Przejdź do głównej zawartości

Zupa soczewicowa

Ta soczewicowa zupa może być doskonałym sposobem na utylizację zalegających w lodówce warzyw. Choć dominującym składnikiem jest tutaj soczewica, to sporo w niej również innych warzyw. Jest marchewka, papryka, zielony, groszek, kapusta, szpinak. Zupa z soczewicy jest gęsta, aromatyczna i na pewno bardzo zdrowa. Kto nie lubi aż tak gęstych zup, może oczywiście dodać więcej wody, ale ja osobiście lubię od czasu do czasu zjeść miseczkę takiej gorącej i mocno sycącej zupy.
Zupa soczewicowa

Zupa soczewicowa

  • 250 g brązowej lub zielonej soczewicy
  • 1 łodyga selera naciowego, pokrojonego
  • 2  marchewki, obrane i pokrojone
  • 1 mała czerwona cebula, pokrojona
  • 1/4 czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojona
  • 125 ml pomidorowej passaty
  • 100 g zielonego groszku
  • 100 g liści szpinaku, grubo pokrojonych
  • 100 g kapusty, pokrojonej
  • oliwa z oliwek, do podania, opcjonalnie

Soczewicę płuczemy, wkładamy do dużego garnka, dodajemy seler, marchewki, czerwoną paprykę, cebulę i pomidorowe puree. Solimy.
Zalewamy ok 1, 25 l zimnej wody i doprowadzamy do wrzenia. Przykrywamy, zmniejszamy gaz i gotujemy ok 1 godziny. Dodajemy groszek, szpinak i kapustę i gotujemy jeszcze 15-20 minut. Doprawiamy solą. Można skropić oliwą i doprawić świeżo mielonym pieprzem.
Przepis z książki Tessy Kiros "Apples for Jam"

Komentarze

  1. To kiedy moge wpasc do Ciebie na miseczke tej pysznej i gestej zupy? :) Wyglada pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się Twoje przekonanie, żeby soczewicowa była gęsta i pełna warzyw, dla mnie też jest właśnie taka i taką lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. dziwne to... ale chyba jeszcze nigdy nie jadłam soczewicy.. w żadnej formie. chyba najwyższy czas spróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ewenko, mam nadzieję,ze masz więcej tej zupki, bo mnie też bardzo sie podoba i wpadam do Ciebie na poczęstunek;))
    Przyniosę ze sobą ciacho ;)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nieraz zastanawiam sie, co to takiego ma w sobie soczewica, że jest aż tak chętnie używana, ale faktem jest, że to fantastyczny składnik wielu dań:) Twoja zupa wygląda super - tak przyjemnie i rozgrzewająco, prawdziwy "comfort food" :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam gęste zupy. Dużo bardziej, niż te "pływające". Soczewicowa... Ach, pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Warzywne zupy to to, co sprawdza się najlepiej na przełomie zimy i wiosny...zawsze chętnie zatopię łyżkę w takiej miseczce dobroci :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. niebywale bogata!
    och, zdrowa, syta, lekka i z pewnością obłędnie smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  9. nie ma jak miseczka takiej zupy na rozgrzewkę!

    OdpowiedzUsuń
  10. Właśnie wczoraj ją ugotowałam (troszkę bardziej doprawiłam), niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia :) dziwnie zniknęła, ale mam już w planach kolejną porcję:) Pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  11. Majka, możesz wpadać w każdej chwili, nie koniecznie na tą zupkę;))

    Marta, kiedyś lubiłam "lury", teraz jednak optuję za czymś bardziej gęstym:))

    Kini, a ja Ci musze przyznać, że też bardzo niedawno spróbowałam soczewicy...:))

    Majanko, czy bez ciacha czy z ciachem, wpadaj, choć zupy już nie ma!...;))

    delikatessen, może po prostu to nowość(dla wielu z nas), dlatego jest tak używana?...:))

    Zaytoon, u mnie coraz więcej i więcej takich gęstych, choć pomidorową i rosół dalej lubię...;))

    Arven, ja jako zwolenniczka zup mogę je jeść na okrągło!...:))

    Karmelitka, chyba wszystkie te cechy posiada!...:))

    Wykrywacz smaku, zgadzam się!...:))

    Kasia, cieszę się, że wypróbowałaś zupkę i najważniejsze, że Ci smakowała!...:))

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …