Przejdź do głównej zawartości

Pasta z wędzonej makreli i suszonych pomidorów

Cóż mogę powiedzieć o tej paście?...jest pyszna! Dodatek suszonych pomidorów, to był strzał w dziesiątkę.
Serek kremowy nadał jej gładką konsystencję a dużo pieprzu ostry akcent. Oczywiście pasta nie straciła swego charakteru i wędzona makrela jest zdecydowanie wyczuwalna. Dodatki uczyniły z niej jednak coś więcej niż klasyka. Nie mogłam się przestać zachwycać. Polecam.

Pasta z wędzonej makreli i suszonych pomidorów

Pasta z wędzonej makreli i suszonych pomidorów
  • ok 200g filetów z wędzonej makreli, rozgniecionej
  • 200 g serka kremowego (cream cheese)
  • 1 kopiasta łyżka śmietany
  • 6 suszonych pomidorów( sun-dried in oil), pokrojonych na drobne kawałki
  • pół pęczka szczypiorku, posiekanego
  • grubo zmielony pieprz
  • ewentualnie sól do smaku

 Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy ze sobą za pomocą widelca. Miskę przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki.

Komentarze

  1. Jadłem różne pasty z makrelą, ale z suszonymi pomidorami jeszcze nie. Fajna;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. domowe pasty do chleba nie mają proównania.
    a Twoja? jest idealna. i makrela, i takie aromatyczne przyprawy, i pomidory suszone...

    OdpowiedzUsuń
  3. Niedawno robiłam z tuńczykiem i to było niebo w gębie... Z makrelą też muszę spróbować...

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja taka głodna jestem! Śniadanie przede mną, a Ty tu katujesz taka wspaniałą pastą ;) A makreli i pomidorów w lodówce brak :( Zapisuje na jutrzejsze śniadanie :)
    Pozdrawiam Serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Warto wypróbowac Twój pomysł z pomidorami:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię pastę z makreli. Z pomidorami suszonymi jeszcze nie próbowałam, ale podoba mi się i to bardzo :)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pasta z makreli to moja potrawa na każdą porę dnia.Od dzieciństwa ją lubię.
    Twoja wersja bardzo mi się podoba i akurat mam wszystko w domu.
    Będzie pasta!

    OdpowiedzUsuń
  8. A wiesz ja ostatnio odkrywam smak suszonych pomidorów na nowo.
    A Twoja pasta niby nasza, niby zwyczajna a jednak szlachetna :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Suszone pomidory? No proszę, jak pysznie można odświeżyć wyświechtanego (choć jakże pysznego) klasyka! :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. mniam:) wyślę mojego Miłego po zakupy i makrela będzie obowiązkowym punktem na liście zakupów:)

    OdpowiedzUsuń
  11. z suszonymi pomidorami... ciekawe, ale napewno jest smaczna:)

    OdpowiedzUsuń
  12. chętnie bym taka pastę widziała na swojej kromeczce;))

    OdpowiedzUsuń
  13. uwielbiam suszone pomidory z dodatkiem wędzonych ryb! ryba ma wtedy niepowtarzalny smak

    OdpowiedzUsuń
  14. Grumko, polecam Wam, bo rzeczywiście fajna!...:)

    Karmelitko, ja bym się też skłaniała do nazwania jej idealną, za wszystko. Smak, konsystencję i wygląd!...:)

    Mikimama, polecam, nie będziesz zawiedziona...:)

    Monica, polecam, to będziesz miała na kilka śniadań, pod warunkiem, że nikt Ci jej wcześniej nie spałaszuje;)

    Wiosenko, warto!...:)

    Majanko, to jak Ci się podoba i to bardzo, to spróbuj koniecznie, a dzisiaj to sobie chociaż ugryź kawałek...;-)

    Amber, ja też bardzo lubię takie pasty, ale trochę za rzadko robię;)

    Polko, ooo...cześć! Baardzo mi się podoba Twoje określenie. Ona jest rzeczywiście szlachetna!...:)

    Zayton, haha, ja na szczęście rzadko robię to dla mnie i zwykła makrela z cebulą np nie jest wyświechtana;), ale przyznaję, że te pomidorki to nadają takiego czegoś...:)

    Mrufkazet, mam nadzieję, że Miły makrelę zakupił;))

    Aga, smaczna bardzo!...:)

    Atina, to daj tą kromeczkę to Ci posmaruję;))

    Paula, o tak zgadzam się, smak jest niezwykły...:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …