Przejdź do głównej zawartości

Najprostszy chleb pszenny (Farmhouse Loaf)


Nie wszyscy lubią chleb na zakwasie. Mój mąż woli pieczywo łagodniejsze. Sama zresztą lubię od czasu do czasu zjeść dobry chleb na drożdżach. Chleb taki ma też inną zaletę, nie musimy go planować dzień wcześniej, tak jak w przypadku pieczywa na zakwasie, ale już za 3 godziny po zaplanowaniu możemy mieć w ręku, jeszcze ciepłą, chrupiącą pajdę chleba z masłem. Chleb, na który przepis podaję dzisiaj, jest naprawdę jednym z najlepszych drożdżowych chlebów jakie jadłam. Bardzo prosty w wykonaniu, ze smacznym miąższem i chrupiącą skórką. No i dodatkowo, jeden z najpiękniejszych zapachów na świecie, zapach świeżo upieczonego chleba. Chyba nie muszę już niczym więcej zachęcać...

Najprostszy chleb pszenny (Farmhouse Loaf)


Najprostszy chleb pszenny

  • 450 g mąki chlebowej, plus dodatkowo do posypania
  • 25 g masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 300 ml ciepłej wody

Mąkę wsypujemy do miski i łączymy z masłem. Mieszamy z cukrem solą i drożdżami. Robimy wgłębienie w środku, wlewamy wodę i dobrze mieszamy, aż składniki się połączą.
Ciasto przenosimy na blat bez mąki i wyrabiamy przez 10 minut ( za mnie robił to hak), aż ciasto będzie jedwabiście gładkie.
 Ciasto umieszczamy w plastikowej torbie, lekko naoliwionej lub w misce przykrytej folią. Odstawiamy w ciepłe miejsce na mniej więcej godzinę lub do podwojenia objętości.
Ciasto ponownie wyrabiamy przez ok 2-3 minuty, po czym nadajemy mu owalny kształt i umieszczamy w foremce keksowej uprzednio natłuszczonej i obsypanej mąką lub w koszu do wyrastania. Przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia ok 45 minut lub do czasu aż podwoi objętość.
Piekarnik nastawiamy na 230 st C.
Ostrym nożem robimy nacięcie przez środek chleba na głębokość ok 1 cm. Wierzch chleba posypujemy mąką.
Pieczemy prze 30-35 minut.
Po upieczeniu wyjmujemy chleb z foremki i przenosimy na kratkę do ostygnięcia.
Przepis z książki Liz Herbert "Bread"

Komentarze

  1. przecudne zdjecie:) chlebek wyglada tak pysznie, ze chetnie bym sie wgryzla w ta przylepke:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ma taki pięknie dziurawy miąższ! Ach, cudownie byłoby skosztować jego kromki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Piekłam go jakiś czas temu, to bardzo dobry chleb..tak jak napisałaś, z odrobiną masła to niebo w gębie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Podoba mi się ten chlebek! Uwielbiam drożdżowe pieczywo:)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. to jeden z moich ulubionych chlebów :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziewczyny! Bardzo dziękuję Wam za komentarze. A chleb pycha! A jak jeszcze ciepły...to wogóle...;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Od tego chlebka zaczęłam swoje eksperymenty z chlebem, udał się za pierwszym razem, ale nie byłabym sobą, gdybym nie próbowała kolejnych przepisów. I z radością stwierdzam, że TEN (z różnymi modyfikacjami) jest najlepszy. Dziękuję ;*

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)