Przejdź do głównej zawartości

New Orleans Coleslaw - przepis

To nieco bardziej skomplikowana i bogatsza wersja popularnej surówki z kapusty zwanej czasami błędnie po polsku colesław;) (coleslaw czytamy jak kouslou, tu gdzie mieszkam nawet koslou - upraszczając) Przepis na tą surówkę pochodzi z książki Nigelli Lawson "Nigella express". Dla wielbicieli surówek będzie równie smaczna jak jej bardziej proste wersje. New Orleans Coleslaw to surówka, która z powodzeniem nada się na bardziej uroczysty obiad.
New Orleans Coleslaw - przepis
New Orleans Coleslaw - przepis


  • 1 główka białej lub włoskiej kapusty(ok 1 kg)
  • 2 marchewki
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 1 gałązki szczypiorku
  • 200 g majonezu
  • 4 łyżki maślanki
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 100 g orzechów pecan, posiekanych
  • sól i pieprz do smaku

Kapustę siekamy(Nigella o tym nie wspomina, ale dobrze jest kapustę posolić i odstawić, aby puściła soki). Marchewkę ścieramy na tarce, w plasterki kroimy selera i szczypiorek
Mieszamy razem majonez, maślankę, syrop klonowy i ocet. Mieszamy z warzywami. Doprawiamy i posypujemy orzechami.

New Orleans Coleslaw - przepis

Komentarze

  1. Lubię bardzo Colesława, ale w takiej wersji jeszcze nie jadłam. Chętnie bym sprobowala, bo brzmi pysznie!

    Eweno, nie widze niestety zdjęć, nie wiem dlaczego, to coś u mnie chyba. Później obejrzę Twoją pyszną sałatkę:)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jejciu, dlaczego nie ma mojego komentarza...?

    OdpowiedzUsuń
  3. O, dziś myślałam, czy by jej nie zrobić, ale z tej samej ksiażki wyrałam inną. :-))Pozdrawiam ;-)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Majanko, są i to dwa! Coś z blogspotem jest nie tak dzisiaj:) A sałatka, jak wszystkie z kapusty, jest bardzo dobra:) Pozdrawiam:)

    Krokodyl, następnym razem spróbujesz:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepyszna sałatka. I wspaniałe zdjęcia.

    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ewaaaa, a to znów moja ulubiona surówka!:)

    Dziękuję za przypomnienie, zrobię jutro na obiad!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam wszelkie Coleslawy :)

    a twój pysznie się prezentuje

    OdpowiedzUsuń
  8. Mhm idzie wiosna czas na sałatki :)
    Widziałam ją w książce, nawet przeglądałam ją znowu wczoraj :)
    Po świętach przyjdzie czas na detox :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękne są te Twoje zamglone zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …