Przejdź do głównej zawartości

Grillowana pierś z kurczaka

Ostatnio coraz częściej przygotowuję grillowane mięso.Przyczyn jest kilka. Po pierwsze, mam patelnię do grilla, która nie wiem dlaczego, spędziła prawie rok nieużywana. Po drugie takie potrawy są bardzo szybkie do zrobienia. Po trzecie są mniej kaloryczne, bo smażone bez tłuszczu lub z niewielką ilością. Po czwarte wreszcie, są niesamowicie pyszne. Taka grillowana pierś, to naprawdę niewiele pracy, a zadowolenie jedzących gwarantowane!
Grillowana pierś z kurczaka

Grillowana pierś z kurczaka
  • 2 piersi z kurczaka
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 4 ząbki czosnku, roztarte
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  •  sól i pieprz
Z oleju, sosu sojowego, czosnku, soku z cytryny, bazylii i papryki przygotowujemy marynatę: wszystkie składniki mieszamy ze sobą w miseczce. Piersi, przekrojone wzdłuż na pół, solimy i pieprzymy po czym wkładamy do marynaty i pozostawiamy na kilkanaście minut. Patelnie grillową podgrzewamy i układamy na niej piersi wraz z całością marynaty. Grillujemy po kilka minut z obu stron. W sezonie letnim można oczywiście skorzystać z grilla ogrodowego


Grillowana pierś z kurczaka

Komentarze

  1. takie grillowane mięso bardzo ładnie wygląda, jest takie w paski :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie mięsko. Lubię bardzo robić mięsko na grillowej patelni.Mniam,pysznie u Ciebie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam słabość do grillowanych rzeczy, a kurczakowi grillowanie dobrze robi, no i wygląda fantastycznie w takim ubranku w paski :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja dawno swojej patelni nie wyciągałam, dzięki za inspirację:)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo lubie takie grillowane miesko i czesto robie na takiej patelni, a Twoje wyglada bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. nie znam chyba nikogo kto by nie lubił grillowanej piersi z kurczaka :) super wygląda!
    czy ja tam w tle widzę młode ziemniaczki?
    pyszne połączenie!
    pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  7. tak apetycznie, że pomimo pory miałbym ochotę na takie mięso :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Asieja, więc estetyka, to dodatkowy atut takiego mięska!...:)

    Majanko, ja dopiero początkująca jestem w takich grillowanych, ale nie zamierzam poprzestać!...:)

    Nobleva i ubranko ładne i smak niesamowity:)

    Wiosenka, zachęcam:)

    Aga, ja niestety robię trochę za rzadko, ale zamierzam to zmienić:)

    Eve, tak, to młode ziemniaczki, więc wyobraź sobie jak to mogło smakować...;)

    Paula, polecam, bo świetnie smakuje!...:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kurczaczek grillowany jest miodzio:) i jaki tutaj na zdjęciach paskowany i śliczniuchowaty:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Eweno! Cieszę się, że spodobał Ci się chleb u mnie. Bardzo polecam! i nie zrób tego błędu co ja; piekłam z połowy składników i szybko pożałowałam! zniknął w mgnieniu oka :)
    Właśnie uzupełniłam też wpis, że jest to jeden bardzo duży lub dwa mniejsze bochenki, wcześniej zapomniałam tego napisać, w sumie jest to istotne, prawda?
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Kasinko, dziękuję Ci bardzo:)

    a.grey, bardzo mi się chleby u Ciebie podobają! Już zakwas nastawiłam. A co do ilości, to po mące zauważyłam, że to duży bochenek, co mi bardzo pasuje, bo u mnie chleb szybko znika. Bardzo dziękuję za informację i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …