Przejdź do głównej zawartości

Sałatka z kruchych sałat

Przez całe moje życie znałam tylko naszą zwykłą sałatę, jeden rodzaj karbowanej i sałatę lodową. Tutaj w Anglii, mam ich do wyboru o wiele, wiele więcej. Moje najsmakowitsze odkrycie to oczywiście rukola, którą dodaję gdzie się tylko da, a której smak jest mi od dzieciństwa znajomy. Ale nie o rukoli dzisiaj, tylko o innych drobno lub mniej drobno liściastych sałatach, które tutaj można kupić pakowane i zazwyczaj już umyte. To znacznie skraca czas przygotowania. Wystarczy tylko przesypać do miski, polać dressingiem i gotowe. Oczywiście polać dressingiem innym niż śmietana, można również naszą poczciwą sałatę lub często przeze mnie kupowaną sałatę lodową.

Sałatka z kruchych sałat

Przepis na sałatkę z kruchych sałat

  • Mieszanka różnego rodzaju liści sałat
  • 10 pomidorków koktailowych
Dressing:
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżeczki musztardy (np. staropolskiej)
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego lub octu z czerwonego wina
  • sól morska

Wszystkie składniki dressingu dodajemy do szklanki i bardzo dokładnie mieszamy. Polewamy umieszczone w misce liście sałaty.

Komentarze

  1. Lubię te mieszanki sałat:) Też czasami kupuję:) Kiedyś rzeczywiście tylko naszą sałatę się jadało, albo ewentualnie lodową, a teraz taki wybór:)
    Najlepiej lubię również rukolę, ma taki cudny smak, lekko ostry. Ma coś w sobie. :)
    Świetna Twoja sałatka Eweno. Bardzo takie lubię i kojarzy sie juz tak wiosennie:)
    Pozdrawiam:*

    OdpowiedzUsuń
  2. Te mieszanki sa faktycznie fantastyczne. Chciałam jednak zauważyć, że w Polsce przecież też pełno takich mieszanek jest do wyboru, rukolę również. Nie jesteśmy znowu aż tak zacofani ;)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię proste sałatki. a sałaty kocham wszelkiej maści- najbardziej chyba lollo i rukolę;)

    OdpowiedzUsuń
  4. proste sałatki są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  5. taka sałatka jest pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  6. lubie taka salatke, Twoja zapowiada sie smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. prosta i na bank smaczna ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Majana, najważniejsze, że szybka i zdrowa:)

    Anonimowy, kajam się, dawno nie byłam w Polsce, cieszę się, że już z tym nie ma problemów:)

    Panna Malwinna, z nazwami to u mnie krucho, raczej nie przywiązuję wagi, ale może powinnam:)
    Nie każdy taką miłość podziela, niestety, moi mi trochę marudzą, że nie są królikami;)

    Kini, i najszybsze:)

    Atinka, podpisuję się:)

    Aga, jak lubisz, to polecam:)

    Flusso, mam nadzieję, że już wkrótce nie tylko na talerzu:)

    Szana, na bank!...:)

    OdpowiedzUsuń
  9. od kilku lat można takie zestawy sałat nabyc w marketach Biedronka i Tesco z czego skwapliwie korzystamy czyniąc z nich bazę do wymyslania salatek wielu :) moja ulubiona jest z dodatkiem pomodorków, podprazonego ziarna słonecznika i sera feta z ziołami prowansalskimi, dressing robie podobny do Twojego (plus pieprz swiezo mielony)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kesja, może to te właśnie kilka lat nieobecności, a może to, że po warzywa zawsze chodziłam na targ, są przyczynami, dla których te sałatki "odkryłam" dopiero tutaj. Następnym razem spróbuję Twojej ze słonecznikiem i fetą:))

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …