Przejdź do głównej zawartości

Spaghetti z cytryną i bazylią

Za jakimi kolorami najbardziej teraz tęsknię? Za żółtym i zielonym. Za słońcem i zielenią. W poszukiwaniu oznak wiosny wyruszyłam w chłodne lecz słoneczne popołudnie do pobliskiego parku. Znalazłam!
A po powrocie zaserwowałam żółty i zielony na talerzu. Cytrynowo - bazyliowe spaghetti. Niecodzienne, lekko kwaśne, pachnące bazylią. Smakowało. Z kieliszkiem wina - to wymarzona, wykwintna wiosenna kolacja.
Spaghetti z cytryną i bazylią


Spaghetti z cytryną i bazylią
(proporcje dla dwóch osób)
Spaghetti z cytryną i bazylią
  • 200 g spaghetti
  • sok z 1 dużej cytryny
  • 75 ml dobrego oleju
  • 75 g parmesanu, startego
  • duża garść aromatycznych liści bazylii
  • pieprz i sól do smaku

Zagotowujemy duży garnek wody, dodajemy sól i spaghetti. Gotujemy ok 8 minut.
Sok z cytryny, olej i starty parmesan umieszczamy w ciepłej misce i energicznie mieszamy. Dodajemy bazylię i grubo mielony pieprz.
Odcedzamy makaron i szybko mieszamy z cytrynowo-serowym "sosem".
 Przepis Nigel'a Slater'a z Sainsbury's Magazine, March 2011

Komentarze

  1. oblizuję się... wierzę, że to jest smaczne

    OdpowiedzUsuń
  2. mam nadzieje, że wiosna już tuż tuż.
    a takiego spaghetti jeszcze nie jadłam (:

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię spaghetti z cytryną... w klimatach wiosennych polecam jeszcze z rzeżuchą i wędzonym łososiem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O tak, odrobina słońca na talerzy odmienia nastrój!
    u mnie dziś też słonecznie, zapraszam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Eweno, cudna wiosna u Ciebie :-)) wiem, ze juz jest, tez sie cieszymy z niej z Kruszynkiem! a kolorowy talerz cudny!
    Wszystkiego co najlepsze z Okazji Dnia KObiet zycze!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaka prosta i kolorowa propozycja spaghetti! A te zdjęcia już w ogóle powodują, że na Twoim blogu zawitała już wiosna :)
    http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj tak, wymarzone danie w te słonecznie zimne dni...

    OdpowiedzUsuń
  8. Proste, zielone... co może być lepszego?
    I jaką wiosnę widać już na Twoich zdjęciach!

    OdpowiedzUsuń
  9. pyszne smaki:) i takie wiosenne:)

    OdpowiedzUsuń
  10. ale tu u Ciebie wiosennie! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam takie proste dania:) A te zdjęcia - wiosna, czuję wiosnę:)

    OdpowiedzUsuń
  12. takie pełne prostoty makarony uwielbiam! zdecydowanie dodatek wina wzbogaca je :) ja podobne serwuję na spotkaniach z przyjaciółkami, przy dobrym jedzeniu i winie lepiej się rozmawia :)))

    U Ciebie już wiosna, skoro bazie wychodzą... ja na razie czekam aż pączki forsycji rozkwitną i drzewko pokryje się żółtymi kwiatkami!

    pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  13. Wiosenny makaron! Bardzo mi się podoba, takie proste makarony z dodatkiem świeżych ziół to moje ulubione, ja z reguły robiłam z cytryną oraz tymiankiem i chętnie spróbuję teraz Twojej wersji.

    OdpowiedzUsuń
  14. Pięknie wygląda i tak pysznie :))
    A zdjecia wspaniałe, takie pełne wiosny:)
    Pozdrawiam cieplutko:*

    OdpowiedzUsuń
  15. ja mogłabym spokojnie zamieszkać we Włoszech i być nazywaną 'makaroniarzem' :) uwielbiam makaron w postaci wszelakiej! i takie spaghetti bardzo chętnie bym zjadła :)

    ps. a te bazie napawają nadzieją, na szybką wiosnę... :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Te wiosenne zdjęcia sa przepiękne, a smak cytryny z makaronem odświeża niesamowicie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. Taka baza pasciarska, ktora jesli skladniki swieze i pyszne, moze byc na prawde niebiansko pyszna. Sama lub z czyms tam dorzuconym - w zaleznosci od nastroju.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …