Przejdź do głównej zawartości

Luksusowe ciasto czekoladowe z nutą pomarańczy

Ochota na czekoladowe wypieki wcale mi nie przeszła, więc kolejne ciasto. Znowu z mielonymi migdałami zamiast mąki. Bardzo bogate, bardzo wytrawne, wilgotne i odpowiednio słodkie. Może dlatego, że użyłam mocno czekoladowej czekolady, dawka charakterystycznej czekoladowej gorzkości jest w nim wręcz uderzająca. Myślę, że zaproponowane do podania truskawki i maliny, fajnie by tą dawkę czekolady złagodziły. To luksusowe czekoladowe ciasto, z lekką pomarańczową nutką polecam do powolnego delektowania się. Dla mnie pycha.
Luksusowe ciasto czekoladowe z nutą pomarańczy


 Luksusowe ciasto czekoladowe z nutą pomarańczy
  • 75 g masła, pokrojonego w kostkę plus dodatkowo do natłuszczenia
  • 100 g czekolady (70 % kakao, ja użyłam 90 %), połamanej na kawałki
  • 6 średnich jajek
  • 225 g drobnego cukru trzcinowego
  • 150 g mielonych migdałów, przesianych
  • starta skórka i sok z 1 pomarańczy
  • truskawki i maliny do podania, opcjonalnie
 
Piekarnik nastawiamy na 190 st C. Natłuszczamy tortownice o średnicy 20,5 cm i wykładamy papierem do pieczenia.
Luksusowe ciasto czekoladowe z nutą pomarańczyRozpuszczamy masło i czekoladę w misce umieszczonej nad garnkiem z powoli gotującą się wodą, uważając, by miska nie dotykała wody. Zdejmujemy miskę z garnka i pozostawiamy do lekkiego ostygnięcia.
Jajka i cukier umieszczamy w dużej misce i ubijamy, aż potroi swoją objętość(ok 5-10 minut). Dodajemy mielone migdały skórkę i sok z pomarańczy i delikatnie mieszamy metalową łyżką.
Wlewamy 2/3 masy do przygotowanej foremki. Do pozostałej masy dodajemy rozpuszczoną czekoladę z masłem i mieszamy. Wylewamy ciemną masę na jasną i patyczkiem raz lub dwa "kręcimy" okrąg, do uzyskania efektu marmuru. Pieczemy 50-60 minut. Pozostawiamy w foremce do ostygnięcia.
Ostrożnie wyjmujemy ciasto z foremki. Podajemy z truskawkami i malinami.
Przepis z książki " Favourite Cakes, Bakes & Cupcakes" wydawnictwa Good Housekeeping.

Luksusowe ciasto czekoladowe z nutą pomarańczy

Komentarze

  1. Oj tak, delektować się kawałkiem TAKIEGO ciasta to prawdziwy luksus...

    OdpowiedzUsuń
  2. Czekolada + pomarańcze... To musi być coś!

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne to ciasto Ewenko i z rodzaju takich, jakie lubimy. Koniecznie musze je zrobić. Zastanawiam się, czy zamiast pomarańczy mogę dać mandrynki,bo mam ich troszkę na zbyciu ;)
    Twoje zdjęcia sa bardzo apetyczne!
    Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  4. też ostatnio mam fazę na ciasta czekoladowe, mniam mniam (;

    OdpowiedzUsuń
  5. jeżeli w czymś jest czekolada, to nie mogę tego nie lubić! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piekne ciasto, wyglada naprawde pysznie! Koniecznie musze przetestowac, bo polaczenie czekolady i pomaranczy bardzo lubie.

    OdpowiedzUsuń
  7. taki kawałek nieba... poproszę ;]

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo mi się podoba takie dwukolorowe ciasto. Zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam takie chwile z kawałkiem pysznego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam czekoladę i wszystko co czekoladowe, więc przepis zapisuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. pyszniaste!!! czekolada i pomarancze to zawsze udane polaczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja bym zjadla to piekne ciasto nawet bez dodatku owocow :) Chociaz musze przyznac, ze ich dodatek to bardzo smakowity pomysl. Zapisalam juz przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wiosenka:))

    Zaytoon, oj tak, tak;))

    Kubełek Smakowy, to jest zdecydowanie coś;))

    Majanko, jeśli go jeszcze nie zrobiłaś to polecam! A mandarynki w zastępstwie to nie powinien być problem, o ile jeszcze nie spleśniały;)))

    Danusia, a ja wciąż piekę czekoladowe:))

    Kini, bo tego się nie da nie lubić:))

    Maggie, polecam, bo jest pyszne:))

    Karmelitka, proszę bardzo:))

    Anoushka, polecam bardzo:))

    Paula, ja też nie mam nic przeciwko takim chwilom:))

    Olciaky, no...;))

    Grażyna, polecam bardzo ten przepis:))

    Aga, pyszniaste jest bardzo:))

    Majka, owoce nadałyby lekkości, ale ja lubię takie ciężkie ciasta:))

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …