Przepis z książki Gino D'Campo "Buonissimo!"
Spaghetti alla carbonara - przepis
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 50 g masła
- 100 g wędzonej pancetty (dałam naszego boczku), pokrojonej na małe kawałki
- 250 g suchego spaghetti
- 3 duże żółtka z jajek, ubite
- 2 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki
- 30 g świeżo startego sera Pecorino Romano
- sól i świeżo zmielony pieprz
Podgrzewamy oliwę z masłem w dużej patelni, dodajemy pancettę z odrobina pieprzu i podsmażamy od czasu do czasu, aż boczek stanie się mocno chrupiący.
W międzyczasie w dużym garnku osolonej wody gotujemy makaron spaghetti al dente. Odcedzamy i dodajemy do patelni, w której smażył się boczek.
Odstawiamy garnek z ognia, wlewamy jajka z pietruszką i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy lekko solą. Podajemy natychmiast posypane serem.
Mam kawałek boczku w domu i chętnie wykorzystam go do tego dania. Bo ja go jeszcze nie robiłam chociaz tak wiele o nim słyszałam:)
OdpowiedzUsuńHa! U mnie tez dzisiaj bedzie carbonara - uwielbiam i guzik mnie obchodzi, ze ma chyba z milion kalorii :)
OdpowiedzUsuńNo..., ja też... Twój wygląda najpiękniej na świecie!
OdpowiedzUsuńJej ależ smakowicie wygląda !!!
OdpowiedzUsuńZgłodniałem;-)
OdpowiedzUsuńdoskonale Cię rozumiem, prostota najbardziej pasuje do makaronu :) żadne wymyślne smaki, tylko proste, genialnie podkreślające są najlepsze!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło!
Ja się niesamowicie boję surowych żółtek! Ale makaron wygląda prosto i pysznie!! :)
OdpowiedzUsuńOj,to moje ulubione!!!!!!!!!!!!!:)
OdpowiedzUsuńrobie bardzo podobne i smakuje wybornie ...... :)) polecam wszystkim............pozdrawiam
OdpowiedzUsuńmniam, pyszne:)))
OdpowiedzUsuńale apetyczne zdjecia:) chwytam za widelec i wcinam ze smakiem:)
OdpowiedzUsuńJaki pyszny makaronik Ewenko:))
OdpowiedzUsuńCarbonara czeka na mojej liście do zrobienia :) Twoje zdjęcia są tak apetyczne, że chyba zrobię szybciej niż planowałam :)
OdpowiedzUsuńJa takie makarony lubię od zawsze. Tyle tylko, że tej miłości nie podzielają moi Domownicy, niestety! Carbonarę jednak lubią. Chętnie wypróbuję więc tej wersji. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!