Przejdź do głównej zawartości

Udka z pietruszką

Udka z kurczaka cieszą się u mnie w domu niesłabnącym "wzięciem". Muszą spełniać tylko jeden warunek - mieć chrupiącą, spieczoną skórkę. Zajadamy je wtedy wszyscy z apetytem. Oczywiście skórka z mojego udka idzie na talerz męża, bo choć bardzo lubię, to jednak muszę się kalorycznie "ograniczać". Dzisiejsze udka smaczne jak zawsze, tym razem z pietruszką w roli głównej.
Udka z pietruszką

Udka z pietruszką
  • Udka z pietruszką4 udka
  • pęczek natki pietruszki, posiekanej
  • sól morska
  • pieprz
  • 4 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • papryka w proszku
  • 4 kopiaste łyżeczki masła

Udka myjemy, nacieramy zmiażdżonym czosnkiem, solą, papryką, pieprzem i częścią pietruszki. Resztą pietruszki wypełniamy przestrzeń między skórą a mięsem. Pozostawiamy na ok 30 minut. Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Udka układamy w naczyniu do pieczenia, na każde z nich wkładamy łyżeczkę masła, wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy przez ok 40 minut. Pod koniec pieczenia kilkakrotnie polewamy udka powstałym podczas pieczenia tłuszczem, skórka będzie wtedy chrupiąca.

Komentarze

  1. U mnie jeszcze większym wzięciem cieszy się filet z kury ;-) Ale udkami też nie pogardzimy...muszę kiedyś zrobić takie pietruszkowe, bo do tej pory ograniczałam się tylko do przypraw.

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja uwielbiam udka, zazwyczaj piekę je w ostrej paprykowej panierce.

    OdpowiedzUsuń
  3. O tak u mnie w domku chrupiące udka kurczaka też cieszą się dużym wzięciem :) bardzo mi się podoba Twoja propozycja:)

    OdpowiedzUsuń
  4. My też bardzo lubimy udka;-)
    Zwykle jak w przepisie jest cały kurczak do pocięcia, to i tak używamy tylko samych udek;-)
    Natkę też bardzo lubimy;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pietruszka smakuje mi ze wszystkim (no, może poza lodami). Twoje udka ;) wyglądają przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  6. my tez lubimy pieczone udeczka, a w takiej pietruszkowej wersji to zapowiadaja sie smakowicie i chetnie wyprobuje. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. U mnie to samo - udka są bardzo lubiane! Nie zawsze uda mi sie zrobić takie chrupiące, muszę skorzystać z Twojego przepisu, tylko cos zamiast pietruszki dać innego hehe;D
    Moje chłopaki o pietruszce nie chcą słyszeć, zjadam ją ja i...świnka morska;)

    Całuski:*

    OdpowiedzUsuń
  8. skórka taka chrupiąca jest pyszna (:

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniały przepis, do wypróbowania wkrótce:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Twoje udka Eweno wygladaja naprawde kuszaco :) Znaczy sie te na zdjeciach :))) A przepis juz zapisalam do wyprobowania :)

    OdpowiedzUsuń
  11. prosto i pysznie! aromat pewnie jest rewelacyjny :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Arven, no u mnie jednak udka wygrywają, choć piersią też nie gardzimy;) a z pietruszką polecam!

    Wrotka, panierka na ostro też jest u mnie mile widziana:))

    Atina, bo jak tu nie lubić takich pachnących, chrupiących udek...?:))

    Grumko, jak jest cały kurczak to się sprawiedliwie dzielimy, ale i tak udko zawsze mi przypada...;))

    Ag Pe, to jak jeszcze lubisz pietruszkę, to polecam bardzo:))

    Aga, polecam serdecznie, zawsze to trochę urozmaicenia:))

    Majanko, to nie posypuj pietruszką tylko ją ukryj, może nie zauważą...;)) Całuski*

    Danusia, wiem, ale niestety ja muszę sobie odmówić;))

    Wiosenko, polecam, wypróbuj:))

    Majka, polecam do zrobienia:))

    Paula, no tak, głównie aromat nas tak zniewala, przynajmniej na początku;))

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …