Przejdź do głównej zawartości

Pavlova z jagodami

Pavlova to jeden z najlepszych deserów na świecie. Przynajmniej tak twierdzą moi bliscy. Moja ulubiona, to oczywiście pavlova z malinami, ale ta z jagodami praktycznie w niczym jej nie ustępuje. Jest pyszna! Podejrzewam, że bez problemu poszłyby trzy takie krążki - na raz. Beza z 6 białek pieczona tym razem w tortownicy, co będzie doskonałe dla tych, co boją się rozlania bezy. Brzegi co prawda nie będą może tak urocze jak w pieczonej bezpośrednio na papierze, ale smak na pewno będzie taki sam. Kto jeszcze nigdy nie jadł pavlovej - gorąco zachęcam. Wyśmienity smak gwarantowany!

Pavlova z jagodami


Przepis na pavlovą z jagodami

  • 6 dużych białek, o temperaturze pokojowej
  • 350 g drobnego cukru
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej (ziemniaczanej)
  • 1 łyżeczka białego octu winnego

  • 250 g jagód lub borówki amerykańskiej
  • 300 ml śmietanki do ubijania (whipping lub double cream)

Piekarnik nastawiamy an 200 st C. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, lekko spryskując wodą przed i po nałożeniu papieru.
Białka ubijamy aż będą sztywne. Dodajemy po trochu cukru, dobrze ubijając po każdym dodaniu.. Dodajemy mąkę i ocet. Dalej ucieramy. Piana powinna być bardzo sztywna i błyszcząca.
Ubite białka przekładamy do przygotowanej foremki i wygładzamy powierzchnię. Umieszczamy w nagrzanym piekarniku i zmniejszamy temperaturę do najniższej (proponuję ok 120 st C, piekłam w niższej i musiałam dopiekać). Pieczemy 1 1/2 - 2 godziny sprawdzając, aby bezy nie "złapał" kolor. Wyjmujemy pavlovą i oddzielamy nożem od brzegów tortownicy.
Na całkowicie wystudzoną bezę kładziemy ubitą śmietankę a na wierzch śmietanki jagody.
Przepis na bezę z książki Annie Bell "Gorgeous cakes"

Pavlova z jagodamiPavlova z jagodami

Komentarze

  1. Bardzo lubie (i tez najbardziej z malinami). Twoja jagodowa pavlova wyglada czarujaco!

    OdpowiedzUsuń
  2. O mamuniu. Ja chcę taki kawałek:)Tzn. poproszę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniała!Moja nr 1 też z malinami,ale tą bym chętnie przygarnęła...

    OdpowiedzUsuń
  4. o jejku zaraz połknę język! wspaniałe!

    OdpowiedzUsuń
  5. O Boże! Kocham pavlovą całym sercem :) Piękna, piękna, piękna!!! Marzy mi się kawałek...ale taki ciut większy... ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Postanowione - lece po borowki i zamykam oczy czytajac, ze sa z Maroka (mile lotnicze!!!) :)
    Sliczne ciastko!

    OdpowiedzUsuń
  7. Musi być wspaniała. Nie wiem jednak, jak zdobyć takie jagody :) huh, trudna sprawa.

    OdpowiedzUsuń
  8. ona zawsze tak elegancko wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  9. hymmm wyglada smacznie ale trzeba poczekac do lata na swierze jagody :)

    OdpowiedzUsuń
  10. lubie, bardzo lubie, a tak naprawde to uwielbiam beze z bita smietana:)
    Twoja wyglada tak pysznie, ze chetnie bym przygarnela kawaleczek:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Moja Pavlova, przygotowywana latem, pełna była malin, jagód i porzeczek. Prawdziwie królewski deser. Tak pysznie dostojny.

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniała! Wygląda tak,że palce lizać! Mniam:) Kiedyś robiłam, mój M. się zajadał ,ze hej :)
    Całuski:*

    OdpowiedzUsuń
  13. pyszności!
    i świetnie wygląda z tymi jagodowymi koralikami:)

    OdpowiedzUsuń
  14. teraz pewnie będę o niej śnić, póki jej nie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  15. O matko, u Ciebie tez beza... :)) Za chwile chyba oszaleje :) Wyglada tak pysznie, ze nie moge sie wprost napatrzec :)

    OdpowiedzUsuń
  16. te jagody!
    iście wakacyjna, świeża ta pavlova.
    idealnie bezowa.

    OdpowiedzUsuń
  17. Maggie, dziękuję Ci bardzo:))

    Wiosenka, prosze bardzo;))

    Amber, nie mam nic przeciwko przygarnięciu;))

    Justynko, spokojnie...;))

    Russkaya, mówiłam, żeby trzy krążki zrobić...;))

    Kasia, moje były z Chile;)...tam widać rosną o tej porze roku;))

    Ag Pe, u nas na szczęście są dostępne, ale już niedługo lato...:))

    Asieja i jeszcze na dodatek zawsze smaczna jest:))

    Daga, już niedługo do lata:))

    Aga, zgadzam się na przygarnięcie...ten kawałek z dolnego zdjęcia jest wolny;))

    Zayton, pysznie dostojna, bardzo dobre określenie na ten wspaniały deser...:))

    Majanko, u mnie to wręcz wolny są...;))
    Całuski i dla Ciebie:))

    Kornik i jakie pyszne te koraliki z bezą i śmietaną:))

    Paula, teraz sezon na białka, więc nic, tylko robić...:))

    Majka, spokojnie kochana, można sobie "wziąć i zrobić"..;))

    Karmelitka, to była iście wakacyjna przyjemność ją zajadać...w zimie...;))

    OdpowiedzUsuń
  18. wygląda niezwykle apetycznie!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …