Przejdź do głównej zawartości

Ciasto cytrynowo-jogurtowe

Ciasta jogurtowe zazwyczaj się udają, ja przynajmniej nie przypominam sobie, żebym kiedykolwiek miała z nimi jakieś kłopoty. Ciasto cytrynowo-jogurtowe idealnie pasuje do popołudniowej angielskiej herbatki, wszak autorka przepisu, Marry Barry, to już legenda kulinarnego poradnictwa i guru angielskich gospodyń domowych. Mięciutkie, dość wilgotne, o lekko cytrynowym smaku i uwaga, słodkie(dla mnie za słodkie). Typowe ciasto na co dzień, ale bardzo smaczne.

Ciasto cytrynowo-jogurtowe

Ciasto cytrynowo-jogurtowe
Ciasto cytrynowo-jogurtowe
  • 75 g masła, miękkiego
  • 300 g drobnego cukru
  • 3 duże jajka, oddzielone żółtka od białek
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 200 ml jogurtu greckiego
  • 225 g mąki ze środkiem  spulchniającym (lub zwykła z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia i szczyptą soli)

Piekarnik nastawiamy na 180 st C, natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia 2 małe foremki keksowe.
Ucieramy masło z cukrem, do białości. Dodajemy żółtka i skórkę cytrynową, dobrze miksujemy po czym dodajemy jogurt. Ubijamy, aż masa będzie gładka i łączymy z mąką.
W oddzielnej misce ubijamy białka i ostrożnie łączymy z pozostałym ciastem.
Ciasto przekładamy do 2 foremek i delikatnie wygładzamy wierzch.
Pieczemy  35-40 minut. Wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce.
Przepis z książki "Mary Berry's Stress-free Kitchen"

Komentarze

  1. mmmm, bardzo lubię jogurtowe ciasta, więc przepis sobie zapisuję

    OdpowiedzUsuń
  2. mnie takie ciasto też kojarzy się z popołudniową herbatą.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam cytrynowe ciacha, a jak jest mięciutkie i wilgotne to tym lepiej:) Takie ciacha bardzo lubimy:)
    Pysznie wygląda na Twoich zdjeciach.
    Buziaczki:*

    OdpowiedzUsuń
  4. jogurt i cytryna to pyszny duet :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Eweno, tak z ciekawości; udał się chlebek czy zrezygnowałaś?
    Przepis powyżej zapiszę sobie :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Zauberi, jeśli lubisz słodkie ciasta, to polecam:)

    Kini, mi smakowało:)

    Asieja, koniecznie z gorzką herbatką, bo ciasto jest słodkie:)

    Majana, znam Wasze gusta;)) Buziaczki*

    Paula, zgadzam się z Tobą:)

    a.grey, odpisałam u Ciebie:) Jeśli lubisz słodkie ciasta, to polecam. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak ja kocham takie ciasta :) Wszystkie inne moglyby nie istniec (no moze oprocz brownie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak długo należy piec takie ciasto w mniejszej foremce?
    np. takiej, ale blaszanej:
    http://www.burak.pl/produkt/forma-silikonowa-babeczki-3-wzory-6-szt-fantasy-silikomart/
    Domyślam się, że wtedy czas pieczenia będzie krótszy, ale nie wiem o ile.
    Pozdrawiam, Kasia

    OdpowiedzUsuń
  9. Kasiu, nie powiem Ci jaki będzie dokładny czas pieczenia, ale podejrzewam, że może być podobny. Foremki w których piekłam, to naprawdę niewielkie niskie keksówki. Ja po prostu sprawdzam patyczkiem. Proponuję zacząć po 20 minutach i ewentualnie sprawdzać co 5 minut. Jeśli patyczek będzie suchy - ciasto jest gotowe. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. upiekłam, jem jeszcze ciepłe :)
    delikatne, lekko cytrynowe i miękkie, wilgotne, bardzo smaczne

    nie jest ekstremalnie słodkie, ale można ograniczyć ilość cukru

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne, wilgotne ciasto

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …