Przejdź do głównej zawartości

Spaghetti alla carbonara - przepis

To jedno z najbardziej znanych dań włoskich. Sama wielokrotnie już je robiłam, z różnych przepisów. Dzisiejsza wersja spaghetti alla carbonara to zdaniem Gino D'Acampo właściwy, tradycyjny sposób przyrządzania tego pysznego dania z makaronu. Przyznam, że chyba najbardziej mi smakował. Bez śmietany i z samymi żółtkami. Odkrywam ponadto, że coraz bardziej gustuję w takich właśnie "bezsosowych", "suchych", z minimalną ilością składników makaronach.
Przepis z książki Gino D'Campo "Buonissimo!"

Spaghetti alla carbonara - przepis

Spaghetti alla carbonara - przepis
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 50 g masła
  • 100 g wędzonej pancetty (dałam naszego boczku), pokrojonej na małe kawałki
  • 250 g suchego spaghetti 
  • 3 duże żółtka z jajek, ubite
  • 2 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki
  • 30 g świeżo startego sera Pecorino Romano
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Podgrzewamy oliwę z masłem w dużej patelni, dodajemy pancettę z odrobina pieprzu i podsmażamy od czasu do czasu, aż boczek stanie się mocno chrupiący.
W międzyczasie w dużym garnku osolonej wody gotujemy makaron spaghetti al dente. Odcedzamy i dodajemy do patelni, w której smażył się boczek.
Odstawiamy garnek z ognia, wlewamy jajka z pietruszką i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy lekko solą. Podajemy natychmiast posypane serem.

Spaghetti alla carbonara - przepis

Komentarze

  1. Mam kawałek boczku w domu i chętnie wykorzystam go do tego dania. Bo ja go jeszcze nie robiłam chociaz tak wiele o nim słyszałam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ha! U mnie tez dzisiaj bedzie carbonara - uwielbiam i guzik mnie obchodzi, ze ma chyba z milion kalorii :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No..., ja też... Twój wygląda najpiękniej na świecie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jej ależ smakowicie wygląda !!!

    OdpowiedzUsuń
  5. doskonale Cię rozumiem, prostota najbardziej pasuje do makaronu :) żadne wymyślne smaki, tylko proste, genialnie podkreślające są najlepsze!

    pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja się niesamowicie boję surowych żółtek! Ale makaron wygląda prosto i pysznie!! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. robie bardzo podobne i smakuje wybornie ...... :)) polecam wszystkim............pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. ale apetyczne zdjecia:) chwytam za widelec i wcinam ze smakiem:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jaki pyszny makaronik Ewenko:))

    OdpowiedzUsuń
  10. Carbonara czeka na mojej liście do zrobienia :) Twoje zdjęcia są tak apetyczne, że chyba zrobię szybciej niż planowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja takie makarony lubię od zawsze. Tyle tylko, że tej miłości nie podzielają moi Domownicy, niestety! Carbonarę jednak lubią. Chętnie wypróbuję więc tej wersji. :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)