Udka z pietruszką
- 4 udka
- pęczek natki pietruszki, posiekanej
- sól morska
- pieprz
- 4 ząbki czosnku, zmiażdżone
- papryka w proszku
- 4 kopiaste łyżeczki masła
Udka myjemy, nacieramy zmiażdżonym czosnkiem, solą, papryką, pieprzem i częścią pietruszki. Resztą pietruszki wypełniamy przestrzeń między skórą a mięsem. Pozostawiamy na ok 30 minut. Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Udka układamy w naczyniu do pieczenia, na każde z nich wkładamy łyżeczkę masła, wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy przez ok 40 minut. Pod koniec pieczenia kilkakrotnie polewamy udka powstałym podczas pieczenia tłuszczem, skórka będzie wtedy chrupiąca.
U mnie jeszcze większym wzięciem cieszy się filet z kury ;-) Ale udkami też nie pogardzimy...muszę kiedyś zrobić takie pietruszkowe, bo do tej pory ograniczałam się tylko do przypraw.
OdpowiedzUsuńA ja uwielbiam udka, zazwyczaj piekę je w ostrej paprykowej panierce.
OdpowiedzUsuńO tak u mnie w domku chrupiące udka kurczaka też cieszą się dużym wzięciem :) bardzo mi się podoba Twoja propozycja:)
OdpowiedzUsuńMy też bardzo lubimy udka;-)
OdpowiedzUsuńZwykle jak w przepisie jest cały kurczak do pocięcia, to i tak używamy tylko samych udek;-)
Natkę też bardzo lubimy;-)
Pietruszka smakuje mi ze wszystkim (no, może poza lodami). Twoje udka ;) wyglądają przepysznie.
OdpowiedzUsuńmy tez lubimy pieczone udeczka, a w takiej pietruszkowej wersji to zapowiadaja sie smakowicie i chetnie wyprobuje. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńU mnie to samo - udka są bardzo lubiane! Nie zawsze uda mi sie zrobić takie chrupiące, muszę skorzystać z Twojego przepisu, tylko cos zamiast pietruszki dać innego hehe;D
OdpowiedzUsuńMoje chłopaki o pietruszce nie chcą słyszeć, zjadam ją ja i...świnka morska;)
Całuski:*
skórka taka chrupiąca jest pyszna (:
OdpowiedzUsuńWspaniały przepis, do wypróbowania wkrótce:)
OdpowiedzUsuńTwoje udka Eweno wygladaja naprawde kuszaco :) Znaczy sie te na zdjeciach :))) A przepis juz zapisalam do wyprobowania :)
OdpowiedzUsuńprosto i pysznie! aromat pewnie jest rewelacyjny :)
OdpowiedzUsuńArven, no u mnie jednak udka wygrywają, choć piersią też nie gardzimy;) a z pietruszką polecam!
OdpowiedzUsuńWrotka, panierka na ostro też jest u mnie mile widziana:))
Atina, bo jak tu nie lubić takich pachnących, chrupiących udek...?:))
Grumko, jak jest cały kurczak to się sprawiedliwie dzielimy, ale i tak udko zawsze mi przypada...;))
Ag Pe, to jak jeszcze lubisz pietruszkę, to polecam bardzo:))
Aga, polecam serdecznie, zawsze to trochę urozmaicenia:))
Majanko, to nie posypuj pietruszką tylko ją ukryj, może nie zauważą...;)) Całuski*
Danusia, wiem, ale niestety ja muszę sobie odmówić;))
Wiosenko, polecam, wypróbuj:))
Majka, polecam do zrobienia:))
Paula, no tak, głównie aromat nas tak zniewala, przynajmniej na początku;))