Pamiętam moja pierwszą
zapiekankę, którą w gronie znajomych przygotowywaliśmy bardzo dawno temu. To był ten sam zestaw.
Ziemniaki, pieczarki, cebula. kiełbasa i dużo żółtego
sera. Pamiętam też jak bardzo mi smakowała. Powtarzałam ją wielokrotnie. Dzisiaj ten sam zestaw. Może odrobinę pikantniejszy, może bardziej wilgotny, bo z odrobiną mleka, może jeszcze więcej sera i bardziej aromatyczne pieczarki. Ale zachwyt pozostał ten sam. To już klasyka. Pyszna.
Zapiekanka z młodych ziemniaków i sera cheddar
- 1 kg młodych ziemniaków
- 3 cebule, pokrojone w krążki
- 200 g kiełbasy, pokrojonej w półplasterki
- 250 g pieczarek brązowych, pokrojonych w plastry
- 200 g sera mature cheddar, startego na tarce o grubych oczkach
- 150 ml mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki płatków chilli
- pieprz i sól do smaku
- olej do smażenia
Ziemniaki gotujemy ze skórką w garnku osolonej wody(oczywiście można użyć starych ziemniaków), tak aby się nie rozgotowały. Odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia. W międzyczasie podsmażamy w jednej patelni cebulę, kiełbasę, pieczarki. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do żaroodpornego naczynia wkładamy ziemniaki pokrojone w plastry( gdy stare, obieramy uprzednio ze skórki), przykrywając nimi dno naczynia. Na ziemniaki wykładamy połowę farszu cebulowo-kiełbasianego i posypujemy odrobiną płatków. Przykrywamy kolejną warstwą ziemniaków a na to wykładamy resztę farszu z odrobiną chilli. Przykrywamy ostatnią warstwą ziemniaków. Całość zalewamy mlekiem z rozpuszczoną w nim gałką muszkatołową. Wierzch zapiekanki posypujemy startym serem cheddar (można zastąpić oczywiście dowolnym serem). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st C i zapiekamy ok 30 minut.
Ziemniaczane zapiekanki sa wybitnie pyszne! No i przyjazne dla portfela - nie bez znaczenia, jesli jest sie biednym studentem ;) W pewnym okresie mojego zycia byly wlasciwie stalym elementem mojego kuchennego krajobrazu. Do tej pory wracam do nich czasami i zajadam ze smakiem.
OdpowiedzUsuńi pomyślec, że taka nieskomplikowana...
OdpowiedzUsuńsmak już czuję...a zapach! och, niebiański.
Jak już zaczęłam w studenckich czasach gotować, to taka zapiekanka była jednym z pierwszych dokonań - do tej pory lubię do niej wracać :) Mlask!
OdpowiedzUsuńziemniaczane zapiekanki zawsze są takie pysznie aromatyczne.
OdpowiedzUsuńTakie zapiekanki, to ja bardzo, bardzo lubię...
OdpowiedzUsuńJaka ona apetyczna! A wiesz, ja rzadko robię takie zapiekanki. Muszę o niej pomysleć, jak będą młode ziemniaczki:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)
to już są młode ziemniaki..? :) pyszności
OdpowiedzUsuńzapiekanka ziemniaczana to jedna z moich ulubionych zimowych zapiekanych! nic nie smakuje tak jak połączenie sera i ziemniaków, właśnie gdy na zewnątrz trzaska mróz.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło!
Młode ziemniaki czyli wiosna tuż, tuż;-)
OdpowiedzUsuńalez dawno nie jadlam tego typu zapiekanki z kielbasa i ziemniakami,alez mi smaka narobilas......mniam....
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko :)
przyznaje, ze naralam ochoty na takie jedzonko, zapowiada sie bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńPozdrowionka:)
z serem cheddar..to dla mnie..śliczna zapiekanka i pewnie smakuje świetnie!!:)
OdpowiedzUsuńMaggie, ja też wielokrotnie do nich wracam i zawsze bardzo mi smakują. A co do taniości, to świetny sposób na wykorzystanie tzw lodówkowych resztek:)
OdpowiedzUsuńKarmelitka, zapach jest fantastyczny!
Tilianara, jak widać, jest nas więcej co to od zapiekanki zaczynali;)
Asiejko, masz absolutna rację!...:)
Zayton, to proszę, możesz się poczęstować:)
Majanko, ja też robię nie za często, bo pewnie by mi się znudziła, ale jak już zrobię, to mmmm:) Pozdrowienia:)
Paula, no ja kupiłam. Czyli są:)
Eve, u mnie mróz nie trzaska, ale zapiekankę zjedliśmy z apetytem:)
Grumko, u nas ma być jutro 15 na plusie, więc najwyraźniej wiosna idzie!...:)
Gosiu, ta była też po dość długiej przerwie, więc baardzo nam smakowała. Pozdrawiam i Ciebie:)
Aga, smaczne jest, więc polecam i pozdrawiam:)
Słodziutkie Okazje, smakuje wyśmienicie, polecam!...:)
Zdecydowanie w moim guscie!Milutko mi sie tu u ciebie rozglada. :)
OdpowiedzUsuń