidorowym

Makarony u mnie coraz częściej goszczą i nie zauważyłam, żeby ktokolwiek miał coś przeciwko temu;) Tym razem kolejny bardzo prosty przepis z kilkoma zaledwie składnikami, w dodatku takimi, co są zawsze pod ręką. Podsmażony boczek i pomidorowy sos przygotowany z pomidorów w puszce. Całe danie jest bardzo proste i przygotujemy je dosłownie w pół godziny.

Spaghetti z  boczkiem i pikantnym sosem pomidorowym

Spaghetti z  boczkiem i pikantnym sosem pomidorowym

  • 180 g boczku, pokrojonego w kostkę
  • olej do smażenia
  • 1 cebula, pokrojona
  • 2 puszki pomidorów
  • niepełna łyżeczka płatków chilli
  • sól i pieprz do smaku
  • 500 g makaronu spaghetti
  • 1/2 szklanki startego sera(najlepiej parmesanu lub pecorino)

Boczek podsmażamy kilka minut na rozgrzanym oleju, dodajemy pokrojoną cebulę i podsmażamy, aż cebula będzie miękka. Dodajemy pomidory i chilli. Doprawiamy solą i pieprzem i dusimy na małym ogniu ok 20 minut. Makaron gotujemy al dente w garnku osolonej wody. Odcedzamy, przekładamy z powrotem do garnka, dodajemy gorący sos pomidorowy, dobrze mieszamy (najlepiej potrząsając gankiem) posypujemy serem i podajemy.
Przepis na podstawie przepisu z 'Kuchni włoskiej" Bellony

Komentarze

  1. Proste i boskie - czego wiecej chciec? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda, dla mnie połączenie rewelacyjne!

    OdpowiedzUsuń
  3. tak smakowicie wyglada, ze chetnie bym spalaszowala ten makaron:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie i sycąco. Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  5. szybko i przepysznie, czyli tak jak lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ pyyyysznie wygląda ten makaronik!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie chyba dlatego tak uwielbiam makarony. Nie dość że pyszne, to jeszcze gotowe w kilkanaście minut!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …