Ciasto cytrynowo-jogurtowe

Ciasta jogurtowe zazwyczaj się udają, ja przynajmniej nie przypominam sobie, żebym kiedykolwiek miała z nimi jakieś kłopoty. Ciasto cytrynowo-jogurtowe idealnie pasuje do popołudniowej angielskiej herbatki, wszak autorka przepisu, Marry Barry, to już legenda kulinarnego poradnictwa i guru angielskich gospodyń domowych. Mięciutkie, dość wilgotne, o lekko cytrynowym smaku i uwaga, słodkie(dla mnie za słodkie). Typowe ciasto na co dzień, ale bardzo smaczne.

Ciasto cytrynowo-jogurtowe

Ciasto cytrynowo-jogurtowe
Ciasto cytrynowo-jogurtowe
  • 75 g masła, miękkiego
  • 300 g drobnego cukru
  • 3 duże jajka, oddzielone żółtka od białek
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 200 ml jogurtu greckiego
  • 225 g mąki ze środkiem  spulchniającym (lub zwykła z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia i szczyptą soli)

Piekarnik nastawiamy na 180 st C, natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia 2 małe foremki keksowe.
Ucieramy masło z cukrem, do białości. Dodajemy żółtka i skórkę cytrynową, dobrze miksujemy po czym dodajemy jogurt. Ubijamy, aż masa będzie gładka i łączymy z mąką.
W oddzielnej misce ubijamy białka i ostrożnie łączymy z pozostałym ciastem.
Ciasto przekładamy do 2 foremek i delikatnie wygładzamy wierzch.
Pieczemy  35-40 minut. Wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce.
Przepis z książki "Mary Berry's Stress-free Kitchen"

Komentarze

  1. mmmm, bardzo lubię jogurtowe ciasta, więc przepis sobie zapisuję

    OdpowiedzUsuń
  2. mnie takie ciasto też kojarzy się z popołudniową herbatą.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam cytrynowe ciacha, a jak jest mięciutkie i wilgotne to tym lepiej:) Takie ciacha bardzo lubimy:)
    Pysznie wygląda na Twoich zdjeciach.
    Buziaczki:*

    OdpowiedzUsuń
  4. jogurt i cytryna to pyszny duet :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Eweno, tak z ciekawości; udał się chlebek czy zrezygnowałaś?
    Przepis powyżej zapiszę sobie :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Zauberi, jeśli lubisz słodkie ciasta, to polecam:)

    Kini, mi smakowało:)

    Asieja, koniecznie z gorzką herbatką, bo ciasto jest słodkie:)

    Majana, znam Wasze gusta;)) Buziaczki*

    Paula, zgadzam się z Tobą:)

    a.grey, odpisałam u Ciebie:) Jeśli lubisz słodkie ciasta, to polecam. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak ja kocham takie ciasta :) Wszystkie inne moglyby nie istniec (no moze oprocz brownie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak długo należy piec takie ciasto w mniejszej foremce?
    np. takiej, ale blaszanej:
    http://www.burak.pl/produkt/forma-silikonowa-babeczki-3-wzory-6-szt-fantasy-silikomart/
    Domyślam się, że wtedy czas pieczenia będzie krótszy, ale nie wiem o ile.
    Pozdrawiam, Kasia

    OdpowiedzUsuń
  9. Kasiu, nie powiem Ci jaki będzie dokładny czas pieczenia, ale podejrzewam, że może być podobny. Foremki w których piekłam, to naprawdę niewielkie niskie keksówki. Ja po prostu sprawdzam patyczkiem. Proponuję zacząć po 20 minutach i ewentualnie sprawdzać co 5 minut. Jeśli patyczek będzie suchy - ciasto jest gotowe. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. upiekłam, jem jeszcze ciepłe :)
    delikatne, lekko cytrynowe i miękkie, wilgotne, bardzo smaczne

    nie jest ekstremalnie słodkie, ale można ograniczyć ilość cukru

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne, wilgotne ciasto

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)