A co, gdyby tak ser połączyć z blondies? A dokładniej z blondies wzbogaconym białą czekoladą? I smak wyostrzyć limonką?
Co prawda tylko za pierwszym razem wyszły mi takie piękne fale. Za drugim i trzecim było już bardziej płasko. Ale za każdym razem ciasto znikało błyskawicznie. Nawet w ustach tych, co nie lubią ciast i ustach tych, co są na diecie...
Sernikoblondies z limonkową nutą
Ciasto:
- 100 g masła
- 150 g białej czekolady
- 120 g jasnego cukru brązowego(light brown)
- 3 jajka
- 100 g mąki, przesianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 500 g serka quark
- 150 g drobnego cukru
- 3 jajka
- skórka starta z 1 limonki
Piekarnik nastawiamy na temp 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia prostokątną foremkę średniej wielkości.
Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko studzimy.
Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i masło. Mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Masę wylewamy do przygotowanej foremki.
Przygotowujemy masę serową. Ubijamy jajka z cukrem. Dodajemy ser i skórkę z limonki i mąkę ziemniaczaną, mieszamy. Wylewamy na ciasto w foremce. Pieczemy ok 40 - 50 minut.
Super! Pierwszy raz widze sernikoblondie i juz wiem,ze niebawem zapozycze pzrepis :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny pomysł! Połączenie sernika z blondies bez wątpienia daje nieprawdopodobnie pyszny efekt. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Wyglada bardzo apetycznie,jako sernikozerca na pewno wyprobuje; juz drukuje:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Fajowe ciasto:)
OdpowiedzUsuńSuper to ciacho! Jeszcze blondies to nie robiłam, trzeba będzie spróbować, bo tak pysznie u Ciebie wygląda.
OdpowiedzUsuńUściski serdeczne :*
Fantastyczne ciasto! Juz mam na nie wieeeelka ochote :) Tym bardziej, ze blondies jeszcze w mojej kuchni nie goscilo :)
OdpowiedzUsuńUsciski.
Ciekawe połączenie. Wygląda wspaniale. Wyobrażam sobie że jest lekko wilgotne i bardzo delikatne w smaku. :-)
OdpowiedzUsuńŻe przepyszne - nie mam wątpliwości - bo uwielbiam takie ciacha - ale ono przy tym śliczne niesamowicie!
OdpowiedzUsuńsuper ciacho:) wyglada tak pysznie, ze az mam ochote siegnac po kawaleczek:)
OdpowiedzUsuńa nada sie taki ser z wiaderka, mielony, bo wlasnie mam zaczety i moglabym go smacznie spozytkowac?
skoro znikało nawet w ustach tych co na diecie to większej rekomendacji nie trzeba... :)
OdpowiedzUsuńwzmacnianie limonką lubię... u mnie w wersji czarnej...
Pyszny pomysl! Cytrusy i biala czekolada zawsze sie "dogaduja" :)
OdpowiedzUsuńciekawe i świeże połączenie :)
OdpowiedzUsuńnie wiem czemu ale nazwa sernikoblondies wydaje mi się taka urocza ;)
OdpowiedzUsuńa ciasto musi być rewelacyjne!
to limonkowe zdjęcie jest zachwycające. samo ciasto też. nie dziwię się, że ci którzy dietują się na nie skusili..
OdpowiedzUsuńSernik, blondies i limonka - musi być pyszne! :)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
wyglada przepysznie.Uwielbiam wszystko co z limonką wiec musze wyprobowac ten przepis :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnei.
takie ciasta z dodatkiem esencji waniliowej, lubię i to bardzo :)
OdpowiedzUsuńa tu sernikoblondie, mniam!
Ależ ciekawe ciacho! Uwielbiam limonki w deserach, do tego jestem fanką białej czekolady i serników, więc do tego ciasta namawiać mnie nie trzeba :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie i odświeżająco, czyli prawdziwie wiosennie. Zazdroszczę.
OdpowiedzUsuńTak sobie myślę, że klasyczny sernikobrownies najlepiej smakuje jesienią i zimą, a takie orzeźwiające, limonkowe blondies jest świetne na lato :) Bardzo podoba mi się ta letnia wersja :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda to ciasto! Musi pysznie smakować :)
OdpowiedzUsuńnie dosyć, że brzmi orzeźwiająco to jeszcze cudownie wygląda :)
OdpowiedzUsuńpodoba mi się ta limonkowa nuta :)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda :-D
OdpowiedzUsuńczy można dodać sok z tej limonki, czy to za bardzo rozcieńczy masę?
W przepisie jest nieścisłość, w składnikach nie ma podanej ilości mąki ziemniaczanej jaką dodaje się masy serowej
albo jestem ślepa
:-DDD
migotka333
Ewenko, chcialabym zrobic to ciacho i mam takie pytanka:
OdpowiedzUsuń1. o jakich wymiarach mialas foremke do tego ciasta?
2. ile potrzeba maki ziemniaczanej do masy serowej?
Właśnie mi zjadło misternie odpowiedzi na Wasze komentarze. Nie mam już teraz czasu, żeby odpowiedzieć ponownie, więc bardzo serdecznie Wam wszystkim dziękuję i pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńAga, blaszka była 27 na 23 cm, zaraz tam dopiszę, a co do mąki ziemniaczanej to robiłam to ciasto 3 razy. Za pierwszym razem dodałam 2 kopiaste łyżki i ser był za gumiasty. Za drugim nie było wcale mąki, i było ok podobnie jak za 3 razem kiedy dodałam jej tylko 1 łyżeczkę. Tyle że za pierwszym razem wyszły mi takie piękne fale, a potem nie było już tak uroczo, ale nie wiem na pewno czy to z powodu tej mąki;))
Ser z wiaderka będzie pewnie jeszcze lepszy, ja po prostu takiego nie mam.
Migotka333, dodanie soku pewnie nie wpłynie na masę, bo i tak jest ona rzadka, będzie tylko kwaśniej;) Dziękuję za wyłapanie nieścisłości, już poprawiam:)
Evenko, wielkie dzieki za super przepis:)
OdpowiedzUsuńto ciasto jest przepyszne!!! i polecam wszystkim do zrobienia:)
Nie ma za co, Ago, cieszę się, że smakowało:))
OdpowiedzUsuń