Przepis na jajka faszerowane mozarellą i bazylią
- 8 jajek
- 2 kulki sera mozarella, starta na tarce
- pęczek bazylii, posiekanej
- 1 pomidor, z usuniętymi pestkami i miąższem, pokrojony w kostkę
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- sól i pieprz
Jajka gotujemy na twardo. Po ugotowanie zalewamy zimną wodą, delikatnie tłucząc skorupki. Po wystygnięciu, obieramy tak, aby nie uszkodzić białka. Kroimy jajka na pół i ostrożnie wyciągamy żółtka. Żółtka i starty ser rozcieramy widelcem w misce, dodajemy posiekaną bazylię, pokrojone w kostkę pomidory, majonez, ocet balsamiczny. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz nakładamy na białka, dekorujemy małymi listkami bazylii.
a ja wczoraj nie miałam pomysłu na faszerowane jajka. super wyglądają;)
OdpowiedzUsuńNie da się uciec od wiosny i Wielkanocy. Już wiem co nowego pojawi się na świątecznym stole ;).
OdpowiedzUsuńuwielbiam jajka faszerowane :) z chęcią wypróbuję też taką wersję ;)
OdpowiedzUsuńPyszne jajka:)
OdpowiedzUsuńkto by pomyślał, że w jajku może być czasem tyle pyszności :)
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł na śniadanie. Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPyszne jajeczka! Bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńFaszerowane jajka to pyszności. Jem je rzadko, sama robię tylko w okresie świąt, stąd kojarzą mi się bardzo wielkanocnie.
OdpowiedzUsuńPodobaja mi sie znacznie bardziej, niz te bardziej tradycyjne wersje! Chyba sie skusze :)
OdpowiedzUsuńSwietne polaczenie. Ja bardzo rzadko robie faszerowane jajka. I juz zapomnialam jak moga byc pyszne. Dzieki za przypomnienie :))
OdpowiedzUsuńP.S. Nie moglam sie oprzec i znow obejrzalam sobie Twoje ostatnie brownie... Jest boskie :)
Uwielbiam jaja faszerowana na różne sposoby, ten musi być pyszny:) Włoskie nadzienie-super:)
OdpowiedzUsuńte smaki bardzo mi odpowiadaja, wiec te jajka musza byc pyszne:)
OdpowiedzUsuńNo proszę, jajka caprese! Ogromnie mi się ten pomysł podoba. ;)
OdpowiedzUsuń