Przejdź do głównej zawartości

Pasta z wędzonej makreli z jajkiem

Nadrabiam zaległości w zakresie wędzonej makreli i dziś kolejna pasta. Tym razem bardziej swojska, ale równie prosta i smaczna. Ot, cebula, jajka i żółty ser. Ale co by do wędzonej makreli nie włożyć to i tak będzie dobra. Wszyscy, no, prawie wszyscy ją przecież lubimy:)

Pasta z wędzonej makreli z jajkiem

Pasta z wędzonej makreli z jajkiem
  • 200 g wędzonej makreli, obranej ze skórki i pozbawionej ości
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 2 jajka, ugotowane na twardo i pokrojone w drobną kostkę
  • 50 g startego sera cheddar
  • 2 łyżki pietruszki, posiekanej
  • 3 łyżki majonezu
  • papryka i pieprz do smaku

Wszystkie składniki mieszamy razem, aż pasta nabierze gładkiej konsystencji. Można oczywiście zemleć, jeśli ktoś lubi.

Komentarze

  1. Pewnie, lepiej zrobić samemu w domu i wiedzieć, co się je, niż kupić gotową. Smakiem na pewno nie ustępuje, a nawet przewyższa sklepową.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna pasta! Juz tak dawno nie jadlam pasty z makreli... Ale mi smaku narobilas :))

    Fajnie Cie "zobaczyc" :)) Na zdjeciu oczywiscie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. smacznie, i to bardzo smacznie:) lubie taka paste:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też robię pastę z makreli z jajkiem i serem :) Pycha

    OdpowiedzUsuń
  5. Ewano! Wspaniała pasta! Ja zazwyczaj robię z twarożkiem, ale Twoją muszę spróbować!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jest pyszna,to wiem,bo robię bardzo podobną.Zdjęcie wyjątkowo apetyczne!

    OdpowiedzUsuń
  7. To taka klasyka...
    Lubię.

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam pastę z makreli. Bardzo kusząco u Ciebie Ewenko wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy nie jadłam, ale chętnie wypróbowałabym.:)

    OdpowiedzUsuń
  10. tak.. zdecydowanie ją lubimy :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. O tak, to jest zdecydowany hit na imprezach rodzinnych :)

    OdpowiedzUsuń
  12. uwielbiam domowe pasty!
    a szczególnie taką makrelową.
    do świeżego pieczywa.

    OdpowiedzUsuń
  13. Kubełek Smakowy, domowe są zawsze najlepsze, a są rzeczy, których się po prostu nie da kupić:))

    Majka, dziękuję Ci bardzo:))

    Aga, wiem, że smaczne;-))

    Fuchsia, a wiesz, że ja pierwszy raz taką właśnie zrobiłam?...:))

    Anna-Maria, polecam bo dobra! Ale z twarożkiem też dobra...:))

    Amber, dziekuję Ci, a pasta bardzo pyszna!

    Zayton, klasyka jest dobra. Każda:))

    Majanko, dziękuję, że Ci sie podoba:))

    Słodziutkie Okazje, to bardzo polecam! Wypróbuj, choć to nie słodkie;-))

    Asieja,...i dlatego sobie robimy...;-))

    Tilianara, bo taki hicior ma zawsze wzięcie;))

    Karmelitka, ooo, jeszcze jak jest do tego świeże pieczywo, mniam:))

    Paula:))

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…