środa, 19 stycznia 2011

Spaghetti z boczkiem i pikantnym sosem pomidorowym

Makarony u mnie coraz częściej goszczą i nie zauważyłam, żeby ktokolwiek miał coś przeciwko temu;) Tym razem kolejny bardzo prosty przepis z kilkoma zaledwie składnikami, w dodatku takimi, co są zawsze pod ręką. Podsmażony boczek i pomidorowy sos przygotowany z pomidorów w puszce. Całe danie jest bardzo proste i przygotujemy je dosłownie w pół godziny.

Spaghetti z  boczkiem i pikantnym sosem pomidorowym

Spaghetti z  boczkiem i pikantnym sosem pomidorowym

  • 180 g boczku, pokrojonego w kostkę
  • olej do smażenia
  • 1 cebula, pokrojona
  • 2 puszki pomidorów
  • niepełna łyżeczka płatków chilli
  • sól i pieprz do smaku
  • 500 g makaronu spaghetti
  • 1/2 szklanki startego sera(najlepiej parmesanu lub pecorino)

Boczek podsmażamy kilka minut na rozgrzanym oleju, dodajemy pokrojoną cebulę i podsmażamy, aż cebula będzie miękka. Dodajemy pomidory i chilli. Doprawiamy solą i pieprzem i dusimy na małym ogniu ok 20 minut. Makaron gotujemy al dente w garnku osolonej wody. Odcedzamy, przekładamy z powrotem do garnka, dodajemy gorący sos pomidorowy, dobrze mieszamy (najlepiej potrząsając gankiem) posypujemy serem i podajemy.
Przepis na podstawie przepisu z 'Kuchni włoskiej" Bellony

9 komentarzy:

  1. Proste i boskie - czego wiecej chciec? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda, dla mnie połączenie rewelacyjne!

    OdpowiedzUsuń
  3. tak smakowicie wyglada, ze chetnie bym spalaszowala ten makaron:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie i sycąco. Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  5. szybko i przepysznie, czyli tak jak lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ pyyyysznie wygląda ten makaronik!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie chyba dlatego tak uwielbiam makarony. Nie dość że pyszne, to jeszcze gotowe w kilkanaście minut!

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)