Przejdź do głównej zawartości

Ciasto cytrynowo-jogurtowe

Ciasta jogurtowe zazwyczaj się udają, ja przynajmniej nie przypominam sobie, żebym kiedykolwiek miała z nimi jakieś kłopoty. Ciasto cytrynowo-jogurtowe idealnie pasuje do popołudniowej angielskiej herbatki, wszak autorka przepisu, Marry Barry, to już legenda kulinarnego poradnictwa i guru angielskich gospodyń domowych. Mięciutkie, dość wilgotne, o lekko cytrynowym smaku i uwaga, słodkie(dla mnie za słodkie). Typowe ciasto na co dzień, ale bardzo smaczne.

Ciasto cytrynowo-jogurtowe

Ciasto cytrynowo-jogurtowe
Ciasto cytrynowo-jogurtowe
  • 75 g masła, miękkiego
  • 300 g drobnego cukru
  • 3 duże jajka, oddzielone żółtka od białek
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 200 ml jogurtu greckiego
  • 225 g mąki ze środkiem  spulchniającym (lub zwykła z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia i szczyptą soli)

Piekarnik nastawiamy na 180 st C, natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia 2 małe foremki keksowe.
Ucieramy masło z cukrem, do białości. Dodajemy żółtka i skórkę cytrynową, dobrze miksujemy po czym dodajemy jogurt. Ubijamy, aż masa będzie gładka i łączymy z mąką.
W oddzielnej misce ubijamy białka i ostrożnie łączymy z pozostałym ciastem.
Ciasto przekładamy do 2 foremek i delikatnie wygładzamy wierzch.
Pieczemy  35-40 minut. Wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce.
Przepis z książki "Mary Berry's Stress-free Kitchen"

Komentarze

  1. mmmm, bardzo lubię jogurtowe ciasta, więc przepis sobie zapisuję

    OdpowiedzUsuń
  2. mnie takie ciasto też kojarzy się z popołudniową herbatą.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam cytrynowe ciacha, a jak jest mięciutkie i wilgotne to tym lepiej:) Takie ciacha bardzo lubimy:)
    Pysznie wygląda na Twoich zdjeciach.
    Buziaczki:*

    OdpowiedzUsuń
  4. jogurt i cytryna to pyszny duet :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Eweno, tak z ciekawości; udał się chlebek czy zrezygnowałaś?
    Przepis powyżej zapiszę sobie :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Zauberi, jeśli lubisz słodkie ciasta, to polecam:)

    Kini, mi smakowało:)

    Asieja, koniecznie z gorzką herbatką, bo ciasto jest słodkie:)

    Majana, znam Wasze gusta;)) Buziaczki*

    Paula, zgadzam się z Tobą:)

    a.grey, odpisałam u Ciebie:) Jeśli lubisz słodkie ciasta, to polecam. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak ja kocham takie ciasta :) Wszystkie inne moglyby nie istniec (no moze oprocz brownie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak długo należy piec takie ciasto w mniejszej foremce?
    np. takiej, ale blaszanej:
    http://www.burak.pl/produkt/forma-silikonowa-babeczki-3-wzory-6-szt-fantasy-silikomart/
    Domyślam się, że wtedy czas pieczenia będzie krótszy, ale nie wiem o ile.
    Pozdrawiam, Kasia

    OdpowiedzUsuń
  9. Kasiu, nie powiem Ci jaki będzie dokładny czas pieczenia, ale podejrzewam, że może być podobny. Foremki w których piekłam, to naprawdę niewielkie niskie keksówki. Ja po prostu sprawdzam patyczkiem. Proponuję zacząć po 20 minutach i ewentualnie sprawdzać co 5 minut. Jeśli patyczek będzie suchy - ciasto jest gotowe. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. upiekłam, jem jeszcze ciepłe :)
    delikatne, lekko cytrynowe i miękkie, wilgotne, bardzo smaczne

    nie jest ekstremalnie słodkie, ale można ograniczyć ilość cukru

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne, wilgotne ciasto

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)