Przejdź do głównej zawartości

Colcannon czyli ziemniaczano-kapuściane puree i rozwiązanie konkursu

 To nie pierwsze moje spotkanie z ziemniaczano-kapuścianym puree. Robiłam już wcześniej troszkę inną, szkocką wersję takiej kapuścianej mieszanki i obie bardzo mi smakowały. No cóż, może moje podniebienie jest niezbyt wybredne, ale kocham i ziemniaki i kapustę. Colcannon potraktowałam jako dodatek do sztuki mięsa i zdziwiłam się, że bardziej rozsmakowywano się tym jarskim dodatkiem. Dla znudzonych ziemniakami bardzo polecam.
Przepis na podstawie przepisu  Rachel Allen z "Rachel's favourite food at home"
Colcannon czyli ziemniaczano-kapuściane puree


Colcannon czyli ziemniaczano-kapuściane puree
  • 1,5 kg mącznych ziemniaków, obranych
  • 100 g masła
  • 500 g kapusty włoskiej, bez liści wierzchnich
  • 250 ml gorącego mleka
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Umyte ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Odcedzamy, obieramy(gdy są jeszcze gorące, najlepiej nakłuwając na widelec) i tłuczemy z 50 g masła.
W międzyczasie przygotowujemy kapustę. Wykrawamy głąba i szatkujemy. Na patelni rozgrzewamy pozostałe masło, dodajemy 2 łyżki wody i kapustę.  Podgrzewamy ok 5-7 minut. Kapustę i posiekaną natkę pietruszki dodajemy do ziemniaków. Wlewamy gorące mleko i tłuczemy, aż ziemniaki będą gładkie i kremowe.


Rozwiązanie konkursu "Herbaciany Ogród" firmy Herbapol!

Paczuszki z czterema rodzajami ziołowo-owocowych herbatek powędrują do:

Karoliny(ciapeczka2) i Anety(marielle), które przed chwilą wylosowałam:))

Bardzo proszę obie dziewczyny o jak najszybsze podanie Waszych adresów na mojego maila ewena@gazeta.pl
Wasze adresy do wysyłki przekażę firmie Herbapol, która prześle do Was herbatki.

Dziękuję Wam wszystkim za udział w konkursie a Karolinie i Anecie serdecznie gratuluję!

Komentarze

  1. Fajne to ziemniaczane puree. Ziemniaki jadam rzadko,ale moze warto spróbować takiego połączenia?
    Gratuluję Wygranym!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. podoba mi sie takie polaczenie ziemniakow i kapusty, to musi byc smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam kiedyś colcannon i bardzo nam posmakował. Zjadłabym go i teraz :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdaje mi się, że widziałam proces przygotowywania tego dania w programie Rachel. A może nie? Nie jestem pewna. ;) Bez wątpienia jednak i ja rozsmakowałabym się w takim dodatku.

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam puree.
    a takiego to jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Może być ciekawe..
    Gratulacje dla zwyciężczyń! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ale super te püree!!!! zapamietuje i wykorzystam na bank :)
    Gratulacje dla zwyciezcow :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ciekawie brzmi. Lubię ziemniaki, lubię kapustę i bardzo lubię puree, więc będzie trzeba wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  9. Majanko, wypróbuj, są lekko słodkawe, taką kapuścianą słodkością, ale jak je jeszcze popieprzysz, to mmmmm;))

    Zjedz mnie, i mnie się podoba:))

    Aga i mnie się podoba i zdecydowanie jest smaczne:))

    Tilianaro, no niestety już go dawno nie ma, ale wirtualnie zawsze się możesz poczęstować:))

    Wiosenka, bo jest fajne!...:))

    Zayton, ja nie widziałam, więc zrobiłam po swojemu;)...a warto:))

    Karmelitka, u mnie puree, to w zasadzie zawsze, a takie to tylko czasami, bo jednak trochę więcej pracy wymaga:))

    Wiedźma, jest ciekawa, bardzo polecam:))

    Gosia, polecam bardzo i pozdrawiam!...:))

    Tu tusia, o to jak lubisz i to i to, to na pewno bardzo Ci posmakuje!...:))

    OdpowiedzUsuń
  10. A wiesz jak w naszych rejonach to danie się nazywa? Kozia Broda :D Serio. Jest jeszcze jedna nazwa ale nie pamiętam, muszę się babci spytać :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …