Przejdź do głównej zawartości

Zupa z kukurydzy

Czy można sobie wyobrazić bardziej słoneczne danie? Właśnie ta intensywna żółć zainspirowała mnie do tego, by wypróbować tą kukurydzianą zupę. Nie przepadam za zupami krem, ale ta jest tylko troszkę rozgnieciona a przy tym lekko czosnkowa, kremowa, delikatnie słodka, słodkością kukurydzy i bardzo smaczna. Dodatek kurczaka świetnie tutaj pasuje a przy tym sprawi, że zaspokoimy głód na nieco dłużej.
Przepis z książki Rachel Allen "Home Cooking".
Zupa z kukurydzy

Zupa z kukurydzy
  • 25 g masła
  • 200 g piersi z kurczaka, pokrojonej na kawałki ok 2 cm
  • 1 duża cebula, obrana i drobno pokrojona
  • 3-4 duże ząbki czosnku, obranego i drobno pokrojonego
  • 600 ml rosołku(może być z kostki)
  • 125 ml mleka
  • 125 ml śmietany (single cream)
  • 1 puszka (340 g) kukurydzy
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
  • 1 gałązka szczypiorku, posiekanego
  • sok z cytryny, ewentualnie

Zupa z kukurydzyMasło rozpuszczamy w dużym rondlu, dodajemy kurczaka, cebulę i czosnek. Smażymy na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając, aż kurczak będzie lekko złoty.
Rosołek, mleko, śmietanę i kukurydzę umieszczamy w blenderze, doprawiamy solą i pieprzem i przez kilka sekund rozgniatamy na grube puree. Ja zrobiłam to ręcznym blenderem. Wylewamy puree do rondla z kurczakiem i doprowadzamy powoli do wrzenia, zmniejszamy gaz i podgrzewamy ok 4-5 minut.
Posypujemy pietruszką i szczypiorkiem. Ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny(ja robiłam bez soku)

Zupa z kukurydzy

Komentarze

  1. Ale cudny kolor, uwielbiam takie kremowe zupki a kukurydza to coś co mogę jeść kilogramami, więc na pewno się skuszę :]

    OdpowiedzUsuń
  2. To naprawdę słoneczna zupka! Podoba mi się. Nie jadłam jeszcze zupy z kukurydzy.
    Pozdrawiam Ewenko:)

    OdpowiedzUsuń
  3. kukurydziana zupa to moja ulubiona <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Zupa z kukurydzy musi smakować obłędnie.
    UWIELBIAM kukurydzę... wyjadam ją samą, z puszki. W ilościach hurtowych. ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. zupa kukurydziana, to jedna z naszych ulubionych:)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo podobną zupkę mam w planach (choć na razie kończy się na samych planach właśnie). pięknie i apetycznie się prezentuje;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Swietna zupka. Taka...pelna slonca :) Na pewno by mi smakowala :)

    Usciski.

    OdpowiedzUsuń
  8. ... ile slonca na talerzu:) super zupka:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jaka piękna kolorystyka - chce się i oglądać, i jeść. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię zupkę z kukurydzy, ale z kurakiem jeszcze nie próbowałam. Twoja jest piękna taka słonecznie żółciutka :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo dziękuję Wam za wszystkie komentarze:))

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)