Przejdź do głównej zawartości

Kotlety mielone z pieczarkami

Kotlety mielone robię dość często. Po prostu je lubimy. Tym razem zrobiłam je specjalnie na prośbę mojego męża, który zażyczył sobie je w zestawie z marchewką z groszkiem. Dla lekkiego złagodzenia nudy do mielonych kotletów dodałam podsmażonych pieczarek.
Kotlety mielone z pieczarkami

 Kotlety mielone z pieczarkami
  • 500 g dobrego, wołowego mięsa mielonego
  • 250 g brązowych pieczarek, pokrojonych w kostkę
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 jajko
  • 4 łyżki bułki tartej plus dodatkowo do obtoczenia
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  •  sól i grubo zmielony pieprz

Na maśle podsmażamy cebulę, dodajemy pieczarki. Smażymy krótko. Mięso wkładamy do miski, dodajemy podsmażone pieczarki, cebulę, jajko, 4 łyżki bułki tartej, natkę pietruszki, sól i pieprz. Całość dobrze wyrabiamy. Z mięsa kształtujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron na oleju.

Kotlety mielone z pieczarkami

Komentarze

  1. Pyszniutko wyglądają te kotleciki. Będę musiała spróbować Twojej wersji Ewenko, bo mi się bardzo podobają.
    ZYcze CI miłego piątku:)
    Majana

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się taka wersja mielonych, będzie coś nowego na obiad.

    OdpowiedzUsuń
  3. robiłam kiedyś mielone ale dodawałam do środka całą pieczarkę taką małą;) ale Twój sposób jest o wiele szybszy (mniej pracy z oblepianiem pieczarek). wersja godna wypróbowania;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetycznie wygląda. Na pewno też świetnie smakuje. Świetny pomysł na dobry obiad :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam kotlety mielone z dodatkiem warzyw - sama robiłam niedawno z pieczarkami i kapustą pekińską http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/?p=676. A polecam też z soczewicą i marchewką http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/?p=432

    OdpowiedzUsuń
  6. lubię takie pieczarkowe kotlety, które przygotowuje mama..

    OdpowiedzUsuń
  7. Z dodatkiem pieczarek jeszcze nie robilam. Swietny pomysl na "podrasowanie" klasycznej wersji mielonych :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dzięki za fajny przepis.Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cieszę się, że kotlety smakowały. Pozdrawiam również:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …