Przejdź do głównej zawartości

Jajka faszerowane mozarellą i bazylią

Jajka faszerowane to jedna z moich ulubionych przekąsek. Zjem każde. Jadłam już faszerowane pieczarkami, i marchewką, i szynką. Wszystkie pyszne. A jakby je tak nafaszerować smakami z sałatki Caprese? Mozarellą, bazylią i pomidorkami? I co będzie silniejsze, jajko, czy sałatka Caprese? Okazało się, że tym smakom bardzo dobrze ze sobą. Ku mojej wielkiej uciesze. Bo miałam ulubioną przekąskę z ulubioną sałatką! Polecam
Jajka faszerowane mozarellą i bazylią

Przepis na jajka faszerowane mozarellą i bazylią
  • 8 jajek
  • 2 kulki sera mozarella, starta na tarce
  • pęczek bazylii, posiekanej
  • 1 pomidor, z usuniętymi pestkami i miąższem, pokrojony w kostkę
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • sól i pieprz

Jajka gotujemy na twardo. Po ugotowanie zalewamy zimną wodą, delikatnie tłucząc skorupki. Po wystygnięciu, obieramy tak, aby nie uszkodzić białka. Kroimy jajka na pół i ostrożnie wyciągamy żółtka. Żółtka i starty ser rozcieramy widelcem w misce, dodajemy posiekaną bazylię, pokrojone w  kostkę pomidory, majonez, ocet balsamiczny. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz nakładamy na białka, dekorujemy małymi listkami bazylii.

Komentarze

  1. a ja wczoraj nie miałam pomysłu na faszerowane jajka. super wyglądają;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie da się uciec od wiosny i Wielkanocy. Już wiem co nowego pojawi się na świątecznym stole ;).

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam jajka faszerowane :) z chęcią wypróbuję też taką wersję ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. kto by pomyślał, że w jajku może być czasem tyle pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniały pomysł na śniadanie. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne jajeczka! Bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Faszerowane jajka to pyszności. Jem je rzadko, sama robię tylko w okresie świąt, stąd kojarzą mi się bardzo wielkanocnie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Podobaja mi sie znacznie bardziej, niz te bardziej tradycyjne wersje! Chyba sie skusze :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Swietne polaczenie. Ja bardzo rzadko robie faszerowane jajka. I juz zapomnialam jak moga byc pyszne. Dzieki za przypomnienie :))

    P.S. Nie moglam sie oprzec i znow obejrzalam sobie Twoje ostatnie brownie... Jest boskie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam jaja faszerowana na różne sposoby, ten musi być pyszny:) Włoskie nadzienie-super:)

    OdpowiedzUsuń
  11. te smaki bardzo mi odpowiadaja, wiec te jajka musza byc pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  12. No proszę, jajka caprese! Ogromnie mi się ten pomysł podoba. ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)