Przejdź do głównej zawartości

Udka zapiekane w majonezie

Bardzo rzadko eksperymentuję z kurczakiem, a to tylko dlatego, że moi domownicy zastrzegają sobie, że ma być z mocno spieczoną skórką, "taki jak zawsze". Postanowiłam jednak zaryzykować i spróbować tego oto przepisu na udka zapiekane w majonezie, znalezionego w jednej z książeczek Biblioteczki Poradnika Domowego. Skórka może nie była tak "tradycyjnie" spieczona, ale myślę, że pyszna serowo majonezowa skorupka dostatecznie to zrekompensowała. Polecam.
Udka zapiekane w majonezie

Udka zapiekane w majonezie

  • 4 nieduże udka kurczaka
  • 1 cebula
  • 100 g żółtego sera
  • 4 łyżki majonezu
  • papryka, pieprz, sól

Udka solimy, posypujemy pieprzem i słodką papryką. Na każdym kładziemy plaster cebuli, posypujemy startym serem, nakładamy łyżkę majonezu. Pieczemy około godziny w temperaturze 180-190 st C. Podajemy z ryżem lub ziemniakami i sałatą.

Komentarze

  1. Moja siostra robi takie na rodzinne imprezy - pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Znam ten przepis! Wychodzą przepyszne udka:))))

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam karkówkę w majonezie, była pyszna więc udka też napewno smakują wspaniale:)

    OdpowiedzUsuń
  4. całkiem, całkiem... muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  5. taka skorupka musi być bardzo dobra, zresztą ja lubię tego typu skorupki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmmm, taki kurczaczek musi smakować świetnie! Ta skorupka na wierzchu bardzo mnie ciekawi:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepis już sobie zapisałam.
    To jak, ty robisz moją zapiekankę z kiszonej kapusty a ja Twoje udka ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja bym tam jeszcze chili dodala i sukces gwarantowany :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Grażyna, zgadzam się że pyszne, ale i na codzienny obiad świetnie si nadają, bardzo szybkie i łatwe w "obsłudze":)

    Andzia:)))

    Wiosenka, to mnie tą karkówką zainteresowałaś:)

    Mynoliko, wypróbuj kopniecznie:)

    Aga, ta skorupka jest serowa, więc musi być dobra, a jeszcze majonez do tego, daję naprawdę specyficzny i pyszny smak

    Majanko, pewnie, że świetnie smakuje:)

    Polka:))))))

    Edysia, umowa stoi!:)

    Monikucha, jeśli chilli, to ja nie mam nic przeciwko:)

    OdpowiedzUsuń
  10. O jak ja bym wcięła takie udeczko :DDD

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …