Przejdź do głównej zawartości

Grillowana pierś z kurczaka

Ostatnio coraz częściej przygotowuję grillowane mięso.Przyczyn jest kilka. Po pierwsze, mam patelnię do grilla, która nie wiem dlaczego, spędziła prawie rok nieużywana. Po drugie takie potrawy są bardzo szybkie do zrobienia. Po trzecie są mniej kaloryczne, bo smażone bez tłuszczu lub z niewielką ilością. Po czwarte wreszcie, są niesamowicie pyszne. Taka grillowana pierś, to naprawdę niewiele pracy, a zadowolenie jedzących gwarantowane!
Grillowana pierś z kurczaka

Grillowana pierś z kurczaka
  • 2 piersi z kurczaka
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 4 ząbki czosnku, roztarte
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  •  sól i pieprz
Z oleju, sosu sojowego, czosnku, soku z cytryny, bazylii i papryki przygotowujemy marynatę: wszystkie składniki mieszamy ze sobą w miseczce. Piersi, przekrojone wzdłuż na pół, solimy i pieprzymy po czym wkładamy do marynaty i pozostawiamy na kilkanaście minut. Patelnie grillową podgrzewamy i układamy na niej piersi wraz z całością marynaty. Grillujemy po kilka minut z obu stron. W sezonie letnim można oczywiście skorzystać z grilla ogrodowego


Grillowana pierś z kurczaka

Komentarze

  1. takie grillowane mięso bardzo ładnie wygląda, jest takie w paski :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie mięsko. Lubię bardzo robić mięsko na grillowej patelni.Mniam,pysznie u Ciebie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam słabość do grillowanych rzeczy, a kurczakowi grillowanie dobrze robi, no i wygląda fantastycznie w takim ubranku w paski :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja dawno swojej patelni nie wyciągałam, dzięki za inspirację:)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo lubie takie grillowane miesko i czesto robie na takiej patelni, a Twoje wyglada bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. nie znam chyba nikogo kto by nie lubił grillowanej piersi z kurczaka :) super wygląda!
    czy ja tam w tle widzę młode ziemniaczki?
    pyszne połączenie!
    pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  7. tak apetycznie, że pomimo pory miałbym ochotę na takie mięso :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Asieja, więc estetyka, to dodatkowy atut takiego mięska!...:)

    Majanko, ja dopiero początkująca jestem w takich grillowanych, ale nie zamierzam poprzestać!...:)

    Nobleva i ubranko ładne i smak niesamowity:)

    Wiosenka, zachęcam:)

    Aga, ja niestety robię trochę za rzadko, ale zamierzam to zmienić:)

    Eve, tak, to młode ziemniaczki, więc wyobraź sobie jak to mogło smakować...;)

    Paula, polecam, bo świetnie smakuje!...:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kurczaczek grillowany jest miodzio:) i jaki tutaj na zdjęciach paskowany i śliczniuchowaty:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Eweno! Cieszę się, że spodobał Ci się chleb u mnie. Bardzo polecam! i nie zrób tego błędu co ja; piekłam z połowy składników i szybko pożałowałam! zniknął w mgnieniu oka :)
    Właśnie uzupełniłam też wpis, że jest to jeden bardzo duży lub dwa mniejsze bochenki, wcześniej zapomniałam tego napisać, w sumie jest to istotne, prawda?
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Kasinko, dziękuję Ci bardzo:)

    a.grey, bardzo mi się chleby u Ciebie podobają! Już zakwas nastawiłam. A co do ilości, to po mące zauważyłam, że to duży bochenek, co mi bardzo pasuje, bo u mnie chleb szybko znika. Bardzo dziękuję za informację i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)