Przejdź do głównej zawartości

Zupa z kukurydzy

Czy można sobie wyobrazić bardziej słoneczne danie? Właśnie ta intensywna żółć zainspirowała mnie do tego, by wypróbować tą kukurydzianą zupę. Nie przepadam za zupami krem, ale ta jest tylko troszkę rozgnieciona a przy tym lekko czosnkowa, kremowa, delikatnie słodka, słodkością kukurydzy i bardzo smaczna. Dodatek kurczaka świetnie tutaj pasuje a przy tym sprawi, że zaspokoimy głód na nieco dłużej.
Przepis z książki Rachel Allen "Home Cooking".
Zupa z kukurydzy

Zupa z kukurydzy
  • 25 g masła
  • 200 g piersi z kurczaka, pokrojonej na kawałki ok 2 cm
  • 1 duża cebula, obrana i drobno pokrojona
  • 3-4 duże ząbki czosnku, obranego i drobno pokrojonego
  • 600 ml rosołku(może być z kostki)
  • 125 ml mleka
  • 125 ml śmietany (single cream)
  • 1 puszka (340 g) kukurydzy
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
  • 1 gałązka szczypiorku, posiekanego
  • sok z cytryny, ewentualnie

Zupa z kukurydzyMasło rozpuszczamy w dużym rondlu, dodajemy kurczaka, cebulę i czosnek. Smażymy na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając, aż kurczak będzie lekko złoty.
Rosołek, mleko, śmietanę i kukurydzę umieszczamy w blenderze, doprawiamy solą i pieprzem i przez kilka sekund rozgniatamy na grube puree. Ja zrobiłam to ręcznym blenderem. Wylewamy puree do rondla z kurczakiem i doprowadzamy powoli do wrzenia, zmniejszamy gaz i podgrzewamy ok 4-5 minut.
Posypujemy pietruszką i szczypiorkiem. Ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny(ja robiłam bez soku)

Zupa z kukurydzy

Komentarze

  1. Ale cudny kolor, uwielbiam takie kremowe zupki a kukurydza to coś co mogę jeść kilogramami, więc na pewno się skuszę :]

    OdpowiedzUsuń
  2. To naprawdę słoneczna zupka! Podoba mi się. Nie jadłam jeszcze zupy z kukurydzy.
    Pozdrawiam Ewenko:)

    OdpowiedzUsuń
  3. kukurydziana zupa to moja ulubiona <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Zupa z kukurydzy musi smakować obłędnie.
    UWIELBIAM kukurydzę... wyjadam ją samą, z puszki. W ilościach hurtowych. ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. zupa kukurydziana, to jedna z naszych ulubionych:)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo podobną zupkę mam w planach (choć na razie kończy się na samych planach właśnie). pięknie i apetycznie się prezentuje;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Swietna zupka. Taka...pelna slonca :) Na pewno by mi smakowala :)

    Usciski.

    OdpowiedzUsuń
  8. ... ile slonca na talerzu:) super zupka:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jaka piękna kolorystyka - chce się i oglądać, i jeść. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię zupkę z kukurydzy, ale z kurakiem jeszcze nie próbowałam. Twoja jest piękna taka słonecznie żółciutka :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo dziękuję Wam za wszystkie komentarze:))

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …