Przejdź do głównej zawartości

Tagliatelle ze szpinakiem i kurczakiem

Gdy robię coś ze szpinakiem, wszyscy w domu się cieszą. Tak. Lubimy szpinak. A to danie, na które przepis podaję poniżej, moja córka określiła jako doskonałe. To, jeśli chodzi o smak, bo oprócz tego , ten makaron ze szpinakiem i kurczakiem jest niesamowicie szybki,  zdrowy i niezbyt kaloryczne, choć bardzo syte. Polecam miłośnikom szpinaku jak i tym, którzy ze szpinakiem jeszcze się nie zapoznali.
Tagliatelle ze szpinakiem i kurczakiem

Tagliatelle ze szpinakiem i kurczakiem
  • 300 g makaronu tagliatelle
  • 200 g liści szpinaku
  • 1 pierś z kurczaka, pokrojona w kostkę
  • 4 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku, pokrojone na plasterki
  • 2 pomidory, pokrojone w kostkę
  • mała natka pietruszki, posiekana
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
W międzyczasie w dużej patelni podgrzewamy olej i krótko, ok 1 minuty, podsmażamy czosnek, dodajemy pierś z kurczaka i mieszając podsmażamy, aż nabierze złotego koloru. Dodajemy szpinaki smażymy ok 2 minut. Dodajemy pietruszkę, sól i pieprz, dobrze mieszamy i kontynuujemy smażenie kolejne 2 minuty.
Odcedzamy ugotowany makaron, dodajemy do składników w patelni, mieszamy, dodajemy pomidory i jeszcze przez chwilkę podsmażamy.

Tagliatelle ze szpinakiem i kurczakiem

Komentarze

  1. Ja zaliczam się do tej pierwszej grupy, przyznaję, że bardzo podobne danie pojawia się u nas często. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja zdecydowanie jestem milosniczka szpinaku, a i makarony wszelkiej masci uwielbiam, wiec twoje danie zachwycilo mnie od razu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To jest coś co lubię :)) Wpadam na obiadek :))
    Miłego piątku Ewenko:)

    OdpowiedzUsuń
  4. proste, szybkie, wspaniałe.
    pełnia smaku w kilku składnikach ogólnie odstępnych.

    OdpowiedzUsuń
  5. I u mnie w domku wszyscy się cieszą jak pojawia się szpinak na stole, aż nie wierzę, że kiedyś tak źle się kojarzył :)
    Pychotka makaron :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepadam za szpinakiem, część rodzinki zresztą też. Tę drugą, nielubiącą, uda mi się kiedyś przekonać. Mam nadzieję... Może taki makaron pomoże? ;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. W tym tygodniu po raz pierwszy jadłam szpinak (aż dziwne ze dopiero teraz) i bardzo mi smakował:)
    Takie obiad pasuje mi jak najbardziej

    OdpowiedzUsuń
  8. pyszne!!! taki makaron to byc sobie zjadla ze smakiem:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie! Chętnie widziałabym taki obiadek u siebie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda tak wiosennie, lekko i kolorowo :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszności!! Bardzo fajny blog, śliczne zdjęcia ;) Cieszę się, że trafiłam! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. My też jesteśmy szpinakożerni :) A połączenie świeżego szpinaku i makaronu to jest mój debeściak. Ten przepis wydaje się być bardzo smaczny.

    OdpowiedzUsuń
  13. Dziękuję Wam serdecznie za komentarze!...:))

    OdpowiedzUsuń
  14. ojej, a całkiem niedawno mąż wspomniał, że lubi szpinak, a ja nie mogłam nic wymyśleć, a tu, proszę bardzo.. apetycznie wyglądające danie:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie jestem miłośniczką gotowania ponieważ dopiero się uczę:)jednak z takimi wspaniałymi i co najważniejsze DOBRYMI przepisami podbiję nie jeden żołądek:) Wspaniały blog.Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)