Przejdź do głównej zawartości

Jajka faszerowane szynką


Jajka uwielbiam. Pod każdą postacią. Jajka faszerowane spróbuję każde i prawie każde mnie zachwyca. Bez względu na farsz. Dzisiaj najprostsze z najprostszych. Z szynką i dużą ilością pieprzu, bo tak lubię. Posypane zieleniną...no akurat tutaj tylko jeden listek, do ozdoby:)
Jajka faszerowane szynką


Przepis na jajka faszerowane szynką

  • 8 jajek
  • 50 - 100 g szynki
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz
  • zielenina(pietruszka, koperek, bazylia, szczypiorek, rzeżucha)

Jajka gotujemy na twardo. Obieramy ze skorupki, kroimy na pół i delikatnie wyjmujemy żółtka tak, aby nie uszkodzić białka. W miseczce mieszamy żółtka, pokrojoną drobno szynkę, majonez. Doprawiamy pieprzem i solą. Masą napełniamy zagłębienia w białkach. Posypujemy dowolna zieleniną.
Przepis zapisuję do Kuchni Wielkanocnej 2010, której gospodarzem jest Olga Smile.

Kuchnia Wielkanocna 2010

Komentarze

  1. Komu jajka, komu, komu ? 12 szt za 6 zl :D
    MLASK :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam jajka! :)) Nie wiem dlaczego faszerowanych nigdy nie jadam . Chyba czas to zmienić. Pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  3. o tak dobre jajko to podstawa :)) szczególnie z dobrym wnętrzem, ja najbardziej lubię szpinakowe :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Polko, trochę w innej walucie sprzedaję, hihi:)

    Majano, faszerowane to jeden z pyszniejszych, musisz koniecznie spróbować:)

    Viridianko, a to ciekawe to nadzienie szpinakowe, muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja tez uwielbiam jajca :) Te szynkowe to rzeczywiscie klasyk!

    OdpowiedzUsuń
  6. lubie faszerowane jaja, sama ostatnio je faszerowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Aga, mnie coś ostatnio tak na faszerowanie zebrało:) Kolejne leżą w lodówce...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)