Przejdź do głównej zawartości

Bułeczki śniadaniowe

Bułki piekłam kilka razy w życiu. I w zasadzie postanowiłam, że będę je piec dość regularnie, na zmianę z chlebem. Przepis na te śniadaniowe bułeczki, które zrobiłam dzisiaj rano, jest bajecznie prosty, nawet dla takiego niedoświadczonego "piekarza" jak ja. A ponieważ są bardzo smaczne, mięciutkie i bardzo szybko się je robi(niedługi czas oczekiwania, co jak dla mnie jest dość dużą zaletą) na pewno będę je niejednokrotnie powtarzać. Polecam.
Przepis ze strony Arabeski. Dziękuję:)
Bułeczki śniadaniowe



 Bułeczki śniadaniowe

  • 80 ml(1/3 szklanki) oleju lub 2 duże łyżki miękkiego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 500 g mąki pszennej(dodałam chlebowej)
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250 g maślanki, mleka lub wody(moje robiłam na wodzie)
  • 1 jajko
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku(maślance lub wodzie) z cukrem i zostawiamy na kilka minut, aż zaczną bąbelkować. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy resztę składników oraz wyrośnięte drożdzę i dobrze wyrabiamy(5-10 minut), aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 minut lub do podwojenia objętości. Następnie lekko zagniatamy i dzielimy ciasto na 10 części. Formujemy owalne bułeczki, układamy na blasze w co najmniej 2,5 cm odstępach i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy 10-15 minut w temp 220 st C

Bułeczki śniadaniowe

Komentarze

  1. no właśnie, ja takie przepisy proste na chlebki i bułeczki bez przemęczania się kolekcjonowałam i kolekcjonowałam, aż komputer wcięło i trzeba zacząć od nowa. Na dobry początek te zapamiętam . :]

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie sliczne bułeczki! Pyszniutkie są, uwielbiam takie:))
    Pozdrawiam Cię ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale piękne :) Super wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie ma to jak bułeczki własnej roboty na weekendowe śniadanko:)
    Zjadłabym:)

    Pozdrowienia Ewo!

    OdpowiedzUsuń
  5. i ze mnie niedoświadczona całkiem piekarka
    a suszony drożdże wciąż płatają mi figle, przedwczoraj piekłam bardzo podobne bułki i klapa..
    a Twoje sa takie puchate i piękne

    OdpowiedzUsuń
  6. Sliczne sa. Takie mieciutki i rowniutkie :)) Musza byc pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  7. Cukrowa wróżko, warto zapamiętać, rzeczywiście są proste i smaczne:)

    Majanko, i ja takie uwielbiam i pozdrawiam Ciebie równie cieplutko:))

    Margot, i szybko się je zjada:)

    Kasia, dzięki:)

    Gosiu, za rzadko je robię, ale na pewno to zmienię. Pozdrowienia i dla Ciebie:))

    Asiejko, dziękuję:) A ja suszone drożdże lubię, bo muszę, ale raczej nie mam z nimi kłopotu:)

    Majko, dziękuję, są bardzo miękkie i pyszne:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …