Przejdź do głównej zawartości

Masło czosnkowe

Masło czosnkowe. Lubimy je wszyscy. Dodane do pieczonych ziemniaków czy świeżego pieczywa jest pyszne. Ja dodam je do pewnej potrawy, na którą przepis już wkrótce...
Masło czosnkowe

Masło czosnkowe
  • 100 g masła, miękkiego
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • szczypta soli morskiej

Wszystkie składniki wkładamy do miseczki i dokładnie mieszamy. Można zrobić to również za pomocą  blendera. Gdy nie używamy od razu, schładzamy w lodówce.

Komentarze

  1. ale pyszności. idealne do grzanek z bagietki;)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam wszystko co związane z czosnkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam takie masełko! najlepsze solo z chlebem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. proste, acz charakterne ;) idealne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam masło czosnkowe! Nie dodaję pietruszki, ale spróbuję i tak!

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo lubię. już widzę je na świeżym razowcu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam masło czosnkowe, czy też czosnek sam w sobie. Rozsmarowane na kromce świeżego pieczywa... Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Masełko czosnkowe i jeszcze z pietruszką! Podoba mi się :))
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ojj, jak ja lubię masło czosnkowe...szczególnie jak nie muszę nigdzie później wychodzić :P

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam! Wprawdzie jest troche, hmm, klopotliwe towarzysko, ale co tam ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiam masło czosnkowe .. często używam do różnych zapiekanek.. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. ach! na kromeczkach bagietkowych, z zapieczoną kołderką serową... poezja smaku!

    OdpowiedzUsuń
  13. idealnie do pieczonych ziemniaczkow lub swiezego chrupiacego chleba mmm :) Pychota :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. mmm... lubie takie smakowe maselka:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja jeszcze do grillowanej bagietki dodaję takie masełko. :) Ale i tak najpyszniejsze w pieczonych ziemniaczkach. :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Dla mnie masło czosnkowe dozwolone jest w każdej ilości! uwielbiam! zwłaszcza z grzaneczką:)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. Panna Malwina, o tak idealne:))

    Karolina, ja też nie mam nic przeciwko czosnkowi:))

    Paula, a jeszcze jak chleb jest świeżutki!...:))

    Magda, zgadza się!...:))

    Kubełek Smakowy, z pietruszką bardziej kolorowo i zdrowo;))

    Kaś, no i mnie nie trudno to sobie wyobrazić:))

    Zayton, ja też czosnek we wszystkim, no może za wyjątkiem słodkości;))

    Majanko, zawsze to kolorowiej z pietruszką:))

    Arven, no na śniadanie, to troszkę niekomfortowe jest;))

    Maggie, no pewnie, co tam;))

    Grażyna, do zapiekanek, to świetna rzecz:))

    Kini, o tego nie próbowałam:))

    Madleine, chlebek i ziemniaki, to chyba najidealniejsze towarzystwo dla takiego masełka:))

    Aga, ja i zwykłe lubię, ale smakowe, to dopiero jest pycha!...:))

    Małgosia, o tak, w pieczonych ziemniakach to jest dopiero pycha!...:))

    Młynki w kuchni, ja też nie mam nic przeciwko każdej ilości;))

    OdpowiedzUsuń
  18. Ewenko, do powyzszych skladnikow dodaj sporawy chlust dobrego koniaku, whisky lub z braku poprzednich po prostu czystej wodki.
    Czynie to juz od wiekow. Pozdrawiam Grazyna

    OdpowiedzUsuń
  19. Grażynko, chętnie wypróbuję:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …