Przejdź do głównej zawartości

Jajka faszerowane marchewką


Kolejne faszerowane jajka, bo mogłabym je jeść i jeść i jeść. Tym razem z marchewką i wykwintnym, jak dla mnie, dodatkiem orzechów włoskich. Marchewka sprawia, że jajka są lekko słodkie, co może w zestawie z jajkiem jest nieco egzotyczne, ale zapewniam, że miłośnikom jajek, będą smakować. Tak jak i mnie.
Jajka faszerowane marchewką

Przepis na jajka faszerowane marchewką

  • 6 jaj
  • duża marchewka
  • łyżka śmietany
  • 1 1/2 łyżki zmielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • cukier, sól

Obraną marchewkę gotujemy w małej ilości posolonej i posłodzonej wody. Studzimy. Jaja gotujemy na twardo, studzimy, obieramy, przecinamy na pół i wyjmujemy żółtka, tak by nie uszkodzić białek. Żółtka mielimy w maszynce razem z zimną marchewką, dodajemy orzechy, śmietanę i natkę. Masę solimy i mieszamy. Napełniamy nią białka.
 Przepis z książeczki "Wielkanocne potrawy kuchni domowej"

Kuchnia Wielkanocna 2010

Komentarze

  1. oryginalne :) moje najulubieńsze to faszerowane pieczarkami...
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też mógłbym jeść jajka faszerowane bez końca;-)
    Fajny pomysł, którego wcześniej nie znałem.
    Z pewnością kiedyś wypróbuję;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, bardzo mi się podoba ten pomysł, bo ja uwielbiam jajka!:))

    OdpowiedzUsuń
  4. mmmmmm wygląda obłędnie !!!

    OdpowiedzUsuń
  5. też ostatnio robiłam jaja faszerowane, fajnie brzmi z tą marchią, chętnie spróbuje, może dodam sezamu bo wiem, że marchew i sezam swietnie razem pasują

    OdpowiedzUsuń
  6. Mynolino, z pieczarkami też uwielbiam:)

    Grumko, no i ja mam tak samo, to takie pyszne jedzenie. A przepis polecam:)

    Majanko, koniecznie wypróbuj:)

    Ivon, dziękuję;)

    Aga, ja to nie taka eksperymentatorka jak Ty, ale jak mówisz, że sezam by pasował, to pewnie to prawda. A Twoje faszerowane też mi się podobają:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)