Kotlety mielone z pieczarkami
- 500 g dobrego, wołowego mięsa mielonego
- 250 g brązowych pieczarek, pokrojonych w kostkę
- 1 cebula, posiekana
- 1 jajko
- 4 łyżki bułki tartej plus dodatkowo do obtoczenia
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i grubo zmielony pieprz
Na maśle podsmażamy cebulę, dodajemy pieczarki. Smażymy krótko. Mięso wkładamy do miski, dodajemy podsmażone pieczarki, cebulę, jajko, 4 łyżki bułki tartej, natkę pietruszki, sól i pieprz. Całość dobrze wyrabiamy. Z mięsa kształtujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron na oleju.
Pyszniutko wyglądają te kotleciki. Będę musiała spróbować Twojej wersji Ewenko, bo mi się bardzo podobają.
OdpowiedzUsuńZYcze CI miłego piątku:)
Majana
Podoba mi się taka wersja mielonych, będzie coś nowego na obiad.
OdpowiedzUsuńrobiłam kiedyś mielone ale dodawałam do środka całą pieczarkę taką małą;) ale Twój sposób jest o wiele szybszy (mniej pracy z oblepianiem pieczarek). wersja godna wypróbowania;)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda. Na pewno też świetnie smakuje. Świetny pomysł na dobry obiad :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kotlety mielone z dodatkiem warzyw - sama robiłam niedawno z pieczarkami i kapustą pekińską http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/?p=676. A polecam też z soczewicą i marchewką http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/?p=432
OdpowiedzUsuńlubię takie pieczarkowe kotlety, które przygotowuje mama..
OdpowiedzUsuńpyszne kotleciaki:)
OdpowiedzUsuńZ dodatkiem pieczarek jeszcze nie robilam. Swietny pomysl na "podrasowanie" klasycznej wersji mielonych :)
OdpowiedzUsuńDzięki za fajny przepis.Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że kotlety smakowały. Pozdrawiam również:)
OdpowiedzUsuń