Przejdź do głównej zawartości

Zapiekanka z młodych ziemniaków i sera cheddar

Pamiętam moja pierwszą zapiekankę, którą w gronie znajomych przygotowywaliśmy bardzo dawno temu. To był ten sam zestaw. Ziemniaki, pieczarki, cebula. kiełbasa i dużo żółtego sera. Pamiętam też jak bardzo mi smakowała. Powtarzałam ją wielokrotnie. Dzisiaj ten sam zestaw. Może odrobinę pikantniejszy, może bardziej wilgotny, bo z odrobiną mleka, może jeszcze więcej sera i bardziej aromatyczne pieczarki. Ale zachwyt pozostał ten sam. To już klasyka. Pyszna.
Zapiekanka z młodych ziemniaków i sera cheddar



Zapiekanka z młodych ziemniaków i sera cheddar

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 3 cebule, pokrojone w krążki
  • 200 g kiełbasy, pokrojonej w półplasterki
  • 250 g pieczarek brązowych, pokrojonych w plastry
  • 200 g sera mature cheddar, startego na tarce o grubych oczkach
  • 150 ml mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli
  • pieprz i sól do smaku
  • olej do smażenia

Ziemniaki gotujemy ze skórką w garnku osolonej wody(oczywiście można użyć starych ziemniaków), tak aby się nie rozgotowały. Odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia. W międzyczasie podsmażamy w jednej patelni cebulę, kiełbasę, pieczarki. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do żaroodpornego naczynia wkładamy ziemniaki pokrojone w plastry( gdy stare, obieramy uprzednio ze skórki), przykrywając nimi dno naczynia. Na ziemniaki wykładamy połowę farszu cebulowo-kiełbasianego i posypujemy odrobiną płatków. Przykrywamy kolejną warstwą ziemniaków a na to wykładamy resztę farszu z odrobiną chilli. Przykrywamy ostatnią warstwą ziemniaków. Całość zalewamy mlekiem z rozpuszczoną w nim gałką muszkatołową. Wierzch zapiekanki posypujemy startym serem  cheddar (można zastąpić oczywiście dowolnym serem). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st C i zapiekamy ok 30 minut.


Zapiekanka z młodych ziemniaków i sera cheddar

Komentarze

  1. Ziemniaczane zapiekanki sa wybitnie pyszne! No i przyjazne dla portfela - nie bez znaczenia, jesli jest sie biednym studentem ;) W pewnym okresie mojego zycia byly wlasciwie stalym elementem mojego kuchennego krajobrazu. Do tej pory wracam do nich czasami i zajadam ze smakiem.

    OdpowiedzUsuń
  2. i pomyślec, że taka nieskomplikowana...
    smak już czuję...a zapach! och, niebiański.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak już zaczęłam w studenckich czasach gotować, to taka zapiekanka była jednym z pierwszych dokonań - do tej pory lubię do niej wracać :) Mlask!

    OdpowiedzUsuń
  4. ziemniaczane zapiekanki zawsze są takie pysznie aromatyczne.

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie zapiekanki, to ja bardzo, bardzo lubię...

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaka ona apetyczna! A wiesz, ja rzadko robię takie zapiekanki. Muszę o niej pomysleć, jak będą młode ziemniaczki:)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  7. to już są młode ziemniaki..? :) pyszności

    OdpowiedzUsuń
  8. zapiekanka ziemniaczana to jedna z moich ulubionych zimowych zapiekanych! nic nie smakuje tak jak połączenie sera i ziemniaków, właśnie gdy na zewnątrz trzaska mróz.
    pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  9. Młode ziemniaki czyli wiosna tuż, tuż;-)

    OdpowiedzUsuń
  10. alez dawno nie jadlam tego typu zapiekanki z kielbasa i ziemniakami,alez mi smaka narobilas......mniam....
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  11. przyznaje, ze naralam ochoty na takie jedzonko, zapowiada sie bardzo smacznie:)
    Pozdrowionka:)

    OdpowiedzUsuń
  12. z serem cheddar..to dla mnie..śliczna zapiekanka i pewnie smakuje świetnie!!:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Maggie, ja też wielokrotnie do nich wracam i zawsze bardzo mi smakują. A co do taniości, to świetny sposób na wykorzystanie tzw lodówkowych resztek:)

    Karmelitka, zapach jest fantastyczny!

    Tilianara, jak widać, jest nas więcej co to od zapiekanki zaczynali;)

    Asiejko, masz absolutna rację!...:)

    Zayton, to proszę, możesz się poczęstować:)

    Majanko, ja też robię nie za często, bo pewnie by mi się znudziła, ale jak już zrobię, to mmmm:) Pozdrowienia:)

    Paula, no ja kupiłam. Czyli są:)

    Eve, u mnie mróz nie trzaska, ale zapiekankę zjedliśmy z apetytem:)

    Grumko, u nas ma być jutro 15 na plusie, więc najwyraźniej wiosna idzie!...:)

    Gosiu, ta była też po dość długiej przerwie, więc baardzo nam smakowała. Pozdrawiam i Ciebie:)

    Aga, smaczne jest, więc polecam i pozdrawiam:)

    Słodziutkie Okazje, smakuje wyśmienicie, polecam!...:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Zdecydowanie w moim guscie!Milutko mi sie tu u ciebie rozglada. :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …