Przejdź do głównej zawartości

Zupa soczewicowa

Ta soczewicowa zupa może być doskonałym sposobem na utylizację zalegających w lodówce warzyw. Choć dominującym składnikiem jest tutaj soczewica, to sporo w niej również innych warzyw. Jest marchewka, papryka, zielony, groszek, kapusta, szpinak. Zupa z soczewicy jest gęsta, aromatyczna i na pewno bardzo zdrowa. Kto nie lubi aż tak gęstych zup, może oczywiście dodać więcej wody, ale ja osobiście lubię od czasu do czasu zjeść miseczkę takiej gorącej i mocno sycącej zupy.
Zupa soczewicowa

Zupa soczewicowa

  • 250 g brązowej lub zielonej soczewicy
  • 1 łodyga selera naciowego, pokrojonego
  • 2  marchewki, obrane i pokrojone
  • 1 mała czerwona cebula, pokrojona
  • 1/4 czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojona
  • 125 ml pomidorowej passaty
  • 100 g zielonego groszku
  • 100 g liści szpinaku, grubo pokrojonych
  • 100 g kapusty, pokrojonej
  • oliwa z oliwek, do podania, opcjonalnie

Soczewicę płuczemy, wkładamy do dużego garnka, dodajemy seler, marchewki, czerwoną paprykę, cebulę i pomidorowe puree. Solimy.
Zalewamy ok 1, 25 l zimnej wody i doprowadzamy do wrzenia. Przykrywamy, zmniejszamy gaz i gotujemy ok 1 godziny. Dodajemy groszek, szpinak i kapustę i gotujemy jeszcze 15-20 minut. Doprawiamy solą. Można skropić oliwą i doprawić świeżo mielonym pieprzem.
Przepis z książki Tessy Kiros "Apples for Jam"

Komentarze

  1. To kiedy moge wpasc do Ciebie na miseczke tej pysznej i gestej zupy? :) Wyglada pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się Twoje przekonanie, żeby soczewicowa była gęsta i pełna warzyw, dla mnie też jest właśnie taka i taką lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. dziwne to... ale chyba jeszcze nigdy nie jadłam soczewicy.. w żadnej formie. chyba najwyższy czas spróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ewenko, mam nadzieję,ze masz więcej tej zupki, bo mnie też bardzo sie podoba i wpadam do Ciebie na poczęstunek;))
    Przyniosę ze sobą ciacho ;)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nieraz zastanawiam sie, co to takiego ma w sobie soczewica, że jest aż tak chętnie używana, ale faktem jest, że to fantastyczny składnik wielu dań:) Twoja zupa wygląda super - tak przyjemnie i rozgrzewająco, prawdziwy "comfort food" :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam gęste zupy. Dużo bardziej, niż te "pływające". Soczewicowa... Ach, pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Warzywne zupy to to, co sprawdza się najlepiej na przełomie zimy i wiosny...zawsze chętnie zatopię łyżkę w takiej miseczce dobroci :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. niebywale bogata!
    och, zdrowa, syta, lekka i z pewnością obłędnie smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  9. nie ma jak miseczka takiej zupy na rozgrzewkę!

    OdpowiedzUsuń
  10. Właśnie wczoraj ją ugotowałam (troszkę bardziej doprawiłam), niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia :) dziwnie zniknęła, ale mam już w planach kolejną porcję:) Pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  11. Majka, możesz wpadać w każdej chwili, nie koniecznie na tą zupkę;))

    Marta, kiedyś lubiłam "lury", teraz jednak optuję za czymś bardziej gęstym:))

    Kini, a ja Ci musze przyznać, że też bardzo niedawno spróbowałam soczewicy...:))

    Majanko, czy bez ciacha czy z ciachem, wpadaj, choć zupy już nie ma!...;))

    delikatessen, może po prostu to nowość(dla wielu z nas), dlatego jest tak używana?...:))

    Zaytoon, u mnie coraz więcej i więcej takich gęstych, choć pomidorową i rosół dalej lubię...;))

    Arven, ja jako zwolenniczka zup mogę je jeść na okrągło!...:))

    Karmelitka, chyba wszystkie te cechy posiada!...:))

    Wykrywacz smaku, zgadzam się!...:))

    Kasia, cieszę się, że wypróbowałaś zupkę i najważniejsze, że Ci smakowała!...:))

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)