Przejdź do głównej zawartości

Curry kalafiorowe

Rzadko robię dania tylko i wyłącznie z warzyw. Jako obiad, takie danie u mnie po prostu nie przejdzie. A jeśli przejdzie, to za chwilę musi być  "poprawione" czymś jeszcze. Tym razem jedliśmy po wyjątkowo obfitym śniadaniu, więc mi osobiście wystarczyła jedna mała miseczka tego dania, żeby poczuć się najedzoną.
Połączenie smaku kokosowego i curry, bardzo lubię, i z kalafiorem, oba te smaki tworzą bardzo smaczną mieszankę. Ożywione nieco szpinakiem curry posmakuje zapewne nie tylko amatorom warzyw, a na pewno będzie urozmaiceniem i okazją do przemycenia trochę warzyw tym, którzy omijają je szerokim łukiem.

Curry kalafiorowe


Curry kalafiorowe
  • 3 łyżki oleju
  • 2 cebule, drobno pokrojone
  • 1 cm korzenia imbiru, obranego i startego (lub 1 łyżeczka proszkowanego)
  • 3 łyżki pasty curry (można zastąpić curry w proszku)
  • 1 puszka mleczka kokosowego (400 g)
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów (400 g)
  • 1 kalafior, połamany na kawałki
  • 2 ziemniaki, obrane i pokrojone w 2 cm  kostkę
  • 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 200 g liści szpinaku
  • sól do smaku

Olej podgrzewamy w dużym rondlu i smażymy na nim cebulę ok 5 minut, aż stanie się miękka.
Dodajemy imbir i pastę curry i kontynuujemy smażenie przez dodatkowe 3 minuty stale mieszając.
Wlewamy mleczko kokosowe i pokrojone pomidory, dodajemy kalafiora i ziemniaki i gotujemy ok 25 minut lub do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Doprawiamy solą.
Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy sok z cytryny i szpinak, przykrywamy i pozostawiamy na 2 minuty.
Podajemy gorące jako danie główne lub dodatek.

Curry kalafiorowe
Przepis z książki Gino D'Acampo "Buonissimo!"

Komentarze

  1. Bardzo dobre danie. Czasami dla odmiany potrzeba zjeść coś jarskiego, szczególnie tak pełnego smaków, aromatów, kolorów i wartości odżywczych.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapowiada się fantastycznie! Lubię smak kalafiora w daniach typu curry, więc ten przepis zdecydowanie do wypróbowania:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. już mam na nie ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dla mnie całkowita nowość, ale że warzywa u mnie w domu są bardzo popularne warto zainteresować się tym przepisem:)
    Pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja też bardziej lubię kalafiora curry, niż naszą, polską wersję z masłem i bułką tartą. Najczęściej sama robię błyskawicznego kalafiora w sezamie z chili, ale teraz chętnie pokombinuję z Twoją propozycją :) I jeszcze ten szpinak, mniam :)
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Podoba mi się takie curry:) Kalafiorowe z całą pewnoscią jest bardzo smaczne. Tak też wygląda.
    Pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  7. W moim domu też takie danie raczej by nie przeszło, tylko czasem, 'od święta'. Rodzinka to prawdziwi mięsożercy... A mnie marzy się warzyw moc...

    Smakowite curry!

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. podoba mi sie takie warzywne jedzonko i chetnie bym pojadla:)

    OdpowiedzUsuń
  9. To musi być pyszne!! Zrobiłam się głodna!!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kubełek Smakowy, ja tam nie mam nic przeciwko warzywom, a nawet jestem za...:))

    Anna-Maria, ja często dodaję kalafiora do curry, a ten, z dodatkiem mleczka kokosowego, jest naprawdę bardzo dobry:))

    Paula, polecam do zrobienia:))

    Wiosenka, to jak nikt nie będzie protestował, to tym bardziej polecam:)) Pozdrawiam;)

    Marta, ja naszego z bułką i z masłem uwielbiam a ten z chilli mnie zainteresował...
    A szpinak, dodaje tej potrawie, takiego czegoś;)
    Pozdrawiam:)

    Majanko, no pewnie, że smaczne..i pozdrawiam Cię również:))

    Zayton, no ze mną też bardzo mięsożerni mieszkają;)) Pozdrawiam!

    Aga, warzywne jedzonko, nie jest złe, ja chętnie jadłam:))

    Słodziutkie Okazje, nałóż sobie miseczkę, proszę...;))

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …