Przejdź do głównej zawartości

Spaghetti alla carbonara - przepis

To jedno z najbardziej znanych dań włoskich. Sama wielokrotnie już je robiłam, z różnych przepisów. Dzisiejsza wersja spaghetti alla carbonara to zdaniem Gino D'Acampo właściwy, tradycyjny sposób przyrządzania tego pysznego dania z makaronu. Przyznam, że chyba najbardziej mi smakował. Bez śmietany i z samymi żółtkami. Odkrywam ponadto, że coraz bardziej gustuję w takich właśnie "bezsosowych", "suchych", z minimalną ilością składników makaronach.
Przepis z książki Gino D'Campo "Buonissimo!"

Spaghetti alla carbonara - przepis

Spaghetti alla carbonara - przepis
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 50 g masła
  • 100 g wędzonej pancetty (dałam naszego boczku), pokrojonej na małe kawałki
  • 250 g suchego spaghetti 
  • 3 duże żółtka z jajek, ubite
  • 2 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki
  • 30 g świeżo startego sera Pecorino Romano
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Podgrzewamy oliwę z masłem w dużej patelni, dodajemy pancettę z odrobina pieprzu i podsmażamy od czasu do czasu, aż boczek stanie się mocno chrupiący.
W międzyczasie w dużym garnku osolonej wody gotujemy makaron spaghetti al dente. Odcedzamy i dodajemy do patelni, w której smażył się boczek.
Odstawiamy garnek z ognia, wlewamy jajka z pietruszką i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy lekko solą. Podajemy natychmiast posypane serem.

Spaghetti alla carbonara - przepis

Komentarze

  1. Mam kawałek boczku w domu i chętnie wykorzystam go do tego dania. Bo ja go jeszcze nie robiłam chociaz tak wiele o nim słyszałam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ha! U mnie tez dzisiaj bedzie carbonara - uwielbiam i guzik mnie obchodzi, ze ma chyba z milion kalorii :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No..., ja też... Twój wygląda najpiękniej na świecie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jej ależ smakowicie wygląda !!!

    OdpowiedzUsuń
  5. doskonale Cię rozumiem, prostota najbardziej pasuje do makaronu :) żadne wymyślne smaki, tylko proste, genialnie podkreślające są najlepsze!

    pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja się niesamowicie boję surowych żółtek! Ale makaron wygląda prosto i pysznie!! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. robie bardzo podobne i smakuje wybornie ...... :)) polecam wszystkim............pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. ale apetyczne zdjecia:) chwytam za widelec i wcinam ze smakiem:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jaki pyszny makaronik Ewenko:))

    OdpowiedzUsuń
  10. Carbonara czeka na mojej liście do zrobienia :) Twoje zdjęcia są tak apetyczne, że chyba zrobię szybciej niż planowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja takie makarony lubię od zawsze. Tyle tylko, że tej miłości nie podzielają moi Domownicy, niestety! Carbonarę jednak lubią. Chętnie wypróbuję więc tej wersji. :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …