Przejdź do głównej zawartości

Udka z pietruszką

Udka z kurczaka cieszą się u mnie w domu niesłabnącym "wzięciem". Muszą spełniać tylko jeden warunek - mieć chrupiącą, spieczoną skórkę. Zajadamy je wtedy wszyscy z apetytem. Oczywiście skórka z mojego udka idzie na talerz męża, bo choć bardzo lubię, to jednak muszę się kalorycznie "ograniczać". Dzisiejsze udka smaczne jak zawsze, tym razem z pietruszką w roli głównej.
Udka z pietruszką

Udka z pietruszką
  • Udka z pietruszką4 udka
  • pęczek natki pietruszki, posiekanej
  • sól morska
  • pieprz
  • 4 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • papryka w proszku
  • 4 kopiaste łyżeczki masła

Udka myjemy, nacieramy zmiażdżonym czosnkiem, solą, papryką, pieprzem i częścią pietruszki. Resztą pietruszki wypełniamy przestrzeń między skórą a mięsem. Pozostawiamy na ok 30 minut. Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Udka układamy w naczyniu do pieczenia, na każde z nich wkładamy łyżeczkę masła, wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy przez ok 40 minut. Pod koniec pieczenia kilkakrotnie polewamy udka powstałym podczas pieczenia tłuszczem, skórka będzie wtedy chrupiąca.

Komentarze

  1. U mnie jeszcze większym wzięciem cieszy się filet z kury ;-) Ale udkami też nie pogardzimy...muszę kiedyś zrobić takie pietruszkowe, bo do tej pory ograniczałam się tylko do przypraw.

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja uwielbiam udka, zazwyczaj piekę je w ostrej paprykowej panierce.

    OdpowiedzUsuń
  3. O tak u mnie w domku chrupiące udka kurczaka też cieszą się dużym wzięciem :) bardzo mi się podoba Twoja propozycja:)

    OdpowiedzUsuń
  4. My też bardzo lubimy udka;-)
    Zwykle jak w przepisie jest cały kurczak do pocięcia, to i tak używamy tylko samych udek;-)
    Natkę też bardzo lubimy;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pietruszka smakuje mi ze wszystkim (no, może poza lodami). Twoje udka ;) wyglądają przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  6. my tez lubimy pieczone udeczka, a w takiej pietruszkowej wersji to zapowiadaja sie smakowicie i chetnie wyprobuje. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. U mnie to samo - udka są bardzo lubiane! Nie zawsze uda mi sie zrobić takie chrupiące, muszę skorzystać z Twojego przepisu, tylko cos zamiast pietruszki dać innego hehe;D
    Moje chłopaki o pietruszce nie chcą słyszeć, zjadam ją ja i...świnka morska;)

    Całuski:*

    OdpowiedzUsuń
  8. skórka taka chrupiąca jest pyszna (:

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniały przepis, do wypróbowania wkrótce:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Twoje udka Eweno wygladaja naprawde kuszaco :) Znaczy sie te na zdjeciach :))) A przepis juz zapisalam do wyprobowania :)

    OdpowiedzUsuń
  11. prosto i pysznie! aromat pewnie jest rewelacyjny :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Arven, no u mnie jednak udka wygrywają, choć piersią też nie gardzimy;) a z pietruszką polecam!

    Wrotka, panierka na ostro też jest u mnie mile widziana:))

    Atina, bo jak tu nie lubić takich pachnących, chrupiących udek...?:))

    Grumko, jak jest cały kurczak to się sprawiedliwie dzielimy, ale i tak udko zawsze mi przypada...;))

    Ag Pe, to jak jeszcze lubisz pietruszkę, to polecam bardzo:))

    Aga, polecam serdecznie, zawsze to trochę urozmaicenia:))

    Majanko, to nie posypuj pietruszką tylko ją ukryj, może nie zauważą...;)) Całuski*

    Danusia, wiem, ale niestety ja muszę sobie odmówić;))

    Wiosenko, polecam, wypróbuj:))

    Majka, polecam do zrobienia:))

    Paula, no tak, głównie aromat nas tak zniewala, przynajmniej na początku;))

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)